Zawartość strony
Tarczyca jest gruczołem, który wpływa na prawidłowe działanie całego organizmu. Kiedy pojawiają się problemy z tarczycą, wówczas odczuwa to cały organizm poprzez zaburzenie rytmu serca oraz nieregularne miesiączkowanie.
Zaburzenie pracy tarczycy można spostrzec na skórze, która może stać się sucha, na włosach, które zaczną wypadać.
Niedoczynność tarczycy może być spowodowana stanem zapalnym, który występuje podczas choroby hashimoto. Zaburzenie pracy tarczycy może być także wynikiem nadczynności, która powoduje przerost gruczołu, chudnięcie oraz zaburzenia pracy serca.
Choroba hashimoto to choroba autoimmunologiczna polegającego na przewlekłym zapaleniu tarczycy powiązanym z układem odpornościowym. Chorobę hashimoto wywoływać może stres lub czynniki genetyczne, a także wahania poziomów estrogenów, które występują podczas menopauzy. Innymi czynnikami wywołującymi chorobę są infekcje, spożywanie jodu w dużej ilości oraz niedobór selenu, a także niektóre leki i cytokinie.
Specjaliści nadal nie mają pewności skąd bierze się choroba hashimoto, ponieważ stan zapalny, jaki występuje w tarczycy, pojawia się nagle i zaczyna tak jakby ją zjadać. Stan zapalny spowodowany jest atakiem komórek odpornościowych, które w pewnym momencie traktują tarczycę jak swojego wroga.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Objawy choroby mogą być widoczne dopiero po kilku latach od jej rozpoczęcia, ponieważ stan zapalny rozwija się powoli i nie daje objawów. W pewnym momencie zaczyna szwankować zdrowie i staje się to nagle z powodu zbyt małej ilości hormonów, jakie produkuje tarczyca.
Stan zapalny tarczycy najczęściej wykrywany jest podczas przypadkowych badań, które były robione z powodu innych dolegliwości.
U kobiet choroba hashimoto wykrywana jest podczas problemów z zajściem w ciąże, obfitością i regularnością miesiączek. Problemy z tarczycą mogą zostać wykryte podczas poronienia.
Hashimoto może objawiać się zawrotami głowy oraz zaburzeniami pracy serca, które pojawiały się nagle bez określonej przyczyny.
Często zdarza się tak, że kobieta chorująca na hashimoto udaje się do lekarza z bólem mięśni oraz sztywnością stawów, a także problemami z oddychaniem i uczuciem ciągłego zmęczenia i senności.
Typowym objawem choroby tarczycy jest przybieranie na wadze, któremu towarzyszy spadek nastroju, pogorszenie się zdrowia psychicznego oraz częste odczuwanie i nietolerancja zimna.
Zanim lekarz postawi odpowiednią diagnozę, pacjent poddawany jest dokładnym badaniom. Na początek lekarz przeprowadzi badanie palpacyjne, które polega na przebadaniu szyi. Badanie to może wykazać, że tarczyca uległa zmniejszeniu i wówczas lekarz kieruje pacjenta na badanie krwi. Podczas badania krwi określany jest poziom zawartego w niej hormonu tarczycowego (tyroksyny).
Często lekarz endokrynolog kieruje także na wykonanie pełnego panelu badań, który ułatwi dalsze diagnozowanie pacjenta. Jeżeli stężenie tyroksyny we krwi będzie niskie, wówczas wykonać należy badanie wolnych hormonów tarczycowych oraz przeciwciał przeciwtarczycowych.
Kolejnym badaniem, na które kieruje endokrynolog, jest badanie USG tarczycy, które umożliwia sprawdzenie wielkość tarczycy oraz czy występują w niej guzki.
Wynikami badań, które mogą wskazywać na chorobę hashimoto, są:
Po postawieniu diagnozy przez endokrynologa dobiera on odpowiedni sposób leczenia, który natychmiast zostaje wcielony w życie. Zdarza się, że na początku leczenia podawane są leki przeciwzapalne, a następnie dodaje się do nich hormony tarczycowe, czyli lewotyroksyny, które mają formę tabletek.
Hormon ten zażywa się na czczo i popija wodą. Ważne jest, aby nie jeść żadnego posiłku przez co najmniej dwie godziny przed wzięciem leku oraz 20 minut po jego zażyciu. Ten rodzaj leku jest dobrze tolerowany przez pacjentów, dlatego ważne jest, aby dobrać jego prawidłową dawkę. Odpowiednia ilość leku pozwoli pacjentowi na normalnie funkcjonowanie i choroba nie będzie utrudniała życia codziennego.
Leczenie choroby hashimoto trwa od dnia postawienia diagnozy aż do końca życia pacjenta, a to oznacza, że musi on codziennie przyjmować leki, których dawka zwiększa się w zależności od stopnia zniszczenia tarczycy. Pacjent z hashimoto musi raz na 3-6 miesięcy przejść badania, które mają na celu sprawdzenie poziomu tyroksyny we krwi. Wyniki tych badań pozwolą dobrać odpowiednią dawkę leku.
Jeżeli pacjent cierpiący na hashimoto nie podda się leczeniu, może nabawić się on poważnych problemów kardiologicznych, a także może przybrać na wadze i mieć podwyższony cholesterol. Brak odpowiedniego leczenia hashimoto może wywoływać stany lękowe, depresję, a także wahania nastroju i spowoduje obniżenie aktywności fizycznej i psychicznej.
Biorąc pod uwagę silne właściwości przeciwzapalne zaleca się spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.
Dieta w chorobie Hashimoto powinna zwierać 25-30% tłuszczów z ograniczeniem nienasyconych kwasów tłuszczowych do 10% na dobę.
Zapalenie tarczycy Hashimoto to choroba, która została po raz pierwszy rozpoznana w 1912 roku. Odkrycia choroby dokonał japoński lekarz, który pracował wtedy w Berlinie.
Tym lekarzem był Hakaru Hashimoto, którego nazwisko stało się określeniem dla popularnej choroby. Obecnie jest to jedna z częściej występujących chorób związanych z tarczycą, która nierzadko dotyka osoby w młodym wieku. Badania pokazują jednak, że ten problem zdrowotny najczęściej dotyka osoby w starszym wieku. Najbardziej narażone są kobiety, które przekroczyły czterdzieści pięć lat.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Choroba Hashimoto ma podłoże autoimmunologiczne, co sprawia, że jest ciężka w leczeniu. Warto tutaj wspomnieć, iż nierzadko zapaleniu tarczycy towarzyszą inne choroby, które z nią współistnieją.
Pojawienie się choroby Hashimoto może skutkować niedoczynnością tarczycy i licznymi skutkami ubocznymi, które będą widocznie u chorującej osoby z czasem. Najbardziej niebezpieczne dla chorego jest bagatelizowanie problemu i nie poddanie się leczeniu. Ciekawostką jest, iż choroba zdecydowanie częściej występuje u kobiet. Statystyki pokazują, że u kobiet zapalenie tarczycy Hashimoto przytrafia się nawet kilkukrotnie częściej.
W zależności od opracowania można spotkać się z danymi, gdzie padają informacje o nawet dziesięciokrotnie częstszym diagnozowaniu choroby Hashimoto u kobiet. Inną istotną informacją jest, iż choroba częściej pojawia się u ludzi rasy białej.
Z tego powodu nierzadko problem dotyczy obywateli krajów wysokorozwiniętych, które znajdują się w Europie. Złą informacją może być też fakt, że osoby mające w swojej rodzinie chorych na zapalenie tarczycy Hashimoto są bardziej narażone.
Osoby chore na Hashimoto mogą przechodzić chorobę łagodnie, gdzie objawy przez długi czas będą niewidoczne. Niestety problem narasta z czasem, gdy niedoczynność tarczycy się rozwija, a wybrane objawy będą się systematycznie ujawniać. Wśród charakterystycznych objawów jest nieustanne uczucie zmęczenia, szybki przyrost wagi i nieprzyjemne bóle w okolicy stawów.
Osoby chorujące na zapalenie tarczycy Hashimoto często skarżą się, że jest im zimno, mają problemy z trawieniem pokarmu i zaparciami. Choroba może być niebezpieczna dla kobiet, które pragną zajść w ciążę. Niestety pojawienie się choroby znacząco utrudnia zajście w ciąże i dodatkowo może grozić jej poronieniem.
Charakterystycznych objawów choroby Hashimoto jest znacznie więcej, a ich objawy mogą być zależne od stanu danej osoby. Lekarze zauważyli u chorujących osób częstsze stany depresyjne i problemy z psychiką. Niektóre osoby po czasie doznają zaburzeń pamięci oraz problemów z oddychaniem.
Kobiety dodatkowo mogą mieć zaburzenia miesiączkowania, które są dla nich nieprzyjemne i dodatkowo wzmagają drażliwość. Zdiagnozowanie i leczenie choroby powinno odbywać się pod okiem czujnego lekarza. Podstawą jest wdrożenie przez lekarza prowadzącego odpowiednich leków, które zawierają substancję o nazwie lewotyroksyna. Jest to substancja, która działa jak naturalny hormon tarczycy. Hormon nazywa się tyroksyna i jest podstawowym hormonem produkowanym przez ludzką tarczycę.
U ludzi z zapaleniem tarczycy Hashimoto występuje niedobór tego hormonu i konieczne jest jego podanie w formie leku. Tyroksyna może także chronić osoby cierpiące na Hashimoto przed pojawieniem się najróżniejszych guzów związanych z ich tarczycą. Leczenie chorej tarczycy powinno odbywać się u lekarza i być na bieżąco monitorowane. Specjalista jest w stanie zdiagnozować chorobę i ustalić adekwatne leczenie.
Osoba chorująca powinna jednak samodzielnie rozważyć wprowadzenie odpowiedniej diety, która może wspomóc leczenie Hashimoto. W walce z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy nieocenione może się okazać stosowanie restrykcyjnej diety połączone z aktywnością ruchową.
Dieta może skutecznie ograniczyć negatywne skutki spowodowane chorobą i zapobiec jej rozwojowi. Warto tutaj wspomnieć, iż zbilansowana dieta pomaga ograniczyć niekorzystne skutki chorób współistniejących, które często towarzyszą Hashimoto. Odpowiednia dieta jest także niebywale ważna, aby zachować w trakcie leczenia pozytywne nastawienie i uniknąć pojawienia się depresji.
Niestety nawet leki, zbilansowana dieta i aktywny tryb życia, nie wyleczy nas całkowicie z autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Jak sama nazwa choroby wskazuje autoimmunologiczne przyczyny są powszechnie uważane przez lekarzy za nieuleczalne. Stosowanie właściwej diety i prowadzenie ciągłego leczenia ma na celu ograniczyć rozwój choroby.
Dieta Hashimoto wiąże się z ograniczeniem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie oznacza to jednak, że osoba chorująca na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy powinna zrezygnować z tłuszczy. Dietetycy zalecają osobom chorym na Hashimoto spożywanie większej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdzie znajdują się większe ilości omega-3. Źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim ryby morskie i najróżniejsze oleje roślinne. Z ryb obowiązkowo należy wymienić tutaj łososia, śledzia, halibuta i makrelę. Tłuste ryby morskie zawierają duże ilość kwasów omega-3 i są wskazane w codziennej diecie dla osób cierpiących na Hashimoto.
Wśród olejów roślinnych pozytywnie na zdrowie oddziałuje siemię lniane, które można dodawać do najróżniejszych dań jako dodatek. Olej lniany jest powszechnie stosowany jako dodatek do sałatek warzywnych, aby podkreślić ich smak. Prawidłowy jadłospis w przypadku Hashimoto nie może obejść się bez nabiału, gdzie należy ograniczyć jego spożywanie do produktów niskotłuszczowych. Najlepiej postawić na jogurt naturalny, kefir lub maślankę.
Produkty sfermentowane dostarczą nam ważne dla zdrowia bakterie probiotyczne, które są odgrywają istotną rolę w prawidłowej pracy naszych jelit. Miłośnicy najróżniejszych serów powinni nieznacznie ograniczyć ich spożywanie. Sporadycznie w diecie może się znaleźć chudy ser biały, żółty, fetę lub parmezan. W przypadku napojów najlepiej zacząć pić większe ilości wody niegazowanej i herbaty.
W przypadku choroby Hashimoto nieocenione może się okazać picie herbat ziołowych, które mają prozdrowotne właściwości. Obecnie znane jest wiele ziół, które wspierają proces leczenia Hashimoto i niwelują negatywne skutki tej choroby. Podstawą jest picie herbaty z rumianku, która może zmniejszyć nieprzyjemne objawy choroby. Wśród ziół najlepiej wybierać te, które mogą przyczynić się do poprawienia odporności. Układ immunologiczny odgrywa kluczową rolę w walce z chorobą i powrocie do dobrej formy.
Z ziół wpływających korzystnie na układ immunologiczny należy wymienić skrzyp polny, pokrzywę i rdest ptasi. Skrzyp polny to niezwykła roślina, która dostarcza człowiekowi licznych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowanie jego organizmu.
Osoby stosujące skrzyp polny mogą liczyć na zmniejszenie nerwobólów, poprawienie pracy wątroby, a w przypadku kobiet złagodzenie obfitych miesiączek. Skrzyp polny wykazuje również dobre właściwości w walce z miażdżycą, która współcześnie często się pojawia w krajach wysokorozwiniętych.
Herbata ze skrzypu dostarczy do organizmu potrzebne żelazo, kobalt, wapń, fosfor i mangan. Wśród witamin skrzyp polny zawiera ogromne ilości witaminy C, która wspiera układ immunologiczny w jego prawidłowej pracy. Warto tutaj wspomnieć, iż w skrzypie polnym zawarte są sole potasu i liczne kwasy organiczne, jak jabłkowy, szczawiowy i krzemowy. Wspomniane sole potasu odgrywają istotną rolę dla ludzkiego serca i jego prawidłowej pracy. Sole potasu regulują bicie serca, a ich niedobór prowadzi do niebezpiecznej hipokaliemii.
Oprócz wymienionych produktów w diecie Hashimoto powinna znaleźć się oliwa z oliwek, orzechy włoskie, wodorosty i awokado. W wymienionych produktach osoby chore na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy znajdą bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3.
Chorując na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy należy ograniczyć stosowanie niektórych produktów w codziennej diecie. W pierwszej kolejności należy ograniczyć produkty, które mogą kolidować z lekami stosowanymi w trakcie leczenia choroby Hashimoto. Produktem działającym niekorzystnie na najczęściej stosowany lek używany do leczenia autoimmunologicznego zapalenia tarczycy jest soja. Wspomniana soja ogranicza prawidłowe wchłanianie leku, którym jest lewotyroksyna. Lekarze często przepisują ten lek, aby wspomóc pracę tarczycy, która nie wydziela już prawidłowo hormonu o nazwie tyroksyna. Kolejną kwestią jest wyeliminowanie tych produktów, które mogą pogorszyć zły stan chorego i wywołać niepożądane objawy.
W szczególności niebezpieczne są produkty, które działają prozapalnie i dodatkowo powodują otyłość. Do produktów działających prozapalnie należy zaliczyć wszystko, co zawiera cukier rafinowany i syrop glukozowo-fruktozowy. Niestety obecnie cukier biały jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Większość produktów zawiera cukier biały lub jeszcze gorsze substancje pochodne. Wspomniany syrop glukozowo-fruktozowy często dodawany jest do napojów, przeróżnych słodyczy i z pozoru zdrowych soków owocowych.
Dietetycy bezwzględnie odradzają osobom chorym na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy picie takich napojów i spożywanie słodyczy. Spożywanie syropy glukozowo-fruktozowego może doprowadzić do pojawienia się zaburzeń metabolizmu, co skutkuje kolejnymi chorobami wymagającymi leczenia. Osoby chore na Hashimoto powinny nieustannie spoglądać na etykiety, aby upewnić się o jakości danego produktu. Dieta Hashimoto powinna zawierać produkty naturalne, które wspierają leczenie i dają energię do życia.
Odpowiednia dieta może przynieść liczne korzyści, które zostaną błyskawicznie zauważone po wprowadzeniu właściwych nawyków żywieniowych. Omawiając codzienny jadłospis należy wspomnieć o produktach, które są przetworzone. Dietetycy jednogłośnie zalecają unikanie produktów przetworzonych, które działają niekorzystnie na chorobę Hashimoto. Lista produktów przetworzonych jest niebywale długa i często będąc w sklepie możemy ich nie dostrzec.
Warto tutaj wspomnieć, iż na liście znajdują się konserwy, niektóre rodzaje serów i pieczywo. Wśród innych przykładów produktów przetworzonych należy wymienić wspomniane wcześniej napoje gazowane, najróżniejsze słodycze, chipsy, płatki śniadaniowe z zawartością cukru, margarynę, wybrane przetwory mięsne lub lody. Każdy z wymienionych produktów nie pomoże nam w procesie leczenia i powracania do formy.
Mając problem z zaplanowaniem diety najlepiej udać się do specjalisty, jakim jest dietetyk. Profesjonalnie przygotowana dieta będzie pierwszym krokiem do zmiany, która wpłynie korzystnie na zdrowie i pomoże ograniczyć negatywne skutki autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.
Jednym z charakterystycznych objawów, który występuje przy chorobie Hashimoto jest nabieranie wagi. Osoby cierpiące na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy tyją w szybkim tempie i mają problem ze zrzuceniem niepotrzebnych kilogramów.
Tycie można ograniczyć poprzez zastosowanie w swojej codziennej diecie odpowiednich produktów, które wspomogą pracę układu trawiennego i nie będą powodowały odkładania się tkanki tłuszczowej. Dietetycy zalecają osobom chorym na Hashimoto spożywanie większej ilości białka, a znaczące zmniejszenie ilości pieczywa w codziennej diecie. Pieczywo to same węglowodany, które dodatkowo zawierają duże ilości kalorii. Warto tutaj zauważyć, iż pieczywo jest uważane przez dietetyków jako produkt przetworzony, który jest niezdrowy dla osób z Hashimoto.
W codziennej diecie powinny dominować produkt, które są bogate we wspomniane wcześniej białko i tłuszcze. Potrzebne białko w codziennej diecie można dostarczyć jedząc chude mięso, jak wątróbkę wieprzową, indyka lub pierś kurczaka. Szczególnie zalecane jest spożywanie ryb i owoców morza.
Ryby morskie i owoce morza to nie tylko białko, ale także potrzebne kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Owoce morza to kopalnia najróżniejszych witamin, jak fluor, selen, jod, wapń, magnez, żelazo, cynk i najróżniejsze witaminy z grupy B. Wspomniany jod to pierwiastek, który odgrywa istotną rolę w ludzkim organizmie i prawidłowej pracy tarczycy. Jod pomaga w procesie produkcji hormonów tarczycy, a w tym omawianej wcześniej tyroksyny. Dodatkowo jod wspiera produkcję nie tylko hormonu T4, ale również T3.
Niedobór obu hormonów przyczynia się do poważnych problemów na tle zdrowotnym. Oba hormony tarczycy odgrywają kluczową rolę w prawidłowym metabolizmie i syntezie białek. Dieta Hashimoto zdecydowanie powinna zawierać produkty bogate w jod, aby pomóc w leczeniu objawów tej choroby. Krewetki, ostrygi lub małże, to owoce morza, które dostarczą do organizmu jod i inne mikroelementy.
Jedzenie owoców morza zaleca się osobom otyłym, gdyż są one uważane za niskokaloryczne. Zrzucenie nadmiernych kilogramów będzie wymagało jednak znacznie więcej pracy i przede wszystkim zmiany nawyków żywieniowych. Osoby chorujące na Hashimoto, które będą chciały pozbyć się brzucha w pierwszej kolejności muszą zrezygnować z cukru. Wspomniane cukry proste są źródłem pustych kalorii i poważnych problemów zdrowotnych. Produkty przetworzone i bogate w cukier należy wymienić na inne, które będą ich przeciwieństwem. Dobrym rozwiązaniem może być liczenie codziennie spożywanych kalorii. aby kontrolować swoją dietę. Nieoceniona może okazać się specjalna aplikacja na telefon komórkowy o nazwie Fitatu.
Prosta aplikacja pozwala monitorować codziennie spożywane kalorii, które znajdują się w każdym zjedzonym posiłku. Instalacja aplikacji jest banalnie prosta i można to zrobić w kilku krokach. Osoby stosujące się do diety mogą również przyspieszyć proces zrzucania brzucha poprzez rozpoczęcie regularnych treningów. Regularna aktywność jest korzystna dla ogólnego zdrowia i pomaga w niwelowaniu objawów Hashimoto. Trenując regularnie z pewnością szybciej zrzucimy nadmierne kilogramy i powrócimy do dawnej formy. Osoby chorujące na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy powinny regularnie wykonywać umiarkowany wysiłek fizyczny.
Idealnie sprawdzi się jazda na rowerze, pływanie na basenie, joga lub bieganie. Warto tutaj wspomnieć, iż zbijanie nadmiernych kilogramów w przypadku chorych osób na Hashimoto jest podobne do tych zdrowych. W obu przypadkach kluczowe jest zachowanie właściwych nawyków żywieniowych, które bazują na zdrowych produktach oraz odpowiedniej aktywności ruchowej. Niestety w przypadku osób cierpiących na Hashimoto, zdecydowanie częściej może się przytrafić powrót do otyłości.
Charakterystyczne u osób z tą przypadłością jest zatrzymywanie się wody w ich organizmie, co przekłada się na większą masę ich ciała. Dodatkowo wśród charakterystycznych objawów znajduje się także uciążliwe zmęczenie i senność. Objawy te mogą powodować zmniejszenie codziennej aktywności ruchowej, co dodatkowo przekłada się na kolejne kilogramy. Osoby chorujące na zapalenie tarczycy Hashimoto muszą podwójnie się pilnować, aby nie powrócić do otyłości, która jest drogą do kolejnych problemów na tle zdrowotnym.
Pilnując właściwej diety przy Hashimoto nie można pominąć odpowiedniego nawadniania organizmu. Najważniejsze jest picie zwykłej wody niegazowanej lub wysokozmineralizowanej, która dostarczy odpowiednie pierwiastki do organizmu. Oprócz picia zwykłej wody warto zacząć stosowanie wybranych ziół i picie z nich herbat. Nieoceniony może okazać się morszczyn pęcherzykowaty, który wykazuje korzystne właściwości w łagodzeniu objawów chorej tarczycy. Morszczyn pęcherzykowaty to gatunek glonu, który jest zaliczany do brunatnic. Roślina występuje powszechnie w wodach przybrzeżnych Morza Bałtyckiego.
Na przestrzeni lat zaczęto używać roślinę ze względu na zawarty w niej jod do leczenia niedoczynności tarczycy. Pierwiastek odgrywa istotną rolę w prawidłowej pracy tarczycy i wydzielanej przez nią hormonów. Najczęściej morszczyn pęcherzykowaty jest stosowany w formie herbaty. Do przygotowania prozdrowotnej herbaty wystarczą trzy łyżeczki suszonego zioła, które należy wsypać do szklanki. Następnie do szklanki trzeba wlać do szklanki przegotowaną wodę i pozostawić ją na przynajmniej dziesięć minut.
Innym ziołem, który może być wykorzystane do łagodzenia objawów autoimmunologicznego zapalenia tarczycy jest ashwagandha. Popularne stało się stosowanie suplementów, które bazują na tej roślinie i pomagają leczyć różne dolegliwości. Zażywając roślinę w formie suplementu można wpłynąć na wyższy poziom hormonów tarczycy we krwi. Kolejnym ziołem na liście jest pokrzywa indyjska, która może wykazywać działanie hamujące występowanie krwotoków. Podczas stosowania zioła zaobserwowano jej wpływ na pobudzenie tarczycy do wytwarzania hormonów.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W przypadku osób z chorobą Hashimoto ważne jest, aby zadbać o odpowiednie produkty na śniadanie, które dadzą energię dla organizmu na resztę dnia. Przykładowe śniadanie może składać się z jajek, świeżych owoców i warzyw lub jogurtu naturalnego. Jajka to źródło naturalnego białka, które jest niebywale potrzebne podczas choroby Hashimoto.
Białko bierze udział w produkcji hormonów, które regulują pracę organizmu. Warto tutaj wspomnieć, iż w białku znajdują się potrzebne aminokwasy, które są podstawowym budulcem dla mięśni i produkcji hormonów związanych z tarczycą. Od diety bogatej w białko może zależeć stan psychiczny danej osoby i jej samopoczucie. Porządna jajecznica dostarczy do organizmu liczne witaminy, białko, fosfolipidy i lecytynę. Innym źródłem białka będzie chude mięso, nabiał lub rośliny strączkowe.
Osoby chore na Hashimoto mogą bezpiecznie spożywać jogurt naturalny lub sfermentowane produkty bazujące na mleku, jak kefir lub maślankę. Warto tutaj pamiętać, iż w mleku znajduje się naturalnie występująca substancja o nazwie kazeina. Jest to białko mleka, które u niektórych osób może powodować nieprzyjemne objawy. Kazeina może powodować pogłębienie stanów zapalnych w organizmie, które są niewskazane w przypadku Hashimoto. Wśród pomysłów na śniadanie można wymienić sałatkę z kurczakiem, gdzie dodatkiem będzie awokado zawierające liczne kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, omlet z bananem lub koktajl bazujący na owocach.
Alkohol to produkt, który nie powinien być stosowany u osób cierpiących na problemy z niedoczynnością tarczycy. Picie alkoholu odbija się niekorzystnie na zdrowiu i nierzadko powoduje uzależnienie od tej szkodliwej substancji. W przypadku osób cierpiących na Hashimoto alkohol może nasilić stany zapalne, które już znajdują się w organizmie. Niekorzystnie na zdrowie oddziałuje każdy alkohol, ale szczególnie niebezpieczny jest ten wysokoprocentowy.
Warto tutaj wspomnieć, iż alkohol jest przyczyną licznych chorób, które mogą pojawić się już zupełnie niespodziewanie. U osób nadużywających alkoholu często jest pojawienie się problemów z wątrobą.
Ciągle spożywanie alkoholu może doprowadzić do wystąpienia marskości wątroby, która w konsekwencji może doprowadzić nawet do śmierci. Niebezpieczne jest także wpływ alkoholu na stan psychiczny osób, które go spożywają. Badania udowodniły wpływ alkoholu na choroby psychiczne, gdzie u osób uzależnionych zaobserwowano zaburzenia lękowe, afektywne dwubiegunowe, schizofrenię, problemy ze snem i depresję. Alkohol może spowodować natężenie negatywnych objawów związanych z Hashimoto.
Jednym z objawów charakterystycznych dla choroby Hashimoto jest pojawienie się depresji. Zaburzenia nastroju, koncentracji i pamięci, są niezwykle częste w przypadku osób chorujących na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Prawidłowa dieta Hashimoto i unikanie alkoholu to nawyki, które należy wprowadzić do swojego życia, aby uniknąć konsekwencji dla zdrowia.
Kapusta kiszona to jeden z tych produktów, który obowiązkowo powinien znaleźć się w codziennym jadłospisie u osób, które chorują na Hashimoto. Najlepiej wybrać ekologiczny produkt bez niepotrzebnych konserwantów, który z pewnością dostaniemy w sklepie ze zdrową żywnością.
Kapustę kiszoną najlepiej spożywać w postaci sfermentowanej, aby maksymalnie wykorzystać jej korzystne dla zdrowia właściwości. We wspomnianej kapuście znajduje się potrzebny u chorujących na Hashimoto pierwiastek o nazwie jod. Dodatkowo kapusta w postaci sfermentowanej dostarczy do organizmu żelazo, wapń, magnez, beta-karoten i bakterie probiotyczne.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz