Zawartość strony
Suszone liście stewii są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Stewia to roślina, która żyje głównie na terenie Ameryki Południowej. Jej występowanie naturalnie sięga nawet do Stanów Zjednoczonych. W liściach tej rośliny zauważono liczne pierwiastki, które są dobre dla zdrowia. Jedząc tę roślinę do organizmu dostarczamy głównie węglowodany, ale i białko, błonnik i minimalną zawartość tłuszczu. Najczęściej roślinę tę wykorzystuje się jako zamiennik, dla cukru białego.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Popularny cukier biały jest niebezpieczny dla zdrowia i należy go unikać. W przypadku stewii jesteśmy bezpieczniejsi, a nawet znajdziemy korzyści wynikające z jedzenia tej słodkiej rośliny. Powszechnie wykorzystuje się ją do przygotowywania słodyczy i słodzenia napojów. Dietetycy dopuszczają spożywanie tej rośliny nawet przez osoby, które są obecnie na diecie. Osoby odchudzające się mogą bezpiecznie jest stewię nawet wtedy, gdy nie trawią sacharozy. Organizm lepiej radzi sobie z trawieniem tej substancji. Zauważono nawet, że jedzenie stewii pomaga złagodzić niektóre objawy chorób.
W Polsce powszechnie wykorzystuje się cukier biały, który produkuje się z buraka cukrowego. Dodaje się go do jedzenia, słodyczy i napojów. Cukier rafinowany można spotkać w sokach, jogurtach, pieczywie lub nawet musztardzie. Często spożywamy cukier nieświadomie, gdy on jednak znajduje się w kupowanych przez nas produktach. Każdego roku spożywamy nawet kilkadziesiąt kilogramów cukru, które nie poprawią nam zdrowia.
Działanie cukru jest szkodliwe dla organizmu. Jedząc cukier dostarczamy puste kalorie, które nie zawierają składników odżywczych. U osób jedzących produkty bogate w cukier pojawia się niedobór niektórych witamin. Pojawia się w organizmie brak witaminy C, E lub B. Cukier biały powoduje zmniejszenie ilości takich pierwiastków w organizmie jak magnez, cynk, żelazo lub wapń. Najgorsze są jednak choroby, które powoduje spożywanie cukru rafinowanego.
Najczęściej pojawia się otyłość, która z czasem niesie ze sobą większe konsekwencje. Osoby spożywające nadmiernie cukier rafinowany są narażone na zawał, stłuszczenie wątroby lub cukrzycę obu typów. Zdecydowanie nie spotkamy się z takimi problemami, gdy w swojej diecie cukier biały zamienimy na stewię.
Sproszkowane liście stewii mają słodki smak i są smacznym zamiennikiem dla cukru rafinowanego. Jej działanie nie powoduje chorobowych objawów, otyłości i nie zwiększa szansy cukrzycę. Stewia to wyjątkowa roślina, która wykazuje działanie przeciwzapalne i immunosupresyjne. W odróżnieniu od cukru białego w stewii znajdują się liczne minerały. Wymienić można tu wapń, fosfor, cynk, selen, mangan i żelazo. Mając do wyboru dwa rodzaje cukru, to zdecydowanie bezpieczniejsze będzie skorzystanie ze stewii.
Stewia to nie jedyny słodzik, który możemy mieć w swojej szufladzie. W przemyśle spożywczym są wykorzystywane substancje słodzące, które mają różne działanie na nasz organizm. Przykładem jest syrop glukozowo-fruktozowy, które często dodaje się do napojów lub niektórych słodyczy.
Jego stosowanie jest opłacalne dla firm, które używają go zamiast zwykłego cukru. Dietetycy obwiniają ten syrop za częste problemy otyłości u ludzi w dzisiejszych czasach. Syrop glukozowo-fruktozowy jest przyczyną pojawienia się stłuszczenia wątroby. Nieleczone i bagatelizowane stłuszczenie wątroby może doprowadzić do poważnych chorób.
Jedną z nich jest marskość wątroby, która wymaga nawet przeszczepu tego organu. Pierwsze niepokojące objawy wymagają radykalnych zmian w swoim życiu.
Należy zmienić swój styl życia i nawyki żywieniowe. Unikając niezdrowych słodzików uchronimy zdrowie i nie doprowadzimy do uzależnienia od cukru. Najzdrowsze zamienniki dla cukru białego to stewia i ksylitol. Cukier brzozowy jest bezpieczny dla osób cierpiących na cukrzycę lub będących na diecie odchudzającej.
Ksylitol nie powoduje próchnicy i gwałtownych skoków krwi w ciele. Każda osoba może spokojnie zamienić cukier biały na brzozowy, który będzie równie dobry w smaku. Stewia i ksylitol są substancjami słodzącymi o bardzo wyrazistym smaku. Warto tutaj wspomnieć, że jedyną wadą przy zamianie cukru białego na ksylitol lub stewię jest ich cena.
Niestety cena zdrowych zamienników dla cukru jest nawet kilkukrotnie wyższa. Jeśli jednak nie objadamy się produktami bogatymi w cukier , to jedno opakowanie stewii lub cukru brzozowego nie nadszarpnie domowego budżetu.
Stewia to bezpieczny słodzik, który może nam pomóc w niektórych problemach zdrowotnych. Działanie stewiozydu to nie tylko walory smakowe, ale i lepsza praca organizmu.
Nie należy jedynie przesadzać, gdyż w dużych ilościach stewia może nam zaszkodzić. W mniejszych ilościach stewia wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i wspierające pracę układu trawiennego. Stewia dodana do herbaty może przyczynić się do złagodzenia problemów żołądkowych.
W odróżnieniu od cukru białego, nie spowoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. Poziom cukru nie zmienia się, gdzie nawet cukier brzozowy wykazuje minimalny wpływ na jego poziom w organizmie. Warto jednak pamiętać, że stewia zawiera kalorie, które w nadmiarze nie są wskazane.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz