Zawartość strony
Czy znasz wszystkie zalety picia kawy? Ten czarny napój nie tylko stymuluje nasz mózg, poprzez prawdopodobnie zwiększenie wydzielania b-endorfin dostarcza nam dużej dawki energii i niesamowicie pobudza do działania. Również obniża towarzyszący nam coraz częściej stres. Już sam jej aromatyczny zapach świeżo zmielonych ziaren ma działanie odprężające. Działa również jak afrodyzjak, poprawiając potencję — zgodnie z najnowszymi ustaleniami u mężczyzn, którzy piją od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie, problemy z erekcją praktycznie nie występowały, bardzo sporadycznie. Po co faszerować się drogą chemią, jeżeli ma się zdrowy, domowy zamiennik pod ręką?
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Kawa ma także inne właściwości prozdrowotne. Wpływa również pozytywnie na pracę serca i naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi o prawie 30%. Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, tak przecież rozpowszechnionej choroby cywilizacyjnej, o 7%. Chroni też przed zapadnięciem na chorobę Parkinsona, zmniejszając ryzyko aż o 60%! Profilaktyka zamiast leczenia to podstawa cieszenia się dobrym zdrowiem przez całe swoje życie.
Kawa zawiera łatwo przyswajalne przeciwutleniacze. Antyoksydanty to substancje, które niszczą wolne rodniki w naszym ciele odpowiadające za procesy starzenia się. Jeszcze jedną korzyścią z ich spożywania jest ochrona przed nowotworami. Wraz z polifenolami hamują stany zapalne w organizmie, ograniczając rozwój tych niebezpiecznych struktur. W przypadku raka prostaty udaje się ograniczyć ryzyko zachorowania nawet o 30%, a przy raku wątroby o 10%. To już jest coś! Nieprzetworzone ziarna kawy mają około tysiąc różnego rodzaju przeciwutleniaczy. W tej kwestii wygrywają nawet w zestawieniu z kakao czy zieloną herbatą.
Faktem jest również, że poprawia naszą koncentrację oraz odsuwa na drugi plan zmęczenie czy senność podczas pracy lub nauki dzięki pobudzeniu kory mózgowej. Jeżeli czeka cię intensywny dzień przyswajania wiedzy, masa nieustannych sprawdzianów, kartkówek i testów, a ty czujesz, że po prostu nie ogarniasz, kawa może przysłowiowo uratować ci tyłek. Jest to jednak efekt krótkotrwały, utrzymujący się przeciętnie do czterech godzin.
To z pewnością ucieszy wszystkich czytelników, którym zależy na zdrowym wyglądzie, mianowicie kawa wpływa pozytywnie na przyspieszenie procesu przemiany materii i może nawet o 20% przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej! Podczas ćwiczeń fizycznych zmniejsza ona wykorzystanie glikogenu na rzecz spalania wolnych kwasów tłuszczowych podczas produkcji energii dla zaangażowanych mięśni. Im lepszej jakości będzie napój, tym lepsze efekty w tym zakresie odnotujemy. Ponadto wypicie mocnej małej czarnej przed pójściem plażę może pomóc nam uniknąć bolesnych oparzeń, a przy okazji nawet pomóc w walce z wypryskami i nierównym kolorytem skóry.
A co najważniejsze – kawa wyśmienicie poprawia nam humor, a jej właściwości minimalizujące ryzyko wystąpienia depresji zostały już udowodnione naukowo.
Niestety, nie zadowala ona wszystkich kubków smakowych kobiet i mężczyzn. Oczywiście można ją odrobinę podrasować poprzez dodanie do niej śmietanki, mleka lub cukru. Jednak wówczas zamienia się ona w bombę kaloryczną i możemy się pożegnać z odchudzaniem.
Poza tym problematyczne może okazać się jej dawkowanie. Zbyt wielkie przywiązanie do tego napoju może okazać się bardzo przykre w skutkach. Główne objawy zatrucia kawą to: (paradoksalnie) problemy z koncentracją, zawroty głowy, uderzenia gorąca, drgawki, bezsenność, nerwowość i wzmożone oddawanie moczu, co sprzyja nieszczególnie przyjemnemu stanowi, jakim jest odwodnienie.
Dlatego z pomocą w sytuacji, gdy nie przepadamy za smakiem kawy, przychodzi nam kofeina bezwodna.
Za większość pozytywnych właściwości kawy odpowiada właśnie kofeina, znana również pod nazwą 1,3,7-trimetyloksantyna, jeden z najbardziej popularnych dozwolonych środków wspomagających wytrzymałość i zdolność do wysiłku stosowany powszechnie przez trenujących zawodników. Jej ergoergiczne działanie do godziny po spożyciu zostało potwierdzone w wielu badaniach (stosowana była w nich tytułowa bohaterka, czyli kofeina bezwodna)
Występuje ona naturalnie w różnych roślinach, jak ziarna kakaowca, herbata oraz ziarna kawy. Ta, którą mamy w kawie, pochodzi głównie od krzewu lub drzewa – Coffea arabica – uprawianego na dużych wysokościach w klimacie tropikalnym i równikowym w różnych rejonach świata.
Sekret tkwi między innymi w jej działaniu na poziomie komórkowym, niezależnie od tego, czy jest to kofeina naturalna, czy kofeina bezwodna. Jako cząsteczka jest szybko wchłaniana przez przewód pokarmowy i równomiernie przemieszcza się przez błony komórkowe różnych tkanek. Podwyższone stężenie tej substancji we krwi można zaobserwować już po 15 minutach od spożycia, a szczyt osiąga ono mniej więcej po godzinie. Jednym z głównych odbiorców jest nasz mózg wraz z rdzeniem kręgowym oraz komórki mięśni szkieletowych. Następnie w ciągu kolejnych 3-6 godzin kofeina bezwodna ,,ulatnia się” z krwi, następuje spadek stężenia o 50-75% wartości. Jej metabolizm zachodzi w komórkach wątroby, a wydalana jest poprzez nerki. Jedynie 3-10% kofeiny zostaje usunięta z ciała wraz z moczem w niezmienionej postaci, co potwierdza dobre wchłanianie się.
Naukowcy wyróżniają też inne substancje pobudzające o podobnej budowie, pochodzące z innych roślin, na przykład guaranina, yerba mate czy teobromin), jednak to kofeina zawarta w kawie okazuje się najsilniejsza.
Nic dziwnego, że producenci na rynku wpadli na coś takiego, jak kofeina bezwodna!
Kofeina bezwodna to nic innego jak czysta kofeina w proszku, używana do produkcji łatwych do spożycia kapsułek. Pozyskiwana jest z tych samych ziaren kawy, z których pochodzi zwyczajna kawa. Istnieją jednak zasadnicze różnice między tymi dwoma wariantami kofeiny.
Kofeina bezwodna jest otrzymywana dzięki wdrożeniu specyficznych procedur laboratoryjnych, obejmujących odfiltrowanie składników chemicznych i wody z kofeiny, dzięki czemu pozostaje nam czysta substancja — można by oczekiwać, że brązowa, ale jednak zostaje nam tylko krystaliczny, biały proszek. To czysty ekstrakt kofeiny, bez żadnych zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku czy zapachu (bo i po co?). Jest również bardziej skoncentrowana od swojej kuzynki, zatem ma mocniejsze działanie, przede wszystkim pobudzające, niż przeciętna kawa.
To prawda, że kofeina bezwodna jest najbardziej polecana w środowisku sportowców wyczynowych, którzy korzystają z niej przed intensywnymi treningami, ale nie tylko. Lepiej ułatwia zapamiętywanie i kojarzenie faktów, sprawiając, że nauka staje się bardziej skuteczna niż do tej pory. Po zażyciu jednorazowej, solidnej dawki ponadto łatwiej ci będzie znowu wejść w kolejną fazę po przerwie. Może to być alternatywa dla innych suplementów diety wspomagających uczenie się.
Likwiduje ona bolączkę związaną z odpowiednim dawkowaniem w porównaniu do zwykłej, parzonej kawy, pozwalając nam na precyzyjne dobranie ilości kofeiny do indywidualnych potrzeb organizmu. Aktualnie za maksymalną jednorazową dawkę uznaje się 200 mg. Kiedy w oko wpadnie nam jakaś kofeina bezwodna, warto sprawdzić, czy ta wartość nie została przekroczona w tabletce.
Według Agencji Żywności i Leków (FDA- Food and Drug Administration) maksymalna dawka dzienna dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 400 mg, co odpowiada 4 albo 5 filiżankom kawy lub kofeina bezwodna w zaledwie dwóch tabletkach na dzień. Kofeina bezwodna może być przyjmowana o wiele szybciej, częściej i łatwiej. Można ją nawet suplementować kupując suplementy w proszku do posiłku. Kofeina bezwodna i naturalna mają bardzo podobne czynniki ryzyka i efekty uboczne.
Ponadto kofeina bezwodna jest produktem standaryzowanym. Co to znaczy? Zawartość kofeiny w ziarnach kawy jest zależna od wielu różnych czynników — gatunku kawy, miejsca uprawy, sposobu jej palenia, toteż może się różnić. Pijąc różne gatunki kawy, za każdym razem nie możesz być pewien, ile kofeiny właśnie spożyłeś. Standaryzowana kofeina bezwodna w proszku zawsze zawiera tyle samo tej substancji w 100 gramach, czyli 100%!
Kofeina bezwodna z pewnością zawdzięcza swoją popularność również przystępnej cenie, jako o wiele tańszy zamiennik dla popularnych suplementów diety w sklepach, oferując przy tym większą skuteczność, i to potwierdzoną naukowo. Moda na nią zdaje się tylko rozszerzać.
Ale jak powinna być przyjmowana w domu kofeina bezwodna? To dość podchwytliwe pytanie, jak się czasem okazuje. Czy powinniśmy ją rozpuścić w wodzie? Stanowczo nie. W końcu nie po to kupujesz coś takiego, jak kofeina bezwodna, żeby dolewać do niej wody, prawda? Czy należy ją zjadać na łyżeczce, w formie proszku? To już bardziej możliwe. Kofeina w proszku nie powoduje uzależnienia od niej, jest w pełni legalna i bezpieczna.
Należy jednak pamiętać, że istnieją pewne grupy osób, które nie powinny spożywać kofeiny bezwodnej. Są to:
Jeżeli masz wątpliwości co do jakości zakupu dla w swoim mieście, warto zajrzeć do oferty sklepów internetowych. Kofeina bezwodna stacjonarnie jest raczej towarem trudno dostępnym. Należy decydować się na jej nabycie tylko w sprawdzonych, godnych polecenia miejscach. Można wybrać wersję w tabletkach lub kupić od razu hurtowo kofeina 1 kg. Taki produkt jest na sprzedaż od dłuższego czasu i zebrał wiele pozytywnych opinii. Może warto przekonać się do tego typu sposobu “picia” kawy?
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz