Zawartość strony
Piwo to popularny napój alkoholowy, który otrzymuje się w wyniki fermentacji drożdży. Do produkcji piwa najczęściej używa się słodu jęczmiennego, chmielu i przede wszystkim czystej wody.
Rozwój browarnictwa doprowadził do powstania licznych odmian piwa, które często są charakterystyczne dla różnych zakątków świata. Piwo uważa się za jeden z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych na całym świecie.
Bogata jest także historia piwa i jego produkcji. Początków piwa upatruje się wraz ze zmianą stylu życia ludzi. Dawne plemiona koczownicze przestały wędrować i zaczęły uprawiać ziemię rolną, sadząc na niej pierwsze ziarna zbóż. Naukowcy potwierdzili, że piwo znane było już u Sumerów.
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Starożytni Sumerowie pozostawili po sobie dokumenty, które świadczą o produkcji i sprzedaży piwa w ich państwie. Piwo warzone przez Sumerów opierało się na chlebie fermentującym w wodzie. Warzenie piwa rozwinęli następnie Babilończycy, którzy stworzyli kilka odmian piwa. Do produkcji używali chmielu, który obecnie jest nieodłącznym składnikiem piwa. Prawdopodobnie Babilończykom zawdzięczamy ciemną i jasną odmianę tego napoju alkoholowego.
Eksperymentowali oni z dodatkami do piwa w postaci orkiszu, daktyli lub egzotycznych owoców. Piwo straciło nieco na popularności w czasach Imperium Rzymskiego, gdzie starożytni rzymianie lubowali się w winie. Obywatele Rzymu widzieli w piwie napój uwielbiany przez barbarzyńców żyjących poza cesarstwem.
Współcześnie piwo jest jednak popularnym napojem i często wytwarza się je z najróżniejszych produktów. Picie piwa niesie ze sobą korzyści, jak i zagrożenie dla zdrowia. Wiele zależy tutaj od jakości wypijanego piwa i ilości, która w nadmiarze szkodzi.
Najwięcej korzyści dla zdrowia przynoszą piwa, które są naturalne i niefiltrowane w procesie produkcji. Większość producentów piwa dla jego dłuższej przydatności poddaje napój pasteryzacji. Dla zdrowia zdecydowanie więcej korzyści przynosi piwo, które jest niepasteryzowane.
Niestety piwa niepasteryzowane są ciężko dostępne, gdyż ich data ważności jest krótka. Wybierając jednak piwo o wymienionych wyżej właściwościach dostarczymy do organizmu liczne witaminy, które znajdują się w drożdżach używanych do produkcji. Przy wyborze odpowiedniego piwa istotny jest także kolor. Badania pokazują, że więcej korzyści dla zdrowia przynosi piwo, które jest ciemne. W ciemnym piwie znajduje się zdecydowanie więcej żelaza niż w jasnym. Piwo ciemne jest jednak bardziej wymagające w czasie produkcji.
Podczas warzenia piwa istotny jest czas, kiedy piwo dojrzewa. W ciemnych piwach mniejsze znaczenie ma używany chmiel, a ważniejszy jest słód jęczmienny. W Polsce ciemne piwa są rzadziej dostępne w sklepach niż jasne.
Jeśli zastanawiamy się jakie piwo jest najzdrowsze, to warto wybrać napój niepasteryzowany. W piwie niepasteryzowanym znajduje się dużo mikroelementów i witamin dobrych dla organizmu. Pijąc piwo niepasteryzowane dostarczy do organizmu fosfor, potas, magnez i wapń. Bardzo cenne dla zdrowia jest bogactwo witamin z grupy B.
Należy tutaj wymienić tiaminę, ryboflawinę, witaminę B12 i niacynę. Zawarta w piwie ryboflawina wspiera prawidłowe widzenie i pomaga w odbudowie błon śluzowych. Witamina B2 potrzebna jest także do budowy naczyń krwionośnych i korzystnie oddziałuje na skórę. Wyniki badań pokazały dobry wpływ picia piwa na ryzyko pojawienia się zawału serca.
Osoby pijące sporadycznie piwo mają nawet o kilkadziesiąt procent mniejszą szansę na atak serca niż te, które są abstynentami. Warto tutaj wspomnieć, że piwo wykazuje podobne właściwości co wino, gdy bierzemy pod uwagę ilość antyoksydantów.
Działanie zawartych w piwie antyoksydantów usuwa z organizmu wolne rodniki, które często są przyczyną poważnych chorób. Dotyczy to jednak ciemnego piwa, które inaczej się warzy niż jasne. Należy jednak z umiarem podchodzić do korzystnych właściwości z picia piwa. Napój może wykazywać dobre właściwości jedynie wtedy, gdy nie sięgamy często po niego.
Spożywanie alkoholu nie jest wskazane, gdy robimy to często i powoduje u nas uzależnienie. Należy pamiętać, że alkohol powoduje pogorszenie koncentracji i jest to trunek bezpieczny jedynie dla starszych osób. Umiarkowane spożywanie alkoholu może jednak przynieść korzyści, które dostarczą do organizmu potrzebne składniki odżywcze.
Bezwzględnie z alkoholu powinny jednak zrezygnować kobiety, które są w ciąży. Mężczyźni ze względu na budowę ciała mogą wypijać nieco więcej alkoholu niż kobiety, bez ryzyka dla zdrowia. Jeśli jednak picie piwa przerodzi się problem z uzależnieniem, to szybko odczuje to nasze ciało. Piwo dostarcza do organizmu duże ilości kalorii, które wpływają na otyłość brzuszną.
Wątroba ulega stłuszczeniu, które często jest nawet niezauważalne przez osoby regularnie pijące alkohol. W skrajnych przypadkach doprowadza do do marskości wątroby, która jest zagrożeniem dla życia. Częste picia piwa powoduje w organizmie wzrost trójglicerydów, które przyczyniają się do zapalenia trzustki, chorób prostaty i miażdżycy. Badania potwierdzają, że mężczyźni pijący regularnie piwo mają większe ryzyko zachorowania na zapalenie gruczołu krokowego lub raka prostaty.
Niedobrą wiadomością dla miłośników piwa jest też fakt, że piwo wpływa niekorzystnie na układ trawienny, gdzie powoduje stany zapalne i uszkadza jelita. Jeśli zauważymy u siebie niekontrolowany pociąg do spożywania alkoholu, to należy szybko podjąć z tym walkę. Pijąc piwo każdego dnia możemy znacząco uszkodzić swojej zdrowie i narażamy się na liczne choroby.
Piwo działa też moczopędnie i często powoduje w ten sposób wypłukiwanie niektórych minerałów z organizmu. Nerki zaczynają szybciej pracować i wydalają z moczem potas, wapń i magnez. Picie piwa może także usuwać z organizmu witaminy z grupy B.
Częstym objawem picia piwa jest to, że zaczynamy u siebie zauważać większy brzuch. Niestety charakterystycznym objawem dla osób lubujących się w piciu piwa jest otyłość brzuszna. Piwo zawiera w swoim składzie fitoestrogeny, czyli niebezpieczne związki roślinne. Nadmiar tych związków w piwie może powodować u człowieka nudności i bóle głowy. Związki te przyczyniają się do zaburzeń hormonalnych w ciele mężczyzny, które powodują stłuszczenie narządów.
Tłuszcz najczęściej odkłada się w okolicy brzucha i powoduje nagromadzenie się tłuszczu w okolicy wątroby. W rezultacie częstym widokiem jest mocno wypukły brzuch, który ciężko w przyszłości z rzucić. Jeśli będziemy mieli otyłość brzuszną, to w pierwszej kolejności należy całkowicie zrezygnować z kalorycznego piwa. Wskazane jest dostosowanie się do diety odchudzającej i prowadzenie aktywnego trybu życia. Najlepiej zapisać się na siłownie, kupić rower stacjonarny do domu lub zacząć regularnie biegać. W pozbyciu się brzucha piwnego mogą pomóc wszelkie ćwiczenia aerobowe, jak gra w tenisa, ćwiczenia na skakance lub pływanie. Możemy także pobrać specjalną aplikację na telefon komórkowy, gdzie będziemy mieli pogląd do ćwiczeń wzmacniających brzuch.
Badania wykonane na osobach spożywających alkohol w postaci piwa pokazały, że nie działa on niekorzystnie na serce. Zaobserwowano, że może on działać nawet korzystnie i zmniejsza ryzyko pojawienia się niewydolności serca lub udaru niedokrwiennego. Umiarkowane picie piwa powoduje również zmniejszenie ryzyka na zawał serca o ponad trzydzieści procent.
Warto tutaj podkreślić, że w tym wypadku dotyczy to umiarkowanego picia piwa, które nie zagraża zdrowiu. Piwo w niewielkiej ilości idealnie nawadnia organizm, dostarcza mikroelementy i działa jak izotonik.
Mowa tutaj jednak piwie dobrej jakości, niefiltrowanym, niepasteryzowanym, które pochodzi od sprawdzonego producenta. Jest to piwo często droższe, jednak warte grzechu. Najlepiej wybierać też piwo ciemne, które długo leżakuje. Większość firm koncernowych niestety nie posiada w ofercie takich piw i serwuje klientowi pasteryzowany produkt z długą datą ważności.
Niektóre piwa są produkowane z dodatkiem cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, co zdecydowanie nie wpłynie dobrze na zdrowie. Świetnym pomysłem może się okazać wybranie do browaru rzemieślniczego, gdzie produkowane jest własne piwo oparte o niepowtarzalną recepturę. Piwa z browarów rzemieślniczych są świeże i nie poddaje się je procesowi pasteryzacji. Ich data ważności jest krótka, ale smak świeżego piwa nalewanego prosto z beczki bywa niepowtarzalnym doznaniem dla podniebienia.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz