Zawartość strony
Jedzenie niektórych warzyw łącznie może negatywnie wpływać na przyswajanie zawartych w nich substancji odżywczych. Każde warzywo posiada własne witaminy i minerały, które są dobroczynne dla zdrowia człowieka. Przed zmieszaniem ze sobą konkretnych warzyw warto wcześniej sprawdzić, czy nie spowoduje zmniejszenia poziomu niektórych witamin. Przykładem takich warzyw niewłaściwie działających na siebie jest ogórek z pomidorem.
Dołożenie do przygotowanej surówki z pomidorem ogórka sprawi, że warzywo to straci część witaminy C. Jest to niezwykle potrzebna witamina do tego, aby organizm człowieka działał w prawidłowy sposób. Witamina C reguluje pracę układu krwionośnego i znacząco poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Naukowcy zauważyli także, że witamina C w pożywieniu przyczynia się do hamowania procesów starzenia się. Osoby dbające o piękny wygląd powinny zadbać, o odpowiednią ilość witaminy C w swojej codziennej diecie. Jedną z funkcji omawianej witaminy jest również przyspieszenie procesu gojenia.
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Ogórek to zdrowe warzywo, które dostarcza potrzebne witaminy do organizmu. Znajdziemy w nim potrzebny magnez, żelazo, fosfor, wapń i potas. Odpowiedni poziom potasu w organizmie człowieka korzystnie oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W ogórkach dostarczymy do organizmu liczne witaminy z grupy B, jak B6 (Pirydoksyna)i B12 (kobalamina). Niestety ogórki zawierają jeszcze jeden składnik, który powoduje obniżenie poziomu witaminy C.
Mowa tutaj o askorbinazie, czyli enzymie rozkładającym witaminę C. Szczególnie niekorzystnie enzym ten oddziałuje z pomidorami, które są bogate w witaminę C. Ogórek z pomidorem nie powinien być łączony, gdy chcemy dostarczyć do organizmu odpowiednie ilości tej witaminy. Warto tutaj wspomnieć, iż łącząc ogórka z pomidorem jedynie częściowo obniżamy witaminę C. W przygotowanej sałatce warzywnej dalej będzie się znajdowała potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamina. Jej poziom zostanie jednak znacząco zmniejszony, co raczej będzie niekorzystne.
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Z ogórkiem nie należy również łączyć innych warzyw, które są bogate w kwas askorbinowy. Wymienić należy tutaj pietruszkę i cebulę. W obu tych warzywach znajduje się witamina C, która ulegnie zmniejszeniu po połączeniu jej z ogórkiem.
Pomidory to niezwykle dobroczynnie działające warzywo na człowieka. W pomidorach znajdziemy duże ilości likopenu, który pomaga mężczyznom zadbać należycie o prostatę. Świeże pomidory to jednak znacznie więcej witamin i minerałów, niż wspomniany wyżej likopen. Jedząc pomidory dostarczamy do organizmu potrzebny beta-karoten i witaminę E.
Zawarty w pomidorach beta-karoten wpływa na włókna kolagenowe i przyczynia się do ich odbudowy. Włókna te są odpowiedzialne za prawidłowe napięcie skóry i jej jędrność. W rezultacie skóra wygląda wtedy znacznie młodziej, gdyż zmarszczki na ciele ulegają wygładzeniu. Jeśli często przebywamy na słońcu, to pomidory pomogą nam chronić cerę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Naukowcy zauważyli, że skóra wystawiona na intensywne promienie słoneczne znacznie szybciej się starzeje. Związki zawarte w pomidorach znacząco ograniczają ten proces.
Warto tutaj wspomnieć, iż pomidory wykazują lepsze właściwości po tym, gdy się je obierze i odpowiednie przygotuje poddając obróbce termicznej. Pomidory należy jednak nie łączyć z niektórymi warzywami, które mogą ograniczać wchłanianie witaminy C w organizmie człowieka. Najmocniej poziom witaminy C obniżają wspomniane już wcześniej ogórki. Inną kwestią jest zawarty w pomidorach likopen, który także oddziałuje niedobrze z niektórymi warzywami.
Działanie likopenu ogranicza minerał jakim jest żelazo. Duże ilości żelaza znajdują się w takich owocach i warzywach, jak awokado, soczewica, fasola, śliwki lub jabłka. Wszystkie wymienione owoce i warzywa mogą ograniczać prawidłowe wchłanianie likopenu do organizmu.
Właściciele ogródków działkowych często zastanawiają się, czy sadzenie obok siebie ogórków i pomidorów jest właściwie. Niektóre rośliny faktycznie nie czują się dobrze w towarzystwie konkretnych warzyw lub owoców. W przypadku ogórków nie należy w ich pobliżu sadzić fasoli, która źle oddziałuje na to warzywo.
Pomidory z kolei najlepiej sadzić w towarzystwie czosnku, pokrzywy lub pietruszki. Zdecydowanie ogrodnicy nie powinni sadzić pomidorów blisko ogórków. Sadząc te dwa warzywa w swojej szklarni najlepiej oddzielić je inną rośliną. W ten sposób rośliny będą się prawidłowo rozwijać i rosnąć do góry. Uzyskane owoce roślin będą soczyste i pięknie wyglądały. Oba warzywa są niezwykle potrzebne dla zdrowia i prawidłowego działania organizmu.
Zdecydowanie warto posadzić je w swoim ogrodzie, by cieszyć się ich właściwościami dodając wspomniane warzywa do potraw. W przypadku pomidorów ich właściwości będą jeszcze lepsze, gdy je odpowiednio przygotujemy pod wpływem temperatury. Likopen będzie wówczas wykazywał lepsze działanie.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz