Zawartość strony
Błonnik odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit i żołądka, gdzie wspiera wydzielanie soków trawiennych. Pełni rolę ochronną w układzie pokarmowym chroniąc jelita przed nowotworem. Błonnik wspomaga florę jelitową w jelitach i wspiera ich namnażanie. Jelita staną się silniejsze i będą sprawniej pracować. Układ immunologiczny również się wzmocni i lepiej będzie znosił sezonowe choroby.
Osoby spożywające błonnik w pokarmie unikają problemów z zaparciami, biegunkami i pojawieniem się hemoroidów. Niektóre produkty bogate w błonnik zawierają jednocześnie dużą ilość węglowodanów.
W diecie ketogenicznej węglowodany należy ograniczyć i wybrać produkty, które mają ich mniej. Ich zawartość w diecie ketogenicznej należy zmniejszyć do dziesięciu procent.
Węglowodany są jednak ważne dla osób, które wykonują ciężką pracę fizyczną lub budują masę. Wówczas stanowią one główny magazyn potrzebnej energii do działania. Węglowodany poprawiają pracę mózgu i daje energię narządom do pracy. Wątroba, jelita i serce nie poradzą sobie, jeśli nie dostarczymy im w diecie węglowodanów.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Najbogatsze w błonnik są warzywa i owoce. Wśród owoców najwięcej błonnika ma czerwona fasola, groch, kapusta, marchewka i brukselka. Marchewkę możemy jeść zaraz po umyciu, ugotować jako dodatek do obiadu lub pić w postaci soku. W warzywie tym znajdziemy luteinę i zeaksantynę, która oddziałuje pozytywnie na oczy.
Ważny jest też likopen, który wspomaga pracę prostaty. Wymienić tutaj należy również witaminę A, E, C, pirydoksyny, tiaminy, niacyny, beta-karoten i ryboflawiny. Niestety warzywo to zawiera również węglowodany, które nie są pożądane w przypadku osób będących na diecie keto.
W diecie ketogenicznej lepszy będzie kalafior, który jest lekkostrawny. Kalafior to typowe warzywo, co ma dużo błonnika a mało węglowodanów. Ilość kalorii i węglowodanów jest niska, a przeważają w nim witaminy, minerały i błonnik. Dzięki zawartej w nim choliny, warzywo to wspiera pracę wątroby i przyspiesza metabolizm.
Cholina zawarta w kalafiorze zapobiega problemom z pamięcią i opóźnia demencję starczą. Kalafior zawiera również flawonoidy, które wspierają prawidłowe działanie gruczołu krokowego i zmniejszają ryzyko raka prostaty. Wśród owoców bogatych w błonnik znajdziemy rodzynki, jabłka, banany, gruszki, porzeczki czerwone, maliny lub suszone śliwki. Musimy jednak pamiętać, że wymienione owoce mają w sobie duże ilości węglowodanów.
W trawieniu pomagają również otręby pszenne, które zawierają błonnik. Bogate w błonnik są też nasiona lnu, kasze, płatki pszenne lub białe pieczywo. Niektóre produkt nie mają w sobie jednak w ogóle błonnika. Zaliczyć do nich można makaron, nabiał i masło. Błonnik może też zostać utracony przez warzywa, które są przetwarzane na sok.
Ziemniak to warzywo, które króluje na polskich stołach. W wielu domach obiad bez ugotowanych ziemniaków nie ma racji bytu. Bulwy ziemniaka są bogate w błonnik, białko i liczne minerały. W warzywie tym znajdziemy potas, sód, cynk, żelazo, fosfor i magnez. Ziemniaki są bezpieczne dla naszego zdrowia i wbrew powszechnemu przekonaniu, nie tuczą. Problem pojawia się wówczas, gdy do ziemniaków dodajemy masło lub śmietanę. Dodając te dodatki do ziemniaków sprawiamy, że stają się one kaloryczne.
Jabłka zawierają większą ilość węglowodanów w stosunku do błonnika. W stu gramach jabłka jest średnio pięć razy mniej błonnika niż węglowodanów. Z tego powodu jeśli pragniemy ograniczyć spożyte węglowodany, to jabłka nie powinny często się pojawiać w naszej diecie. Jest to jednak owoc, który jest bogaty w liczne witaminy i minerały.
Zawiera w sobie przeciwutleniacze, kwas foliowy, polifenole i dużo witaminy C. Dietetycy zdecydowanie zalecają spożycie jabłek nawet wówczas, gdy jesteśmy na diecie. Jabłka są zdrowe dla organizmu i zdecydowanie nie szkodzą. Warto tutaj wspomnieć, iż regulują one pracę jelit. Osoby jedzące jabłka będą mogły łatwiej się wypróżnić. Jabłka pomimo większej ilości węglowodanów w dalszym ciągu mają w sobie błonnik.
Gruszki to owoc, który jest niezwykle słodki i smaczny. Niektóre osoby nie powinny jednak jeść gruszek, gdyż mogą źle tolerować olbrzymią ilość błonnika, który jest w nich zawarty. Jedzenie gruszek jest źle znoszone przez osoby, które są w trakcie diety niskobłonnikowej lub mają chory pęcherzyk żółciowy. Jeśli jednak nie mamy przeciwwskazań zdrowotnych, to gruszki uzupełniają naszą dietę w błonnik i dostarczą witamin.
Owoce te najlepiej jeść wraz ze skórką, by nie zmarnować znajdujących się tam witamin i błonnika. Musimy jednak uważać na owoce, które pochodzą z supermarketów. Niestety na powierzchni mogą się wówczas znajdować pozostałości po chemikaliach stosowanych do oprysków. Nawet dokładne umycie owoców może nie usunąć pestycydów z ich powierzchni. Wówczas zdecydowanie polecane jest obranie owocu. Dotyczy to również innych owoców, które nie pochodzą z ekologicznych upraw.
Zdecydowanie ubogie w węglowodany i bogate w błonnik są truskawki. Owoce te są często wybierane przez osoby, które stosują w swoim życiu dietę ketogeniczną. Truskawki zawierają również niezwykle mało kalorii. Zdecydowanie nie tyjemy, gdy nawet spożywamy ich większą ilość. Spożywanie truskawek poprawia trawienie i pracę wątroby działając żółciopędnie. Dietetycy zalecają spożycie truskawek osobą, które mają problemy z sercem.
Badania potwierdziły, że osoby jedzące często truskawki mają mniejszą szansę na choroby serca i ryzyko doznania zawału. W czasie sezonu na truskawki zdecydowanie powinniśmy zadbać, by znalazły one zastosowanie w naszej kuchni. Pomarańcz również zawiera błonnik i duże ilości witaminy C. Niestety jest to owoc, który dostarczy nam do organizmu także cukier. Zawartość cukru nie jest jednak duża i możemy sporadycznie delektować się tymi owocami.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz