Zawartość strony
Maniok jadalny to roślina mogąca urosnąć do trzech metrów wysokości, która pochodzi z Ameryki Południowej. Kwiaty tej rośliny są niewielkie i charakteryzuje je żółta barwa. Bulwy manioku osiągają długość do sześćdziesięciu centymetrów i mogą ważyć nawet cztery kilogramy.
Maniok jest częścią codziennej diety mieszkańców wielu krajów na całym globie. Najczęściej maniok jadalny wykorzystuje się w krajach mających tropikalny klimat, gdyż panują tam dogodne warunki do jego uprawy. Roślina w większości zawiera skrobię, ale kilka procent stanowi cukier.
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Warto tutaj wspomnieć, iż ze skrobi manioku wyrabia się produkt o nazwie tapioka. Skrobia tapiokowa w procesie produkcji i pod względem zastosowania jest podobna do skrobi ziemniaczanej, która jest często wykorzystywana w Polsce. Tapioka charakteryzuje się posiadaniem niewielkiej ilości białka i hipoalergicznymi właściwościami. W skrobi produkowanej z manioku nie znajdziemy glutenu, co jest dobre dla osób mających problem ze spożywaniem jedzenia zawierającego tą substancję.
Najczęściej tapiokę wykorzystuje się do przygotowywania musów i zagęszczania nią sosów. Jest to produkt bezpieczny dla osób, które chorują na celiakię. Choroba ta często pojawia się w krajach wysokorozwiniętych, gdzie układ immunologiczny danej osoby nieprawidłowo reaguje na gluten. Tapioka nie zawiera jednak glutenu i może być bezpiecznie spożywana.
Należy pamiętać, że nigdy nie powinno się spożywać manioku jadalnego w postaci surowej. Jest to niezwykle niebezpieczne dla zdrowia, gdyż maniok zawiera w formie surowej truciznę. Roślinę należy uprzednio odpowiednio przygotować i ugotować. Maniok jadalny powinno się najpierw wymoczyć w wodzie przez całą dobę, a dopiero następnie go wypłukać i ugotować. Przed spożyciem manioku zawsze powinniśmy się upewnić odnośnie tego, jak należy go przygotować i spożywać.
Maniok jadalny powszechnie występuje w Brazylii i Meksyku. W zależności od regionu występowanie jego smak może się nieznacznie różnić. W Meksyku maniok jadalny posiada charakterystyczny słodkawy smak. Odwrotnie, maniok pochodzący z Brazylii bywa już gorzkawy. Roślinę należy uprawiać w miejscach, gdzie będzie posiadała ona dostęp do słońca i wody. Z tego względu maniok najlepiej rozwija się w krajach z pogodą tropikalną, gdzie bywa słonecznie i pada regularnie deszcz. Niesprzyjające warunki dla manioku sprawiają, że roślina rozwija się wolniej i może być nieopłacalna w uprawie. Historia uprawy tej wyjątkowej rośliny sięga do aż do starożytnego Peru, gdzie jej wykorzystanie potwierdziły badania archeologiczne.
Maniok od szesnastego wieku zaczął wędrować po całym świecie. Korzeń manioku najpierw z pomocą handlarzy niewolników trafił z Brazylii do Kongo i Gwinei. W dalszych latach maniokiem handlowali Portugalczycy, którzy przetransportowali go do Azji. Obecnie maniok jest uprawiany w wielu krajach, a najwięksi jego producenci znajdują się w Afryce i Azji. Wśród krajów afrykańskich największym producentem jest Nigeria, gdzie maniok jest podstawą diety tamtejszych mieszkańców. Podobnie roślinę uprawią się również w Kongo, Demokratycznej Republice Kongo i Angoli. Z krajów azjatyckich największymi producentami manioku jadalnego są Tajlandczycy i Indonezyjczycy. Maniok produkowany w krajach azjatyckich bardzo często trafia następnie na europejskie rynki.
Korzeń manioku jest rośliną, która nie powinna być spożywana na surowo. Roślinę należy uprzednio odpowiednio przygotować, trzymając ją w wodzie przez dobę. Dopiero namoczoną roślinę można przygotować smażąc lub gotując. Maniok w postaci surowej może być zagrożeniem dla życia człowieka, gdyż zawiera silnie trującą substancję, które może przypominać po przekształceniu kwas pruski.
Odpowiednie przygotowanie manioku neutralizuje jednak jego niebezpieczne właściwości. W wielu krajach maniok jadalny jest podstawowym elementem codziennej diety mieszkańców. W Europie w zastępstwie manioku spożywa się popularne ziemniaki, które przypominają roślinę pochodzącą z Ameryki Południowej. W Europie maniok jest jednak rzadko spożywany, a najczęściej roślinę spożywa się w Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Warto tutaj wspomnieć, iż maniok jadalny dostarcza do organizmu lekkostrawne węglowodany i skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Badania potwierdziły także, że maniok może zapobiegać powstawaniu zakrzepom, gdyż pobudza krążenie krwi w żyłach.
Odpowiednio przygotowany korzeń manioku można spożywać z wieloma dodatkami. Najczęściej maniok jest spożywany wraz z zielonymi warzywami, ryżem lub dodaje się go do sosów w postaci skrobi. Jedną z popularniejszych potraw przygotowanych na bazie manioku jest fufu. Potrawa jest popularna w krajach afrykańskich i charakteryzuje ją gęsta konsystencja. Najczęściej podaje się wówczas maniok w towarzystwie ryb lub mięsa. Maniok w naturalnej postaci jest jednak trujący. Musimy o tym pamiętać podczas przygotowywania każdej potrawy z tej rośliny. Warzywo jest jednak bezpieczne do spożycia, gdy odpowiednio je przygotujemy wcześniej przed podaniem. Musimy być jednak przygotowani, że warzywo wymaga długiego czasu przygotowania. Wcześniej przez wiele godzin warzywo musi być moczone w wodzie i następnie ugotowane, aby w ten sposób pozbyć się trujących substancji w nim.
Maniok to idealne warzywo do tego, aby przygotować z niego przepyszne frytki. Przygotowane frytki z korzenia manioku posiadają charakterystyczny smak, który jest nieco słodki. Frytki z manioku świetnie komponują się z daniami, które często są serwowane w porze obiadowej. Możemy zastąpić nimi popularnego w Polsce ziemniaka, aby w ten sposób urozmaicić odrobinę swoją dietę. Maniok przed zrobieniem z niego frytek należy namoczyć i przygotować go, aby utracił swoje trujące właściwości. Zrobione frytki z manioku można posolić lub podać z sosem.
Warto tutaj wspomnieć, iż z manioku popularna w wykorzystaniu jest mąka, którą często dodaje się do wypieków. Mąka z manioku może być wykorzystywana do pieczenia chleba lub przygotowywania przepysznych ciast. Zastosowanie manioku jest szerokie i warto sięgnąć wzrokiem po potrawy, które są charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej lub afrykańskiej. Znajdziemy tam wiele inspirujących potraw, które będziemy mogli przygotować samemu w swoim domu.
Mąka z manioku jest produkowana poprzez zmielenie bulw tej rośliny. Obecnie mąka z manioku stała się popularna również w krajach na terenie Europy. Szczególnie często sięgają po nią osoby, które są na diecie wegańskie. Mąka z manioku to także idealny wybór dla osób, które mają alergię na gluten.
Nietolerancja glutenu jest charakterystycznym objawem dla choroby o nazwie celiakia. Osoby te muszą całkowicie zrezygnować z potraw, które mogą mieć nawet minimalne ilości glutenu. Mąka produkowana z manioku nie zawiera jednak glutenu i jest bezpieczna dla osób, które chorują na celiakię.
Maniok to roślina, która zdecydowanie przepada za słoneczną pogodą. Dodatkowo jednak maniok potrzebuje także dużej ilości wody, która pozwoli mu rosnąć i się rozwinąć. Z tego powodu najlepszy dla uprawy manioku jadalnego jest klimat tropikalny.
W krajach na terenie Europy raczej ciężko zapewnić roślinie tej warunki dogodne, to jej uprawy. Większość upraw manioku znajduje się na innych kontynentach, gdzie leżą kraje, które często są eksporterami tej rośliny do Unii Europejskiej. Jeśli jednak będzie nam zależało na posadzeniu manioku, to możemy się tego podjąć. Musimy wybrać do tego warunki, gdzie jest sucho i panuje niższa temperatura.
Niestety bulwy posadzone w Polsce prawdopodobnie będą rosły znacznie dłużej. Cierpliwość jest tutaj z pewnością potrzebna, gdyż maniok w Polsce może rosnąć nawet osiemnaście miesięcy. Uprawa tej rośliny w Polsce jest po prostu nieopłacalna i wymaga zbyt wiele czasu. W Polsce zdecydowanie lepiej uprawia się ziemniaki, która lubią tutejszy klimat.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz