Zawartość strony
Zakwas buraczany, jak i sam burak ma bardzo dużą ilość pozytywnych i cennych właściwości. Będzie to tematem poniższego tekstu. Tak jak kapusta kiszona, zakwas buraczany jest probiotykiem. Ma on także właściwości, które charakteryzują się wspieraniem właściwej bakteryjnej flory jelit, jak i również działaniem przeciwnowotworowym. Spożywać go możemy bezpośrednio albo wykorzystywać do przygotowywania zdrowego oraz pożywnego czerwonego barszczu. Z poniższego tekstu dowiemy się też czym charakteryzuje się zależność zakwas buraczany a trzustka, serce, układ krwionośny, trawienie, wątroba, proces produkcji czerwonych krwinek, prawidłowość wzroku, praca mózgu, płuca i ich choroby.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Burak ćwikłowy posiada w sobie bardzo duże ilości, wręcz ogromne ilości błonnika, a jest to od 0,7 do 1,1 gramów na 100 gram, kwasu foliowego od 5 do 7 ug na gram, wapnia 20-30 miligramów na sto gram, potasu od 100 do 330 miligramów na sto gramów, związków fenolowych, betalainy, która wykazuje działanie antyoksydacyjne. Kolejną zaletą jest to, że zakwas buraczany jest bombą pełną witamin, która zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, oraz witaminę E, jak i również cenne, bardzo ważne dla organizmu człowieka związki chemiczne, takie jak magnez, kobalt, czy sód.
Gdy poddajemy buraki procesowi fermentacji to ten proces powoduje wzrost kwasu askorbinowego, czyli znanej każdemu z nas witaminy C oraz bakterii kwasu mlekowego, której wartość, ilość pH wynosi około 3,8.
Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka pod kierunkiem dr. hab. Eweliny Hellmann przeprowadzili różnego rodzaju badania, według których wynikało, że sok z kiszonej kapusty, jak i zarówno z kwaszonego buraka oddziałują, mają bardzo duży wpływ na komórki raka żołądka. Anna Olejnik, Małgorzata Zielińska-Przyjemska oraz Włodzimierz Grajek przeprowadzali badanie, które na celu miało określenie wpływu między innymi soku z buraka ćwikłowego Beat vulgaris var. rubra na tlenowy metabolizm i apoptozę ludzkich obojętnochłonnych granulocytów. Ta praca została zwieńczona i zakończona dwoma wnioskami, które były jednocześnie podsumowaniem ich badania. Z procesu badania wynikało, że sok z buraka hamował i to bardzo skutecznie produkcję reaktywnych form tlenu – ROS. Wiąże się to również z tematem o kapuście świeżej oraz kiszonej. Drugi wniosek, jaki został wysnuty na podstawie tego badania, stwierdzał, że sok z buraka może być obiecującym i dającą wielką nadzieję osobom chorym na raka, elementem nowotworowej chemioprofilaktyki. Wiemy jaką ciężką przypadłością jest nowotwór. To bardzo przykra i przygnębiająca choroba. Chory często nie ma już nadziei na wyzdrowienie i myśli, że jest to już koniec jego życia. Na szczęście widzimy tu, na podstawie badań osób uczonych, że wcale nie musi tak być. Że istnieje nadzieja na skuteczne leczenie choroby, jaką jest nowotwór.
Zakwas buraczany może zapobiec różnego rodzaju chorobom, między innymi nowotworom oraz dolegliwościom krwi. Ten zakwas ma swoje bardzo pozytywne na organizm człowieka właściwości, a jest ich bardzo duża ilość. Wśród takich dobroczynnych cech zakwasu buraczanego wymienić możemy to, że wzmacnia on serce, wspomaga trawienie, a także układ krwionośny. Kolejnymi zalety są takie funkcje, jak pomoc przy schorzeniach i chorobach płuc oraz trzustki, czy regulacja pracy wątroby. Zakwas buraczany zdecydowanie zwiększa produkcję krwinek czerwonych o bardzo duży procent, poprawia, polepsza pracę naszego mózgu, jak i nasz wzrok. Wzmacnia on także przy dolegliwości, jaką jest osłabienie, niedokrwistość, anemia oraz podczas procesu oczyszczania organizmu. Zalecany i polecany jest też kobietom w ciąży, a to ze względu na zawartość kwasu foliowego, która jest bardzo duża.
Składniki na zdrowy zakwas buraczany
W przypadku zapalenia trzustki mogą zostać zastosowane buraki, a to dlatego, że mają one bardzo pozytywny wpływ na trzustkę.
Aby leczyć trzustkę, stosujemy warzywa korzeniowe, ale również liście buraka. W dzisiejszych czasach istnieje bardzo duża ilość odmian buraka, które różnią się kolorem, formą. Mają one także różne swoje właściwości. W każdym razie te cechy nie posiadają żadnego wpływu na lecznicze i uzdrawiające właściwości, jakie ma warzywo, jakim jest burak.
Buraki trzustkowe są użyteczne w każdej formie. Sok z nich stymuluje oraz aktywizuje wydzielanie trzustkowego soku. W gotowanej formie stabilizuje on oraz poprawia procesy dotyczące metabolizmu, poprawia ruch oraz perystaltykę jelit. Świeży sok z buraka zawiera bardzo dużą liczbę cukrów i witamin, które między innymi: zwiększają wytrzymałość, wzmacniają organizm człowieka, oczyszczają go oraz posiadają zdolność, która odpowiada za przywrócenie organizmu do jego odpowiedniej, zdrowej, podstawowej formy. Proces zapalny eliminuje puree oraz kashitza ze świeżych buraków.
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz