Zawartość strony
Dieta przy nowotworze powinna być bogata we wszystkie mikroelementy oraz witaminy, które pozwolą wzmocnić nasz organizm. Osoby chorujące na nowotwór są znacznie bardziej osłabione i często mają również problemy z układem odpornościowym.
Nadrzędnym celem takiej osoby powinno być to, by wyrzucić ze swojej diety produkty szkodliwe, a w ich miejsce wstawić te oddziałujące dobrze dla zdrowia.
Omawiając zatem odpowiednią dietę w pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić, co nie powinno się w niej nigdy znaleźć. Niektóre produkty są przepełnione chemicznymi dodatkami, które przyczyniają się do powstawania niektórych typów chorób nowotworowych. Dobrym krokiem może być zatem skierowanie swojego wzroku w stronę natury i zrezygnowanie z mocno przetworzonej żywności.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Dieta przy nowotworze mocno wspiera osobę chorą w jej walce o życie.
Sławny dziś na całym świecie Hipokrates z Kos mawiał, że lekarz leczy, a natura uzdrawia.
Mądry lekarz ze starożytnej Grecji już dawniej nakazywał, by w razie problemów człowiek powrócił naturalnych produktów. Współcześnie powrót do natury jest jednak znacząco utrudniony, gdyż większość osób zaopatruje się w żywność w supermarketach spożywczych.
Żywność ze sklepów jest niestety mocno przetworzona, a liczne produkty zwierają w sobie chemiczne dodatki. Czerwień koszenilowa, natamycyna lub azotan sodu to tylko nieliczne z substancji, które stykają się z naszą żywnością.
Jeśli zatem chcemy uciec od tych szkodliwych substancji, to warto w pierwszej kolejności skupić swój wzrok na ekologicznej żywności, która pochodzi ze sprawdzonych gospodarstw.
Ekologiczna żywność posiada również specjalne certyfikaty, które potwierdzają jej pochodzenia oraz zdecydowanie lepszą jakość. Warto wspomnieć też o tym, iż robiąc zakupy w sklepie powinniśmy bezwzględnie czytać skład, który znajduje się na danym produkcie. Dobrym nawykiem będzie tutaj unikać wszystkich tych produktów, które w składzie będą bogate w składniki zaczynające się dużej litery „E” i cyfry.
Wszystkie E210, E220 czy E230 już nigdy nie powinny zagościć na w naszych zakupach.
Lekarze zalecają również dla osób chorych na nowotwór, by ich dieta była ograniczona w cukry. Szczególnie ograniczone powinny zostać cukry proste, która najczęściej znajdziemy w słodyczach lub niektórych owocach.
Jeśli dotychczas lubiliśmy podjadać chipsy, batoniki lub cukierki, to dla dobra naszego procesu leczenia powinniśmy zawalczyć z tym nałogiem. W diecie nowotworowej nie są również wskazane węglowodany.
Produkty mające dużą ilość węglowodanów mogą przyczynić się do wzrostu guza. Minimalna ilość węglowodanów może jednak pozostać w naszej codziennej diecie.
Dieta przy nowotworze powinna być bogata w białko, które pozytywnie oddziałuje na nasz proces leczenia. Na szczególną uwagę zasługują tutaj takie produkty mięso, jajka czy produkty mleczne.
W diecie powinny się również znaleźć niektóre warzywa, które pomagają wzmocnić naszą odporność organizmu i dają nam potrzebne witaminy. Przede wszystkim nasza dieta nie powinna się obejść bez jajek.
Zarówno białko jak i żółtko jajka posiada liczne witaminy i minerały. W jajkach znajdziemy selen, potas, sód, wapń, miedź, cynk, witaminy A, D, E, K, B12 i wiele innych. Jajka zawierają również luteinę, która niebywale dobrze wpływa na nasze widzenie.
Osoby mające problemy ze wzrokiem powinny spożywać produkty bogate właśnie w ten składnik. Warto wspomnieć też o tym, iż dla urozmaicenia możemy również sięgnąć w swojej diecie po jajka przepiórcze, perlicze, a nawet strusie.
Jajka te mają w zupełności inne walory smakowe, a ich bogactwo w minerały i witaminy jest równie cenne dla naszego organizmu. W diecie nowotworowej powinno również znaleźć się chude mięso.
Najczęściej polecana jest tutaj mięso wołowe, a w szczególności polędwica. Chude mięso jest bogate w najróżniejsze witaminy, a w szczególności na uwagę zasługuje witamina B12.
Musimy tutaj jednak zwrócić uwagę na to, gdzie będziemy dokonywać swoich zakupów. Mając w trosce swoje zdrowie warto pomyśleć o tym, by wybrać się do okolicznego hodowcy, który karmi swoje zwierzęta w należyty sposób. Naturalne mięso nie zawiera szkodliwych dodatków i znacznie lepiej wpłynie na regenerację naszego organizmu w czasie choroby. Mięso kupowane w supermarketach spożywczych bardzo często zawiera rakotwórcze azotany.
Zaopatrywanie się w ekologiczne produkty, które pochodzą prosto od rolnika ma również sens w przypadku jajek, owoców lub warzyw. W swojej diecie nie możemy również zapomnieć o rybach, które są bogate w składniki mineralne, jak magnez, wapń, potas, żelazo, jod, fluor, czy mangan.
Odpowiednia dieta stosowana podczas choroby nowotworowej z pewnością pomoże nam w leczeniu i skutecznie wspomoże walkę. Bogactwo witamin, minerałów oraz białka wpłynie na nasz układ immunologiczny.
Odpowiedni dobór produktów bogatych w białko zaopatrzy nas w potrzebną energię, która podczas ciężkiej choroby jest znacznie bardziej potrzebna.
Walka z rakiem to trudny proces, który jednak zdecydowanie nie powinniśmy utrudniać. Podczas choroby nowotworowej w diecie zdecydowanie nie mogą znaleźć produkty szkodliwe i przepełnione chemią.
Musimy również zrezygnować ze słodyczy zawierających cukry proste i węglowodanów, które sabotują nasz proces leczenia. Obranie kierunku w stronę diety lekkostrawnej, opartej na chudym mięsie, rybach, jajkach i warzywach skutecznie pomoże nam w walce. Produkty te przyczyniają się również do lepszego samopoczucia, które jest niebywale ważne, bo to właśnie nadzieja umiera ostatnia, a my nigdy nie powinniśmy z niej rezygnować.
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz