Zawartość strony
Pandemia spowodowana wirusem SARS-CoV-2 przyczyniła się do globalnego spadku odporności. Rekonwalescencja po odbytej chorobie Covid-19 jest długa i trudna do przebycia.
Chorzy po pokonaniu koronawirusa mają szereg powikłań.
Najczęściej powikłania po odbytej chorobie dotyczą problemów z sercem, płucami i układem neurologicznym. Osłabiony układ immunologiczne jest podatny na kolejne infekcje.
Lekarze zaobserwowali olbrzymi wzrost infekcji dotyczących zatok. W Polsce klimat jest nieprzyjazny dla naszych zatok, a szczególnie niebezpieczny jest okres jesienno-zimowy.
W czasie jesieni każdego roku obserwujemy olbrzymi przyrost wirusowych przeziębień oraz grypy z typu A i B. Wyleczenie z infekcji to początek drogi do tego, by odzyskać utracą odporność organizmu.
Czytaj dalej, jeśli chcesz wiedzieć jak wzmocnić osłabiony organizm.
Organizm po przebytej infekcji posiada obniżony poziom odporności. Układ immunologiczny jest osłabiony, a nasza flora jelitowa jest zaburzona przez stosowanie antybiotykoterapii. Antybiotyk pomaga pokonać wirusa, ale nie odbywa to się bez skutków ubocznych. Po przebytej chorobie powinniśmy zadbać w pierwszej kolejności o swoją florę bakteryjną.
W odtworzeniu flory w jelitach mogą pomóc probiotyki. Najlepiej stosować probiotyki, które posiadają przynajmniej kilka szczepów bakterii. Najbardziej popularne są bakterie z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium.
W kapsułkach najczęściej stosowane są takie bakterie pozyskiwane z kwasu mlekowego. Wymienić wśród nich można Saccharomyces cerevisiae, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium bifidum. W odtworzeniu flory jelitowej pomogą nam także kiszonki, Najzdrowsza będzie dla naszych jelit kapista kiszona, która oprócz witaminy C posiada bakterie probiotyczne. Dużą ilość bakterii znajdziemy również w ogórkach kiszonych. Warto tutaj wspomnieć, iż kapusta i ogórki kiszone powinny pochodzić ze sprawdzonego miejsca.
Najlepiej zaopatrywać się w warzywa kiszone, które są ekologiczne. Podczas przyjmowania probiotyków musimy pamiętać o trzymaniu zbilansowanej diety. Nowa dieta powinna być bogata w potrzebne do regeneracji witaminy i pierwiastki mineralne.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Odpowiednia suplementacja może pomóc we wzmocnieniu organizmu. Wspomniane wcześniej probiotyki i inulina może być stosowana w postaci kapsułek.
Jeśli nie chcemy przyjmować takiej kapsułki bezpośrednio, to możemy wysypać jej zawartość do szklanki z wodą lub kefiru. Nasz organizm z pewnością wzmocni również tran.
Suplement w postaci tranu z wieloryba lub rekina możemy z łatwością kupić w każdej aptece. Tran jest dostępny w kapsułkach oraz w postaci płynnego oleju. Jeśli pojawią się u nas niedobory niektórych witamin, to wówczas możemy również rozważyć ich suplementację. Warto tutaj jednak pamiętać, by suplementy stosować z umiarem.
Suplementy nie posiadają często odpowiednich badań, które potwierdzają ich skuteczność.
Nieodpowiednie stosowanie suplementów w swojej diecie może wyrządzić nam więcej szkód, niż przynieść pożytku.
Ważne dla naszego organizmu witaminy oraz pierwiastki mineralne powinniśmy pozyskiwać ze spożywanego jedzenia. To właśnie w spożywanych produktach znajduje się zdrowie w postaci błonnika, witamin, minerałów i dobroczynnych tłuszczów.
Pokonanie choroby wymaga od naszego organizmu olbrzymiego wysiłku. Rekonwalescencja po infekcji zatok, grypie lub wirusowym przeziębieniu wymaga od nas zmiany diety i aktywności fizycznej.
Dieta pomoże nam dostarczyć mikroelementy, które odbudują nadszarpniętą odporność.
W pierwszej kolejności powinniśmy zatem wprowadzić do swojej diety liczne warzywa. Dobroczynnie na nasz układ immunologiczny z pewnością wpłynie jarmuż i szpinak.
Zielone warzywa nie posiadają dodatkowo w sobie nadmiernych kalorii, cukru oraz węglowodanów. W szpinaku dostarczymy do swojego organizmu witaminy A, K, E, tiaminę, ryboflawinę oraz B6.
Z warzyw bogate w witaminy są wspomniane wcześniej kiszonki. Do posiłków powinniśmy dodawać kapustę kiszoną, ogórki lub buraki. Stosowanie odpowiedniej suplementacji również wzmocni nasz układ immunologiczny. Odpowiednią suplementację organizmu warto jednak osobiście przedyskutować ze swoim lekarzem.
Osłabiony organizm jest wyjałowiony i brakuje mu licznych witamin. Możemy jednak pomóc swojemu zdrowiu i dostarczyć mu witaminy, które w przyszłości pozwolą uniknąć kolejnych infekcji w postaci grypy lub przeziębienia. Jedną z witamin, która jest szczególnie polecana w okresie jesienno-zimowym jest rutyna.
Działanie rutyny polega na ochronie naszego organizmu przed działaniem niekorzystnych czynników oksydacyjnych. Duże źródła rutyny znajdziemy w warzywach oraz owocach. Szczególnie bogate w rutynę są pomidory, ziemniaki oraz cebula. Jeśli nasza dieta nie jest bogata w te warzywa i owoce, to możemy zakupić rutynę w postaci suplementu.
Najczęściej rutyna w aptekach jest sprzedawana łącznie z witaminą C. Wspomniana tutaj witamina C również będzie nam potrzebna do nabycia odporności przed sezonowymi infekcjami. W przypadku witaminy C najwięcej jej jest w owocach. Popularna jest tutaj cytryna, która możemy dodawać do herbaty z miodem.
Układ immunologiczny chroni każdego człowieka przed bakteriami oraz wirusami występującymi w przyrodzie. Jeśli jednak będzie on osłabiony, to wówczas czekają nas liczne infekcje i problemy ze zdrowiem.
Pozostaje zatem zadać sobie pytanie – jak wzmocnić osłabiony organizm? Słaby organizm możemy skutecznie wesprzeć poprzez zmianę swoich nawyków żywieniowych. W swojej diecie nie możemy jednak mieć niektórych produktów, które będą nam utrudniać osiągnięcie sukcesu.
Z lodówki musimy wyrzucić produkty, które są mocno przetworzone.
Z pewnością nie powinny znajdować się tam konserwy, których opakowania mogą zawierać bisfenol. Dieta wspierająca naszą odporność nie może również zawierać cukrów. Naukowcy są zgodni, że spożycie cukrów prostych powoduje otyłość i przyczynia się do chorób z układem serca. W diecie powinny za to znaleźć się liczne warzywa, owoce oraz nasiona niektórych roślin. Dobroczynne oddziaływanie dla naszych jelit będzie miał len.
W lnie znajdziemy błonnik, który ochroni nasze osłabione jelita i pomaga w trawieniu pokarmu. Jelita odpowiadają za olbrzymią część naszej odporności i nie powinniśmy tego pomijać. Dobrym nawykiem w naszej diecie będzie regularne picie wody. Nawadnianie organizmu jest szczególnie potrzebne, jeśli jesteśmy aktywni.
Wskazane jest picie minimum dwóch litrów wody każdego dnia. Należy jednak pamiętać o tym, by nie pić napojów słodzonych. Ilość cukrów prostych w takich napojach jest szkodliwa dla zdrowia i może doprowadzić do cukrzycy. Jadłospis na wzmocnienie odporności powinien zawierać również rośliny strączkowe, ryby morskie, orzechy nerkowa oraz włoskie.
Odpowiednie nawadnianie organizmu jest nadzwyczaj istotne dla osób z osłabioną odpornością. Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będzie picie po prostu dużej ilości wody. Niewskazane jest tutaj picie wody gazowanej. Do wody mineralnej możemy dla smaku dodać wyciśniętą cytrynę.
Ominąć należy także napoje słodzone oraz soki pozyskiwane z koncentratu. W przypadku soków niekorzystne dla naszego zdrowia może być to, że posiadają one cukier.
Niektóre soki zawierają również syrop-glukozowo-fruktozowy, który negatywnie oddziałuje na nasz mózg i układ immunologiczny. W domu możemy również przygotowywać szejki owocowe oraz warzywne.
Najczęściej do szejków dodaje się owoce i zielone warzywa. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie domowego szejka, który pomoże nam w rekonwalescencji. W repertuarze do zrobienia szejka znajdziemy takie owoce i warzywa jak mango, banan, kiwi, jabłko, pomarańcza, szpinak lub jarmuż. Do swojego szejka możemy również dodać odrobinę cynamonu, imbiru lub kurkumy.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz