Zawartość strony
Mleko jest nieodłącznym elementem codziennej diety wśród ludzi na całym świecie. Jest bogate w wapń i dostarcza do organizmu potrzebne kwasy tłuszczowe.
Działaniu mleka przypisuje się wpływ na układ odpornościowy i jego efektywniejsze zwalczanie drobnoustrojów. W większości krajów mleko jest spożywane od najmłodszych lat. W ten sposób wpływa na prawidłowy rozwój i budowę układu kostnego od dziecka. Mleko jest też wykorzystywane do przygotowywania sfermentowanych napojów.
Zaliczyć tu można kefir i maślankę, które dostarczają do jelit potrzebne bakterie probiotyczne. Naturalne probiotyki ułatwiają pracę jelit i wspomagają prawidłowe wypróżnianie się. W niektórych krajach mleko wykorzystuje się nawet do produkcji alkoholu.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Przykładem jest Mongolia, która słynie z produkcji napoju o nazwie Kumys. Wykorzystuje się do jego powstania fermentację cukrów zawartych w mleku. Warto tutaj jednak zaznaczyć, że mieszkańcy niektórych krajów w ogóle nie opierają swojej diety o mleko. Najczęściej są to mieszkańcy krajów azjatyckich, gdzie korzysta się jedynie z produktów na bazie mleka.
Jest to spowodowane faktem, że ich żołądek źle trawi mleko w odróżnieniu od mieszkańców Europy, Afryki lub Ameryki. W 1855 roku doszło jednak do przełomu. Opracowano wówczas metodę produkcji proszku, który jest uzyskiwany z płynnego mleka.
Mleko w proszku pojawiło się na rynku już w XIX wieku. Pojawienie się na rynku mleka w tej formie ułatwiło jego wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Najczęściej produkuje się proszek z chudego mleka, które jest odtłuszczone. W przemyśle do produkcji mleka w proszku wykorzystuje się mleko krowie. Podczas procesu przemiany mleka w proszek usuwa się z niego praktycznie całą wodę.
Osoby spożywające mleko w proszku często analizują jego właściwości i wartości odżywcze. Przeciwnicy na pytanie, czy mleko w proszku jest zdrowe, podają argument w postaci związku o nazwie oksysterole.
Działanie tych związków jest zdecydowanie szkodliwe dla organizmu i powoduje niektóre choroby. Jedną z przypadłości powodowaną działaniem tych związków jest zwiększenie ciśnienia krwi. Większość badań nie wykazuje szczególnych przeciwwskazań, by zrezygnować ze spożycia mleka w proszku.
Jednym z problemów jest brak tolerancji na laktozę, która znajduje się w każdym mleku. Należy tu wspomnieć o substancji o nazwie kazeina, która znajduje się w mleku. W niektórych krajach mieszkańcy nie wykształcili odpowiednich bakterii w organizmie do tego, by móc przetrawić tą substancję. Nadmiar kazeiny może doprowadzić nawet do ostrej reakcji alergicznej u osób, które mają problem z trawieniem laktozy. Alternatywą dla takich osób są produkty zamienne lub takie, które nie zawierają laktozy.
Z łatwością w sklepie spożywczym dostaniemy nabiał bez laktozy. W sprzedaży znajdują się serki wiejskie, twaróg lub nawet mleko w postaci płynnej, które jest bez laktozy. Zamiennikiem dla produktów z zawartością laktozy jest mleko sojowe lub ryżowe, które jednak w Europie jest rzadziej spożywane.
Podsumowując możemy spożywać mleko w proszku bez większego ryzyka, ale warto urozmaicić swoją dietę o nabiał w innej formie. Mleko w proszku nie zawiera wielu substancji, które znajdują się w jego płynnej postaci.
Spożycie mleka w proszku w jego suchej postaci zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem. Dietetycy podkreślają, że w tej formie jest ono szkodliwe dla zdrowia. Mleko w proszku należy odpowiednio przygotować i dopiero wówczas je spożyć. Do przygotowania mleka w postaci proszku należy nalać do szklanki ciepłą wodę. Wskazane jest, by woda nie była wrzątkiem i należy chwilę poczekać aż ostygnie. Następnie dodajemy do szklanki z ciepłą wodą sproszkowane mleko. W szklance wody powinno znaleźć się około siedem łyżeczek sproszkowanej substancji. W ten sposób należy zamieszać wszystko i zagotować. Otrzymane mleko możemy wówczas bezpiecznie wypić.
Mleko w proszku może być nie tylko stosowane do picia, ale znajdzie ono zastosowanie także w kuchni do przygotowywania ciast. W przemyśle spożywczym mleko w proszku często używa się do produkcji słodyczy. W domu na bazie takiego mleka możemy przygotować własnoręczne wypieki. Warto tutaj wspomnieć, iż mleko w proszku posiada długą datę ważności. Jest to zdecydowanie dłuższy czas niż w przypadku mleka w płynie.
Z tego powodu mleko w proszku może być bezpiecznie przechowywane w szafce przez długi czas, a po otwarciu z reguły mamy aż trzydzieści dni żeby je wykorzystać. Jeśli lubimy pić mleko w proszku, to możemy bez problemów zabrać je ze sobą w podróż. Zdecydowanie łatwiej będzie nam spakować taką żywność i przygotować je w dowolnym miejscu na świecie. Do przygotowanie będzie nam jedynie potrzebna woda.
Musimy jednak pamiętać, że jeśli jesteśmy na diecie, to takie mleko również zawiera kalorie. Jedna łyżka sproszkowanego mleka zawiera około pięćdziesięciu kalorii. Do przygotowania szklanki mleka będzie nam potrzebne zdecydowanie więcej łyżek tej substancji.
Mleko w proszku nie jest najlepszym wyborem, gdy pomyślimy o swoim zdrowiu. Zdecydowanie więcej wartościowych składników, witamin i minerałów znajdziemy w mleku naturalnym. Najzdrowsze jest tutaj mleko owcze, które niestety nie często pojawia się w sklepach. Mleko od owiec jest bogate w liczne pierwiastki, jak cynk, mangan, żelazo, selen i miedź. Jest źródłem potrzebnej dla organizmu ryboflawiny, kwasu foliowego i biotyny.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz