Zawartość strony
Tran stał się powszechnie znany w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. To właśnie wtedy zaczęto masowo go podawać w celu zwiększenia odporności ludzkiego organizmu.
Jest środkiem wyjątkowo bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy D i A.
Warto wiedzieć, że posiada on wiele prozdrowotnych właściwości, które wspomagają pracę mózgu, oraz pozytywnie wpływają na ogólny stan organizmu. Co warto wiedzieć na temat tranu?
Tran to koncentrat oleju z wątroby dorsza oraz innych ryb pochodzących z rodziny dorszowatych. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza ogromnym ilościom nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne, jeśli chodzi o wspieranie funkcjonowania ludzkiego organizmu. Są to między innymi kwasy omega – 6, dha, epa oraz omega – 3.
Poza tym bogaty jest w witaminy D i A, które szczególne znaczenie odgrywają w prawidłowym rozwoju organizmu u młodzieży i dzieci. Witamina A ponadto wspiera procesy regenerowania organizmu, stąd też nazywa się ją witaminą młodości.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Lekarze powszechnie twierdzą, że tran może przyjmować każdy, kto nie posiada medycznych przeciwwskazań, jeśli chodzi o jego zażywanie. Na kupno preparatu powinny zdecydować się zwłaszcza te osoby, które mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminy D i A.
Mowa tutaj szczególnie o dzieciach i młodzieży, którzy znajdują się w okresie dojrzewania. Na przyjmowanie tranu powinny zdecydować się także osoby w podeszłym wieku, a także będące w okresie rekonwalescencji po różnego rodzaju chorobach.
Jako suplement diety szczególnym zainteresowaniem tran cieszy się w okresie wiosny, jesieni i zimy – czyli w czasie zwiększonych zachorowań na grypę i przeziębienia.
Przyjmowanie tranu powinny rozważyć osoby prowadzące niezbyt higieniczny tryb życia, palące papierosy, nadużywające alkoholu, a także żyjące w permanentnym stresie.
Pomimo tego, że tran posiada wiele cennych właściwości, to jednak nie każdy może i powinien go przyjmować. Przede wszystkim, wątpliwości pojawiają się w przypadku kobiet w ciąży. To lekarz decyduje o tym, czy kobieta w stanie błogosławionym może przyjmować tran.
Pomimo tego że prawidłowa ilość witaminy A w organizmie kobiety ciężarnej jest bardzo ważna, to jednak absolutnie nie można doprowadzić do jej przedawkowania. Dlatego też tak ważna jest skrupulatna kontrola diety i jej suplementów, także tranu.
Rodzice powinni zdawać sobie sprawę z tego, że tran nie jest zalecany, jeśli chodzi o dzieci poniżej 4 roku życia. Preparatu nie powinny stosować także osoby, które cierpią na sarkoidozę, hiperkalcemię, a także kamicę nerkową.
Wszystko dlatego, że tran ma tendencje do wchodzenia w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi.
Absolutnie nie powinno się go łączyć z przyjmowaniem suplementów zawierających witaminę D i A, ponieważ w ten sposób łatwo doprowadzić do ich przedawkowania.
W tym momencie warto wspomnieć, jak objawia się przedawkowanie tranu. Osoby, które na co dzień przyjmują zbyt dużą ilość tego specyfiku, mogą cierpieć na bóle głowy, wzrost masy ciała, a także różnego rodzaju zaburzenia neurologiczne.
Każda osoba, która zdecydowała się na suplementowanie tranu, powinna zwrócić uwagę na to, jak jego dawkowanie opisane jest na opakowaniu. Jedna kapsułka może zawierać różne ilości witaminy A i witaminy D3, jednak większość preparatów zdecydowanie zaleca przyjmowanie dwóch kapsułek 2 razy dziennie.
Kupując tran w aptece, z pewnością warto zwracać uwagę na ilości zawartych w nim składników. Trzeba także zainteresować się jego pochodzeniem, ponieważ oleje pochodzące z wątroby rekina czy też halibuta nie mogą zostać nazwane tranem, chociaż bez wątpienia również mogą pochwalić się wieloma cennymi właściwościami.
Wiele osób jest przekonanych, że tran jest po prostu olejem pochodzącym z wątroby ryb, podczas gdy niekoniecznie tak jest.
Z racji tego, że tran ma wiele cennych właściwości, z pewnością warto regularnie zażywać go przez cały rok. Szczególne znaczenie będzie on miał dla ludzi posiadających tendencje do częstych infekcji i zachorowań.
Tran jest również świetnym sposobem na pobudzenie organizmu do produkcji limfocytów, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie odporności. Uznaje się również, że regularne zażywanie tranu pozytywnie wpływa na ludzką koncentrację i pamięć. Badania wykazały, że preparaty z tranem zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera u osób w podeszłym wieku.
Z uwagi na wysoką zawartość minerałów i witamin, tran odgrywa ogromną rolę, jeśli chodzi o proces kształtowania się zdrowego kośćca, a także zębów.
Uznaje się, że regularne jego zażywanie może zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej czy też kurzej ślepocie. Dodatkowo zmniejsza on stężenie cholesterolu we krwi, co pozwala na zapobieganie chorobom serca oraz miażdżycy.
Jak widać, tran jest preparatem, o który z pewnością warto zapytać w swojej aptece. Jego niezliczone właściwości zdrowotne są wręcz nieocenione.
Dzięki obecności kwasów omega-3 tran polepsza funkcjonowanie układu sercowo–naczyniowego. Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3 mają wpływ na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi. Również poprawiają funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego i obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Wiele osób stosuje tran także w celu zapobiegania bólom reumatycznym. Bardzo dobrze działa w przypadku zapalenia stawów, a to dlatego, że nie dopuszcza do niszczenia chrząstek stawowych.
Niestety tran bardzo łatwo ulega utlenieniu i wpływowi ciepła. Z tego powodu zaraz po otwarciu, butelki należy przechowywać ją w lodówce. Raz otworzony tran musi być zużyty w ciągu 5-6 tygodni od pierwszego otwarcia butelki.
Tran to koncentrat oleju, który pozyskuje się wyłącznie ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub z innego gatunku ryb z rodziny dorszowatych. W związku z tym tylko taki olej może być nazywany tranem.
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz