Zawartość strony
Cukinia to warzywo, które pochodzi z Włoch. W Polsce częściej funkcjonuje pod nazwą kabaczek, którą również określa się tą inną odmianę dyni. Cukinie powszechnie uprawia się w Polsce, gdzie robi się z nich zupy, sałatki i surówki. Popularne są także desery na bazie cukinii, która posiadają charakterystyczny smak.
Doskonale łączy się także z burakiem:
Niezwykle dobre właściwości dla zdrowia posiada sok z cukinii, który dodatkowo przepysznie smakuje. Naturalny sok wyprodukowany z cukinii dostarcza do organizmu liczne witaminy i minerały.
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Najwięcej znajdziemy w nim witaminy A, C, B1 i K. Z minerałów warto wymienić żelazo, magnez i potas. Niektóre osoby piją sok z cukinii, aby oczyścić w ten sposób swój organizm. Pijąc sok kabaczku wspieramy układ trawienny i możemy skutecznie odkwasić swój organizm.
Cukinia może być bezpiecznie spożywana i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jest to jadalne warzywo, które spożywa się w całej Europie i często również na świecie. Warto tutaj wspomnieć, iż przygotowując cukinię możemy wykorzystać do spożycia jej miąższ i nasiona.
Warzywo najlepiej smakuje jednak po ugotowaniu lub upieczeniu. Niestety cukinia może wówczas stracić niektóre swoje cenne właściwości. Najwięcej witamin i minerałów z cukinii dostarczymy, gdy będziemy ją spożywać na surowo. Spożywając jednak cukinię na surowo musimy być ostrożni i należy wcześniej upewnić się, że nie jest to młode warzywo. Młodsze warzywa mogą być gorzkie i jedzenie ich nie będzie przyjemnym doznaniem dla kubków smakowych. Zdecydowanie lepiej postawić na sok z cukinii, który można wyciskać ze świeżych warzyw. Pijąc sok dostarczymy do organizmu potrzebne mikroelementy.
Cukinię warto wówczas zmieszać z innymi warzywami lub owocami, które polepszą jej smak. Sok z cukinii świetnie będzie się komponował z jabłkiem lub marchewką. Przygotowany napój mieszany z kilku warzyw i owoców będzie znacznie bardziej orzeźwiający. Marchewka dostarczy nam z kolei potrzebną witaminę A i kwas foliowy. Dodatkowo mieszając marchewkę z cukinią dostarczymy do organizmu jeszcze więcej błonnika. Jest to bardzo potrzebne dla naszego układu pokarmowego, który potrzebuje błonnik do prawidłowego funkcjonowania. Błonnik odgrywa ważną rolę w jelitach i żołądku.
Cukinie możemy przygotować do spożycia na różne sposoby. Najczęściej cukinię gotuje się lub piecze, ale wiele osób spożywa ją także na surowo. Jedząc cukinię na surowo możemy dostarczyć do organizmu więcej minerałów i witamin, które zawiera to niezwykłe warzywo. Przygotowując cukinię na surowo najlepiej zrobić z niej przepyszną sałatkę. Wówczas możemy dodać do niej liczne warzywa, jak ogórek, koper lub cebulę. Wcześniej warzywa należy odpowiednio przygotować, umyć i pokroić.
Całość należy wymieszać z jogurtem naturalnym. Sałatkę koniecznie musimy przyprawić, aby podkreślić jej wyjątkowy smak. Idealnie z cukinią i pozostałymi warzywami będzie komponowała się oliwa z oliwek. Świeża oliwa jest bogata w potrzebne kwasy omega-3 i dodatkowo posiada wyjątkowy smak. Całość wystarczy na koniec przyprawić solą. Warto wybrać sól himalajską, która jest naturalna i nie posiada żadnych zanieczyszczeń. Przygotowanie sałatki będzie niezwykle szybkie i nie zajmie nam więcej niż kilkadziesiąt minut. Cukinia to wartościowe warzywo, które zdecydowanie warto dołączyć do swojego jadłospisu.
Jedząc regularnie cukinię dostarczymy do organizmu potrzebne składniki odżywcze i wzmocnimy swój układ immunologiczny. Warzywo to wykazuje właściwości, które skutecznie redukują poziom stresu i zmniejszają szanse na pojawienie się niektórych nowotworów. Cukinię warto spożywać w okresie jesienno-zimowym, aby w ten sposób zmniejszyć szansę na złapanie przeziębienia.
Cukinia może być bezpiecznie spożywana przez kury, które często zjadają najróżniejsze odpady pozostawiona przez człowieka w kuchni. Cukinia jest jednym z tych warzyw, które można pozostawić kurom do zjedzenia. Warto jednak pamiętać, że nie każdy pokarm jest bezpieczny dla kur. Powinniśmy unikać rzucania kurom pożywienia, które może być dla nich trujące. Wymienić należy tutaj cebulę, owoce cytrusowe, czekoladę, spleśniałe jedzenie lub suszoną fasolę. Jest to pokarm, który kury źle znoszą i może im zaszkodzić.
Jednym z produktów, który może być wzdymający dla człowieka jest cukinia. Niestety warzywo to posiada właściwości, które mogą być ciężkostrawne i będą powodować nieprzyjemne objawy w brzuchu. Zdecydowanie nie zaleca się spożywania cukinii osobą, które mają problemy z jelitami.
Należy wymienić tutaj wrzodziejące zapalenie jelita grubego i zespół jelita drażliwego. W obu przypadkach mogą się pojawić niepożądane objawy po spożyciu cukinii. Jeśli będziemy mieli wątpliwości odnośnie jedzenia cukinii, to najlepiej skonsultować tą kwestię ze swoim dietetykiem. Cukinia może także negatywnie oddziaływać na osoby, które cierpią na wrzody żołądka, skarżą się na problemy pokarmowe, z woreczkiem żółciowym lub nerkami. Warzywo jest niewskazane do spożycia, gdy jest młode. Wówczas może spowodować niepożądane objawy, jak biegunkę i będzie posiadało nieprzyjemny smak.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz