Zawartość strony
Mleko znalazło powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym. Najpopularniejsze jest mleko krowie, które jest często spożywane w Polsce. Z mleka wyrabia się najróżniejsze produkty, jak masło, twaróg, serek wiejski, kefir lub maślankę. Produkty fermentowane są zdrowe i zawierają naturalne bakterie probiotyczne. Na rynku dostaniemy też inne rodzaje mleka. W sklepach trafimy na mleko kauczukowe, ryżowe lub sojowe.
Mleko ryżowe zalecane jest dla osób, które nie tolerują laktozy. Wspomaga ono też układ immunologiczny i chroni przed infekcjami. Mleko sojowe jest często spożywane przez wegan.
Dieta wegańska całkowicie eliminuje produkty, które mają pochodzenie zwierzęce. W odróżnieniu od mleka krowiego jest niskotłuszczowe i wspiera dietę osób, które się odchudzają. Warto tutaj wspomnieć, iż w niektórych krajach mleko nie jest spożywane. Jest to spowodowane brakiem tolerancji na laktozę, która znajduje się w mleku. Wymienić można tutaj mieszkańców takich krajów jak Chiny lub Japonia, gdzie mleko jest rzadko spotykane. W Europie spożycie mleka jest duże, gdyż w niektórych kulturach znajdowało się ono od wieków w diecie mieszkańców.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Mleko jest źródłem licznych witamin i składników mineralnych. Pijąc mleko dostarczamy do organizmu witaminy A, D, B i E. Znajdują się tam minerały, które wspierają pracę narządów i procesów biologicznych. Wymienić należy tu cynk, magnez, potas, fosfor i selen. Mleko to również potrzebne tłuszcze i białko, które wspiera krążenie krwi i wzmacnia mięśnie. W mleku krowim, które często spożywa się w Polsce, tłuszczu jest względnie mało.
Zdecydowanie więcej tłuszczu znajduje się w mleku od renifera, które spotkamy w krajach skandynawskich. Małe ilości tłuszczu znajdziemy też w mleku kozim. Dietetycy dopuszczają spożycie tego mleka wśród osób na diecie. W mleku nie ma zbyt wiele kalorii i jest ono dobrym wyborem wśród produktów z nabiału. Picie mleka nie jest jednak zalecane w przypadku niektórych chorób. Zdecydowanie od mleka powinny stronić osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy. Pokrewną chorobą, gdzie również niewskazane jest picie mleka jest Hashimoto.
Niektóre osoby mogą mieć uczulenie na kazeinę, czyli substancję, która znajduje się w krowim mleku i produkowanych z niego produktów. Kazeina działa uczulająco i powoduje podrażnienie niektórych narządów. Niekorzystnie działanie zauważa się na jelita i wspomniane wcześniej choroby tarczycy. Sportowcy mający uczulenie na kazeinę nie powinni stosować suplementów białkowych. Odżywki stosowane przez osoby ćwiczące często zawierają kazeinę w swoim składzie.
Osoby przepadające za mlekiem często zadają sobie pytanie, czy mleko tuczy? Dietetycy nie mają jednak konkretnej odpowiedzi w tej kwestii. Zdania odnośnie tuczących właściwości mleka są podzielone. Większość informacji wskazuje na to, że mleko w naturalnej postaci bez dodatków jest zdrowe i nie powoduje tycia. Niektóre badania potwierdzają, że duża ilość witaminy D w mleku utrudnia odkładanie się tłuszczu na ciele.
Warto tutaj również zaznaczyć, że do wyboru mamy nie tylko mleko krowie. Dobre dla osób na diecie jest mleko kozie, które zawiera bardzo mało kalorii. Mleko od kozy jest delikatniejsze i lepiej się trawi. Osoby mające uczulenie na laktozę mogą wybrać produkty i mleko, które nie mają tego związku w swojej strukturze. W sprzedaży są dostępne produkty jak masło, sery lub nawet lody, które są pozbawione całkowicie laktozy. Dobrym wyborem są też produkty roślinne, które są zamiennikiem dla mleka. Najpopularniejsze jest mleko ryżowe i sojowe. Z łatwością znajdziemy takie mleko w sklepach, gdzie sprzedaje się produkty dla wegan.
Osoby chore na cukrzycę nie muszą rezygnować z nabiału i picia mleka. Dietetycy zalecają jednak, by zdecydowanie ograniczyć spożywanie produktów na bazie mleka zwierzęcego. Trzeba pamiętać, że w mleku znajduje się cukier, które nie jest dobry dla osób mających cukrzycę. Wypicie jednej szklanki mleka w ciągu dnia zdecydowanie nam nie zaszkodzi. Jeśli chcemy możemy również spożywać zamienniki roślinne. Cukrzycy mogą pić mleko, które jest produkowane z soi, ryżu lub migdałów.
Mleko od wieków jest spożywane pod najróżniejszymi postaciami. Z mleka wytwarza się masło, twaróg, jogurt, a nawet alkohol. W Mongolii popularny jest napój alkoholowy o nazwie kumys, który bazuje na mleku. Obywatele Mongolii w odróżnieniu od większości mieszkańców Azji lepiej trawią laktozę w mleku.
Jeśli nie mamy przeciwwskazań zdrowotnych lub problemów z tolerancją laktozy, to picie mleka wydaje się rozsądne. Zawsze możemy wcześniej skonsultować tę kwestię z dietetykiem, który oceni sytuację w naszym przypadku. W mleku znajdują się jednak liczne witaminy, tłuszcz i białko, które potrzebuje nasz organizm. Należy jednak pamiętać, by mleko było jedynie urozmaiceniem naszej diety. W diecie oprócz produktów mlecznych potrzebujemy również owoców, warzyw, mięsa, produktów zbożowych i ryb. Dla urozmaicenia diety możemy także wybierać mleko roślinne, które jest bardziej delikatne i nie zawiera laktozy.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz