Zawartość strony
Dynia to roślina, która przypłynęła do Europy prosto z Ameryki. Współcześnie jest znana na całym świecie i ceni się ją ze względu na walory smakowe. Wyróżnia się około osiemnastu gatunków tej rośliny. W Polsce dynie traktuje się jak warzywo, chociaż nie jest to do końca oczywiste. Dynia ma mnóstwo witamin i jest dobra dla zdrowia. Należy tu wspomnieć, że jedzenie dyni wspiera pracę układu trawiennego.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Dynie są powszechnie wykorzystywane w kuchni do przygotowania rozmaitych dań. W Polsce dynia również stała się popularna i niektórzy sadzą ją w ogrodzie. Osoby lubiące jeść to warzywo często zastanawiają się, czy dynia jest wzdymająca? Dynia jest warzywem, które wspiera układ trawienny i pracę jelit. Jest to warzywo, które ma mało kalorii i jest lekkostrawne. Dietetycy zalecają jedzenie dyni osobom, które przebywają na diecie bezcukrowej. Zdecydowanie warzywo to nie jest wzdymające i nieprzyjazne dla zdrowia. Jeśli jesteśmy na diecie i chcemy dostarczyć do organizmu potrzebne witaminy, to dynia będzie odpowiednim warzywem.
Dynia zawiera bogactwo witamin i licznych składników mineralnych. W dyni znajdziemy witaminę C, A, E, B1, B2, kwas foliowy, niacynę i selen, który należy do pierwiastków o działaniu antyoksydacyjnym. Warzywo to dostarczy nam też duże ilości wapnia, cynku i magnezu. Należy tutaj zaznaczyć, że warzywo to nie jest tucząco. Mogą je jeść bezpiecznie osoby mające nadwagę. Duża ilość błonnika zawarta w dyni poprawia pracę jelit i ułatwi wypróżnianie się. Składniki zawarte w dyni skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Chroni to osoby z problemami serca przed zawałem. Naukowcy potwierdzili również, że dynia działa przeciwbakteryjnie i obniża poziom cholesterolu. Nadmierna ilość złego cholesterolu powoduje liczne choroby.
Dieta zawierająca w sobie dynie przyczyni się do szybszego chudnięcia. Dynia ma mało kalorii i nawet jedząc ją często nie przytyjemy. Z dyni łatwo przygotować różne potrawy, które dostarczą nam potrzebnych składników odżywczych. Popularne są zupy, które można z łatwością ugotować samemu. Wystarczy ją jedynie umyć wcześniej, przekroić i oczyścić. W dyni znajdują się pestki, które nie możemy dodać do zupy. Oczyszczenie dyni z pestek nie zajmie nam jednak dużo czasu. Sama dynia nie będzie miała odpowiedniego smaku. Dynię należy zmiksować z innymi warzywami.
Do zupy dyniowej najczęściej dodaje się ziemniaki, orzechy nerkowca, cebulę lub marchewkę. Dynia i marchewka zawierają olbrzymie ilości beta-karotenu. Duże ilości witaminy A najczęściej znajdują się w warzywach, które mają pomarańczowy kolor. Zupa z dynie to jednak nie jedyne danie, które przygotujemy z tego zdrowego warzywa. W kuchni przygotujemy z dyni również placki, ciasto, naleśniki, gulasz, kluski, chleb i nawet marmoladę.
Placuszki z dyni to kolejna potrawa, która jest łatwa w przygotowaniu i polecana osobom z nadwagą. Wystarczy jedynie przetrzeć surową dynię i zmieszać ją z jogurtem naturalnym. Musimy pamiętać o tym, by dodać jajka, które zwiążą konsystencję. Do placuszków należy jeszcze dodać szklankę mąki pszennej i przyprawy. Ostatnim etapem jest rozgrzanie patelni i usmażenie przygotowanych placków na oleju.
Niektóre osoby zamiast masła używają do smażenia masła, które jest zdrowsze. Jedzenie potraw z dyni jest zdrowe i dostarczy nam potrzebnej dawki witaminy C i A. Witaminy te poprawią nasza odporność organizmu. Dynię należy jeść w okresie jesienno-zimowym, gdy panuje grypa. Organizm będzie mocniejszy i lepiej poradzi sobie z wirusami.
Dynia jest od lat ceniona na całym świecie. Najczęściej spożywa się ją jednak po odpowiednim przygotowaniu. Potrawy z dyni są lekkostrawne, nie wzdymają i działają leczniczo na niektóre organy. Dzieje się tak za sprawą licznych witamin, pierwiastków i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które tam znajdziemy. Bogactwo tych składników wspiera żołądek, śledzionę, wątrobę, nerki i serce.
Niektóre osoby piją również sok z surowej dyni. W tym wypadku należy jednak uważać i nie robić tego zbyt często. Sok z dyni jest szczególnie zalecany wówczas, gdy chcemy przeprowadzić detoks organizmu. Sok działa wówczas oczyszczająco na naszą wątrobę. Narząd ten zregeneruje się i wzmocni.
Dynia to również pestki, które są wykorzystywane do produkcji oleju lub jedzenia na surowo. Pestki z dyni pomogą nam przy zwalczaniu pasożytów. Jedząc je regularnie utrudniamy życie owsikom i tasiemcom, które mogą znaleźć się w naszym ciele. Olej z pestek dyni znalazł szerokie zastosowanie w lecznictwie.
Jego spożywanie jest zalecane mężczyzną, którzy chcą uniknąć problemów z prostatą. Udowodniono, że olej z pestek dyni niweluje stany zapalne dróg moczowych. W oleju znajdują się też liczne fitosterole, które wspomagają gruczoł krokowy. Rozrost gruczołu krokowego często dotyka mężczyzn po czterdziestce. Spożywając regularnie olej z pestek dyni możemy radykalnie opóźnić ten proces lub nawet uniknąć przerostu prostaty.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz