Zawartość strony
Dieta odgrywa ważną rolę u kobiet w ciąży, które chcą zadbać o zdrowie dziecka i swoje własne. W diecie należy unikać szkodliwych produktów, które negatywnie oddziałują na organizm. Dietetycy zalecają spożywanie w czasie ciąży pokarmu, który jest bogatym źródłem tłuszczów, witamin i mikroelementów. W ten sposób kobieta dostarczy też odpowiednie składniki odżywcze dziecku.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Żywienie kobiet w ciąży powinno opierać się o nieprzetworzone produkty. Kobieta powinna w czasie ciąży jeść mięso, które pochodzi od sprawdzonego hodowcy. Mięso dostarcza do organizmu wartościowe białko zwierzęce, które potrzebne jest do regenerowania mięśni, wytwarzania hormonów i poprawnej pracy mózgu. W mięsie znajdziemy oprócz białka również żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Na uwagę zasługuje kobalamina, czyli witamina B12.
Witamina ta znajduje się w największych ilościach w wołowinie i mięsie indyczym. Jest to niezwykle ważna witamina dla kobiet w ciąży. Kobalamina wspiera prawidłową przemianę materii i odpowiada za wytwarzanie energii. Osoby nie dostarczają do organizmu wystarczającej ilości witaminy B12 mogą czuć się zmęczone i mieć problemy z koncentracją. Warto tutaj wspomnieć, iż witamina B12 znajduje się w rybach. Niektóre gatunki ryb są w stanie dostarczyć olbrzymie ilości tej witaminy do organizmu człowieka. Należy tutaj wspomnieć o rybach morskich, jak śledź lub makrela.
Oprócz mięsa w diecie dobrej dla kobiet w ciąży powinny znaleźć się jajka. Smaczna jajecznica z rana dostarczy do organizmu składniki mineralne, które wspomogą zdrowie. Wymienić można tutaj potas, sód, żelazo, miedź, wapń i cynk, który wspomaga przemianę białek w organizmie. Dieta idealna dla kobiet w ciąży powinna zawierać świeżą oliwę, olej lniany, awokado i orzechy.
Należy pamiętać, że pokaźna lista produktów nie będzie bezpieczna dla kobiet w ciąży. Kobieta będąca w ciąży powinna dokładnie przestrzegać zaleceń dietetyka w kwestii odżywiania.
Właściwe odżywianie w czasie ciąży korzystnie oddziałuje na dziecko. W pierwszym tygodniach ciąży należy wprowadzić stosowne zmiany nawyków żywieniowych.
Codzienny jadłospis powinien głównie opiera się na warzywach i owocach. Istotną rolę w diecie pełnią także produkty, które dostarczą do organizmy ważne węglowodany. W ten sposób organizm uzyska potrzebną energię. Najwięcej węglowodanów można znaleźć w ryżu, makaronie, i pieczywie. Dieta dla kobiet w ciąży powinna być bogata w tłuszcze roślinne. Wiele z takich tłuszczów dostarczy do organizmu wspomniane wcześniej awokado.
Owoc ten jest cennym źródłem nie tylko tłuszczów roślinnych, ale również witamin, kwasu foliowego i pantotenowego. Niezwykle cenna dla zdrowia jest ryboflawina zawarta w awokado, czyli witamina B2.
Należy pamiętać jednak, że nie tylko dieta jest ważna w czasie ciąży. Kobiety powinny zadbać o regularną aktywność ruchową, która dotlenia ich organizm i korzystnie wpłynie na samopoczucie.
Kobiety będące w ciąży bezpowrotnie powinny zaprzestać stosowania używek. Stosując używki kobieta może nieodwracalnie uszkodzić zdrowie dziecka. Niebezpieczne dla zdrowia dziecka jest picie nawet niewielkiej ilości alkoholu. Dziecka jest wówczas narażone na nieuleczalne zaburzenia na tle psychicznym. Uszkodzić można także jego zdrowie fizyczne i narazić życie. Niekorzystnie na dziecko oddziałuje także dieta, która zawiera słodzone produkty.
Należy zrezygnować z używania nadmiernie cukru białego, picia napojów słodzonych i jedzenie słodyczy. Napoje gazowane oprócz cukru mają w sobie niebezpieczne barwniki, które są często do nich dodawane. Picie napojów słodzonych powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi. Szkodzi to nie tylko dziecku, ale naraża także nas na niebezpieczną cukrzycę. Spożywanie cukru w czasie ciąży nie dostarcza żadnych wartości odżywczych.
Biały cukier jest jedynie bogaty w puste kalorie, które przyczyniają się do powstania otyłości. Oprócz cukru białego warto ogranicz jednocześnie dodawanie do potrawa soli. Niebezpieczne jest także spożywanie fast foodów.
Zdecydowanie kobiety w ciąży nie powinny odwiedzać popularnych restauracji KFC lub McDonald’s, z wyjątkiem, gdy wybiorą się tam po warzywną sałatkę. Dietetycy zalecają także zrezygnowanie z diety, która bazuje na produktach przygotowanych z niepasteryzowanego mleka. W sklepach spożywczych znajdziemy na produktach z nabiałem informację, czy są one pasteryzowane.
Niezwykle niebezpieczne dla kobiet w ciąży jest palenie papierosów. Dym tytoniowy dostarcza do organizmu niebezpieczne substancje, które z czasem powodują stan chorobowy. Palenie papierosów zwiększa znacząco ryzyko pojawienia się problemów z układem oddechowym. Palacze najczęściej cierpią na przewlekłe zapalenie oskrzeli, gruźlicę i astmę oskrzelową. Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia jest jednak pojawienie się nowotworu. Rak płuc jest jednym z najczęściej leczonych nowotworów na świecie. Dym tytoniowy niekorzystnie oddziałuje także na ciążę. U kobiet będących w ciąży może spowodować przedwczesny poród. Jest poważnym zagrożeniem dla życia dziecka. Kobiety regularnie palące papierosy nie mogą w czasie ciąży nabrać odpowiedniej masy ciała.
Jedzenie warzyw i owoców jest niezwykle ważne w czasie ciąży. Kobiety zdecydowanie nie powinny mieć obaw odnośnie spożywania ich w tym czasie. Należy jednak pamiętać, że niektóre owoce lub warzywa powinno się ograniczyć. Szczególnie zaleca się ograniczenie spożywania owoców cytrusowych, winogron, truskawek i niektórych owoców egzotycznych.
Najlepiej kwestie związane ze spożywaniem wybranych owoców przedyskutować z dietetykiem. Doświadczony dietetyk pomoże nam w przygotowaniu zbilansowanej diety, która jest oparta o dozwolone produkty w okresie ciąży.
Śniadanie warto zacząć od naturalnych produktów, które nie są przetworzone. Bezpieczne będzie sięgnięcie po owsiankę, którą przygotujemy na chudym i pasteryzowanym mleku. Należy unikać mleka, które jest niepasteryzowane.
Na śniadanie można zjeść także ser pełnoziarniste pieczywo. Jedząc pieczywo dostarczymy do organizmu cenne węglowodany. Idealne na śniadanie będą także niektóre bakalie. Zdrowe będą z pewnością migdały, orzechy lub suszone figi. Orzechy będą świetnie komponowały się razem z przygotowaną owsianką.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz