Zawartość strony
Tłuszcz odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego i nerwowego. Zdrowe tłuszcze powodują także obniżenie złego cholesterolu. Dostarczanie tłuszczu w pokarmie pomoże w przyswajaniu potrzebnych do funkcjonowania witamin.
Tłuszcze odpowiadają za wchłanianie do organizmu witaminy A, E, K i D. Większość tych witamin znajduje się w tranie, który jest tłuszczem produkowanym z wątroby dorsza. Niedobór tych witamin może prowadzić do poważnych konsekwencji.
Jeśli nie dostarczymy do organizmu odpowiedniej ilości witaminy K, to możemy mieć problemy z krzepnięciem krwi. Brak witaminy E powoduje z kolei spadek libido, problemy z widzeniem, zdenerwowanie i zmęczenie organizmu. Witamina E jest potrzebna do prawidłowej pracy mięśni.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Zdrowe tłuszcze dostarczymy do organizmu w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wśród tłuszczy pochodzenia zwierzęcego najlepszy jest olej rybi. Pozyskuje się go najczęściej z łososia, dorsza, rekina i wieloryba. W Polsce popularny jest tran, który produkuje się z wątroby dorsza.
Znajdziemy w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Tran to również bogactwo witaminy A i D. Witamina A jest potrzebne do właściwego funkcjonowanie wielu narządów. Dieta dostarczająca do organizmu tę witaminę wspiera widzenie. Odgrywa ona też istotną rolę przy hamowaniu postępów choroby nowotworowej. Wspiera układ immunologiczny, wzmacnia włosy, paznokcie i ujędrnia skórę.
Witamina A jest jedną z substancji niezbędnych dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu człowieka – wpływa na proces widzenia, wzmacnia układ immunologiczny, może zapobiegać rozwojowi nowotworów, bierze udział w procesie produkcji czerwonych krwinek, a przy tym utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Witamina D zawarta w tranie polepsza przyswajalność wapnia w organizmie. Zaleca się podawanie jej już dzieciom, by wzmocnić strukturę ich kości. Zapobiega to ewentualnym deformacją kości w przyszłości i pozwala uniknąć problemów z prawidłową postawą ciała. Badania pokazują też korzystny wpływ witaminy D przy chorobach związanych z nadciśnieniem krwi, cukrzycy i anemii. Tłuszcze zawarte w rybach wspierają układ immunologiczny i pozwalają obronić się przed grypą.
Jest to spowodowane wpływem tłuszczy na produkcję limfocytów. Ich właściwa ilość w organizmie chroni go przed infekcjami. Białe krwinki błyskawicznie reagują na bakterie i wirusy. Reakcja obronna organizmu i działanie limfocytów ma za zadanie zlikwidować czynniki chorobotwórcze.
Zdrowy tłuszcz znajduje się także w olejach pochodzenia roślinnego. W przypadku tłuszczy pochodzenia roślinnego największą ich ilość znajdziemy w oleju rzepakowym, sezamowym, lnianym, słonecznikowym, oliwie z oliwek i oleju z awokado. Olej rzepakowy jest przepełniony nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.
Znajdziemy w nim kwasy omega-3 i omega-6. Przypisuje się mu pozytywne oddziaływanie na nerki, skórę, serce i układ krwionośny. Kwas linolowy powoduje, że tłuszcz łatwiej się spala i jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii. Sportowcy spożywający go wspierają w ten sposób rozbudowę swojej tkanki mięśniowej. Oliwa z oliwek również często znajduje zastosowanie w kuchni. Posiada ona specyficzny smak, który jest ceniony szczególnie w daniach z kuchni śródziemnomorskiej.
Najczęściej dodaje się ją do serów i sałatek. W jej składzie także znajdują się tłuszcze, które są dobre dla zdrowia. Ich zawartość jednak jest mniejsza, niż w oleju rzepakowym. Tłuszcze w oliwie należą do grupy jednonienasyconych. Zawiera ona związki fenolowe, które uszczelniają naczynia krwionośne i poprawiają pracę układu immunologicznego. Związki fenolowe zawarte w oliwie wspierają też serce i powodują obniżenie ciśnienia krwi.
Zaleca się jej spożycie w przypadku osób, które chcą uchronić się przed zawałem serca. Olej lniany również jest często dodawany do sałatek i niektórych dań. W jego składzie znajdziemy głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, czy wspomniane już wcześniej omega-3 i omega-6. Zawiera on również kwasy nasycone, w tym kwas palmitynowy, erukowy i mirystynowy.
Kwas erukowy nie jest jednak najlepszy dla zdrowia i może powodować uszkodzenie mięśnia sercowego. Bardzo dobre właściwości dla ciała mają jednak fitosterole, które znajdują się w oleju lnianym. Fitosterole są szczególnie dobre dla mężczyzn, gdyż hamują rozrost gruczołu krokowego i chronią przed rakiem prostaty. Olej lniany to również witaminy, białko i potrzebne enzymy. Z witamin znajdziemy tam C, A, B i E.
Tran był stosowany już w dawnych czasach do tego, by leczyć niektóre choroby. Przypisuje mu się wiele korzyści, które poprawiają kondycję ciała i usprawniają pracę mózgu. Spożywając tran odżywiamy organizm i wspieramy pracę układu odpornościowego. Poprawia się koncentracja, przepływ krwi i zmniejszamy ryzyko pojawienia się Alzheimera. Należy jednak pamiętać o tym, by nie przekroczyć zalecanej dawki spożycia tranu.
W tranie znajdują się olbrzymie ilości witaminy A i D. Niestety spożycie ich w nadmiarze może doprowadzić do pojawienia się wymiotów, bólów głowy, nerwowości i krwawienia z dziąseł. Nadmiar witamin w organizmie jest nazywany hiperwitaminozą i jest niebezpieczny dla zdrowia. Wskazane jest, by tran spożywać w umiarze. Wcześniej musimy dokładnie przeczytać etykietkę i stosować się do zaleceń. Tran z wątroby dorsza może być podawany nawet dzieciom po ukończeniu czwartego roku życia. Najlepiej jednak skonsultować się wcześniej z dietetykiem, by wykluczyć ewentualne wskazania do jego stosowania. Suplementacja tranem jest jednak bezpieczna i możemy zacząć ją stosować.
Tłuszcze dzielą się na te, które pomagają nam i jest wskazane ich spożycie oraz takie, gdzie jedząc je możemy sobie zaszkodzić. Zdrowy tłuszcz dostarczany do organizmu daje wiele korzyści i pomaga w przyswajaniu witamin. Pomaga w wchłanianiu wapnia, gdyż dostarcza witaminę D. W ten sposób można uniknąć problemów z osteoporozą. Źródłem najlepszych tłuszczów wielonienasyconych są ryby. Szczególnie zaleca się jedzenie ryb morskich, które mają ich więcej.
Należy tu wymienić na pierwszym miejscu łososia, którego tłuszcze są niezwykle dobre i łatwo przyswajalne. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Warto tutaj zwrócić uwagę, że ich proporcja względem siebie jest bardzo korzystna. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z ryb są też sardynki, makrela i owoce morza. Smaczne owoce morza to nie tylko tłuszcze, ale i nieocenione dla organizmu białko.
Wskazane jest jedzenie owoców morza przez sportowców, którzy potrzebują białka do produkcji energii, budowy mięśni i wytrzymałości. W owocach morza jest duża zawartość jodu, selenu, żelaza, wapnia, cynku i fluoru. Krewetki, małże lub kalmary można jest z najróżniejszymi dodatkami. Możemy do nich dodać oliwę z oliwek, która również zawiera potrzebne tłuszcze roślinne. Dobrym źródłem kwasu DHA są również algi.
W Polsce ich dostępność jest mała i rzadko spotyka się je w kuchni. Algi pozwalają jednak zaspokoić niedobór składników, które pomagają wzmocnić odporność. Jedzenie alg jest popularne w krajach azjatyckich, a szczególnie w Japonii. Z alg przygotowuje się tam bardzo zdrową zupę o nazwie miso. Zupę miso możemy łatwo przygotować samemu w domu. Wiele osób obawia się spożywania tłuszczów zwierzęcych.
Często jest to jednak niepotrzebny strach, gdyż są one potrzebne w codziennej diecie. Jedząc tłuszcze zwierzęce dostarczamy do organizmu energię, witaminy i minerały. Należy jednak pamiętać o tym, by zachować równowagę w ich spożyciu. Tłuszcze dostępne są też w jajkach, produktach mlecznych i najróżniejszych roślinach. Spożywając zbyt dużo tłuszczów pochodzenia zwierzęcego możemy doprowadzić do otyłości lub miażdżycy.
Zarówno w tłuszczach zwierzęcych i roślinnych znajdziemy takie, których spożycie nie jest zalecane. W przypadku tłuszczu pochodzenia zwierzęcego niewskazane jest jedzenie smalcu. Niestety w smalcu możemy trafić na szkodliwe dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe. Znajdują się w nim niebezpieczne tłuszcze trans, które przyczyniają się do powstawania chorób. Wymienić można tu miażdżycę, choroby alergiczne i problemy z sercem. Tłuszcz w postaci smalcu najlepiej znacząco ograniczyć, a dla niektórych osób wskazane jest całkowite zrezygnowanie z niego.
Niezdrowe tłuszcze pochodzenia zwierzęcego znajdują się również w śmietanie. Tłusta śmietana nie jest wskazana dla osób, które są aktualnie na diecie odchudzającej. W produkcie tym znajdziemy olbrzymie ilości kalorii i dużą ilość tłuszczów nasyconych. Wśród produktów roślinnych należy wymienić olej palmowy.
Obecnie wykorzystuje się go często w przemyśle spożywczym i dodaje do najróżniejszych produktów. Przyczynia się on do zwiększenia poziomu cholesterolu w organizmie i powoduje zwiększone ryzyko chorób sercowych. Zaobserwowano również, że osoby spożywające olej palmowy w najróżniejszych produktach znacznie częściej cierpią na otyłość.
Jest to spowodowane tym, że olej palmowy bardzo często dodaje się do najróżniejszych słodyczy. Warto tutaj wspomnieć, iż niektóre oleje wykazują niekorzystne właściwości po podgrzaniu ich na patelni. Wymienić można tutaj olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. W Polsce olej rzepakowy bardzo często jest wykorzystywany do smażenia potraw na patelni.
Oliwę z oliwek najlepiej stosować do polewania nią dań i sałatek. Olej kokosowy to kolejny produkt, którego tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. W jego składzie zdecydowanie przeważają kwasy nasycone, które mogą wywoływać problemy sercem. Zawartość kwasów nasyconych przekracza nawet dziewięćdziesiąt procent.
Przypisuje się mu również podnoszenie ilości złego cholesterolu w organizmie. Zawiera on jednak kwas laurynowy, który działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Z tego powodu szeroko wykorzystuje sie go w kosmetologii. Często dodaje się go do kremów, gdyż chroni skórę przed odparowywaniem wody. Skóra staje się lepiej nawilżona, jędrniejsza i miękka. Kwas laurynowy chroni skórę człowieka przed wnikaniem do niej brudu.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz