Zawartość strony
Kwas foliowy, czyli inaczej witamina B9, jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Witamina B9 jest organiczna i łatwo przyswajalna przez człowieka. Jest to jednak z kilku witamin, która należy do grupy B. Możemy znaleźć ją w żywności, a najczęściej w owocach i warzywach. Duże ilości folacyny znajdują się w warzywach zielonych, jak kapusta, brukselki, brokuły, groszek lub szpinak. Bogate w kwas foliowy są również nasiona słonecznika, banany, orzechy, kalafior, soja lub pomidory. Niedobory tej witaminy mogą być niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Należy zatem pilnować, by codzienna dieta była bogata w potrzebny kwas foliowy do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Naukowcy udowodnili szereg niekorzystnych czynników, które pojawiają się przy niedostarczeniu do organizmu kwasu foliowego. Najczęściej człowiek zaczyna odczuwać nieustanne zmęczenie i pojawiają się kłopoty z koncentracją. Brak witaminy B9 w organizmie zdecydowanie utrudnia pracę umysłową. Zaleca się jej spożycie w sytuacji, gdy pracujemy wiele godzin przed biurkiem. Niedobór folacyny powoduje spadek odporności organizmu i zmniejszenie ilości czerwonych krwinek.
W konsekwencji może spowodować do ogólne osłabienie organizmu, pojawieniem się senności lub być przyczyną anemii. Osoby nie spożywające w diecie kwasu foliowego zdecydowanie częściej czują się rozdrażnione i chorują na depresję. Witamina B9 skutecznie poprawia pracę wielu narządów w organizmie, co odbija się na ogólnym samopoczuciu. Warto tutaj wspomnieć o układzie trawiennym i oddziaływaniu na niego witaminy B9. Folacyna poprawia pracą jelit i zwiększa apetyt.
Zaleca się przyjmowanie jej w przypadku, gdy często dopadają nas biegunki. Witamina ta poprawia trawienie i przyswajanie potrzebnych składników odżywczych. Lekarze zalecają także zażywanie tej witaminy przez kobiety, które znajdują się w ciąży. Kobiety zażywają tą witaminę profilaktycznie, a dokładną dawkę ustala wówczas lekarz prowadzący. Uważa się, że działanie witaminy wpływa dobrze na płód i jego rozwijający się układ nerwowy.
Zażywając witaminę B9 kobieta zwiększa szansę na to, że dziecko urodzi się zdrowe. Witamina B9 pomaga także w spokojnym śnie. Zdecydowanie zaleca się stosowanie jej w postaci suplementów, gdy cierpimy na bezsenności. Zażycie jej uspokaja i wspiera pracę układu nerwowego. Musimy jednak pamiętać, że nie należy przyjmować kwasu foliowego w nadmiarze. Przyjmując zbyt dużą dawkę także możemy sobie zaszkodzić. Mogą wówczas pojawić się nieprzyjemne reakcje alergiczne w postaci wysypki i swędzenia.
Kwas foliowy jest zalecany dla wszystkich kobiet, które planują zajść w ciąże. W ten sposób ochronią one swoje dziecko przed niektórymi problemami zdrowotnymi i pomogą w kształtowaniu układu nerwowego dziecka. Warto jednak pamiętać, iż witamina B9 powinna być obecna w codziennej diecie. Najlepiej dostarczać ją do organizmu w postaci zdrowych warzyw i owoców. Najbogatsze w kwas foliowy są warzywa, które powinniśmy spożywać każdego dnia.
Kwas foliowy jest potrzebny każdemu człowiekowi, by cieszył się on pełnią zdrowia. Spożywanie jednak zbyt dużej ilości kwasu foliowego nie jest bezpieczne i należy tutaj zachować ostrożność. Udowodniono, że przedawkowanie witaminy B9 może przyczynić się do powstania depresji i spowodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Niestety spożywając zbyt dużo produktów bogatych w kwas foliowy możemy oddziaływać w niekorzystny sposób na prostatę i jelita. Zauważone tutaj pewien związek, gdzie nadmiar witaminy B9 powoduje nowotwór jelita. Przedawkowanie tej witaminy jest jednak trudne, gdy spożywamy ją poprzez naturalne produkty spożywcze.
Mowa tutaj o owocach i warzywach, które z reguły są bezpieczne i zdrowe dla człowieka. Najbardziej powinniśmy uważać w przypadku stosowania suplementów, które należy zażywać zgodnie z instrukcją. W ten sposób nie będziemy ryzykować swojego zdrowia na niepotrzebne problemy. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości odnośnie stosowania kwasu foliowego, to warto skonsultować się z dietetykiem. Przeanalizuje on ewentualne przeciwwskazania i dostosuje dawkę do zapotrzebowania organizmu. Niektóre osoby zażywające kwas foliowy w postaci tabletek obawiają się także, że powoduje to u nich nadwagę. Należy tutaj zaznaczyć, że kwas foliowy zarówno w formie naturalnej i tabletkach nie będzie powodował otyłości.
Kwas foliowy znajduje się w dużych ilościach w szpinaku. Warzywo to jest bogate także w inne potrzebne do prawidłowego działania organizmu witaminy. Udowodniono, że ta niezwykła roślina skutecznie opóźnia procesy starzenia się.
Dzieje się tak za sprawą witaminy A i E, które znajdują się w szpinaku. Ze względu na zawarty w warzywie kwas foliowy wpływa on korzystnie na budowę układ nerwowego płodu. Zaleca się jego jedzenie podczas ciąży. Szpinak można łatwo spożywać w postaci szejków warzywno-owocowych.
Wystarczy jedynie dodać szpinak do blendera wraz z innymi owocami lub warzywami. Szpinak świetnie będzie smakował razem z kiwi, bananem lub gruszką. Jako dodatek możemy dodać również świeżą pietruszkę. Całość należy jedynie zmiksować i gotowy koktajl można nalać do szklanki.
Oprócz wspomnianego szpinaku kwas foliowy jest także w fasoli, ciecierzycy, brukselkach, kalafiorze, jarmużu i bananach. Witamina B9 znajduje się również w jajkach kurzych. Zjedzenie porządnej jajecznicy z rana dostarczy nam kwas foliowy, liczne witaminy i potrzebne białko. Nieco mniej kwasu foliowego znajdziemy w jabłkach, które są uwielbiane w Polsce. Ilość witaminy B9 jest jest tu zdecydowanie mniejsza, ale nie powinno się jej pomijać.
Używanie określenia kwas foliowy jest częstsze, niż witamina B9. Należ jednak pamiętać, że kwas foliowy to właśnie witamina, która należy do innych z jej grupy. Wśród witamin z grupy B często spotykamy nazwy, które również są stosowane zamiennie. Wymienić tu można witaminę B2, którą spotykamy pod nazwą ryboflawina.
W przypadku kwasu foliowego możemy spotkać także nazwę folacyna, która również dotyczy witaminy B9. Niezależnie od nazwy witamina ta wykazuje niezwykle korzystne działanie dla organizmu człowieka. Dbając o swoje zdrowie warto tak dobrać produkty w diecie, aby była ona tam obecna. Jej brak wpłynie niekorzystnie na nas i powoduje liczne problemy zdrowotne. Jedząc ją w pokarmie poprawimy pracę narządów, które dostaną więcej energii do prawidłowego działania.
Zażywanie kwasu foliowego możemy zacząć samemu pod warunkiem, że nie chorujemy na przewlekłe choroby. Kwas foliowy może także niekorzystnie wpływać na organizm w połączeniu z niektórymi lekami. Jeśli cieszymy się dobrym zdrowiem, to możemy rozważyć suplementację witaminą B9. Szczególnie dotyczy to kobiet, które planują zajść w ciąże. Kwas foliowy najlepiej dostarczyć do organizmu w postaci odpowiedniej diety. Stosując suplementację warto jednak wcześniej uzgodnić to ze swoim dietetykiem lub lekarzem rodzinnym. W ten sposób unikniemy ewentualnych konsekwencji zdrowotnych, które niekiedy pojawiają się podczas przedawkowania witaminy B9.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz