Zawartość strony
Kawa to napój przygotowany z ziaren kawowca. Ziarna są najczęściej palone, a dopiero potem mielone. Napój jest podawany na gorąco, gdyż wtedy odczuwalny jest jego najintensywniejszy smak i zapach. W kawie znajduje się kofeina, która działa pobudzająco i dodaje energii do działania. Historia kawy sięga Afryki, gdzie uprawę tej rośliny rozpoczęli mieszkańcy Etiopii. Datę pierwszych upraw kawowca określa się na tysiąc lat przed naszą erą.
Palenie nasion kawowca i picie kawy w postaci napoju przypisuje się jednak mieszkańcom Jemenu. Handlarze sprowadzali do Jemenu cenne ziarna, które następnie były prażone. Plemiona koczowniczych Beduinów rozpowszechniły ziarna kawowca i picie tego napoju po Arabii. Ziarna kawy dopiero w XVI pojawiły się w Europie, gdzie stopniowo zyskiwały na popularności.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Z czasem kawa zawojowała cały świat i obecnie picie tego napoju jest nieodłącznym elementem każdego dnia u wielu ludzi. Sama nazwa tej rośliny jest ściśle powiązana z językiem arabskim. W Europie w świadomości utkwiło słowo kahve, które następnie zostało stopniowo zmieniane w zależności od danego regionu. Kahve po turecku oznacza kawę, która jest niezwykle ceniona w tym arabskim kraju.
W Polsce kawa została spotkana po raz pierwszy prawdopodobnie podczas najazdów tureckich na Europę w XVII wieku. Turcy osmańscy uwielbiali pić kawę i często w podbitych miastach otwierali kawiarnie.
Osoby przebywające na diecie odchudzającej często zadają sobie trudne pytanie, czy kawa z mlekiem tuczy? Dietetycy są tutaj zgodni, że sam napój nie działa tucząco pod warunkiem, że nie przygotowujemy go z dodatkami. Sama kawa czarna jest bezpieczna dla osób otyłych, które nie chcą dodatkowo dostarczać do organizmu kalorii.
W większości przypadków kawa jest jednak pieta z dodatkiem mleka, cukru lub śmietanki. Kawa przygotowana w ten sposób staje się kaloryczna i może już nie być dobra dla naszego zdrowia. Najgorzej jeśli nie potrafimy żyć bez kawy i potrafimy wypić nawet kilka filiżanek w ciągu dnia. Wtedy kawa może przyczynić się nawet, do pojawienia się z czasem nadwagi. Podsumowując, gdy wybierzemy naturalną kawę bez dodatków, to picie jej nie będzie powodowało nadwagi. Należy jednak pamiętać, by kawę wypijać bez niepotrzebnych dodatków lub ograniczyć jej picie.
Mleko nie jest najlepszym dodatkiem do kawy i należy je ograniczyć. W Polsce najczęściej do kawy dodaje się mleko krowie, które powoduje, że kawa staje się ciężka do strawienia przez żołądek. Należy tutaj jednak zaznaczyć, że sama kawa powoduje już zburzenie kwasowości w żołądku. Kawa zdecydowanie posiada mniej intensywny smak, gdy będziemy pić ją razem z mlekiem. Dodając mleko do kawy ograniczymy działanie zawartej w niej kofeiny.
Większość osób piję kawę, by maksymalnie pobudzić swój organizm do działania. Mleko blokuje jednak wchłanianie kofeiny, która zdecydowanie słabiej oddziałuje wtedy na organizm. Jeśli zależy nam na dużej ilości kofeiny, to zdecydowanie lepiej pić kawę ze świeżo zmielonych ziaren bez dodatków. Warto tutaj wspomnieć, że czarna kawa pita z mlekiem niesie ze sobą także korzyści.
Picie kawy przynosi również liczne korzyści dla człowieka, które warto tutaj wymienić. Regularne picie tego napoju może pozwolić w uniknięciu niektórych chorób. Jedną z nich jest marskość wątroby, choroba Alzheimera, zwłóknienie wątroby lub kamica żółciowa. W przypadku wątroby kawa wspomaga jej pracę i jest bogactwem związków, które wspomagają jej prawidłową regenerację. Kawa wykazuje działanie przeciwzapalne, które zawdzięczamy zawartym w niej antyoksydantom i sterolom roślinnym. Warto tutaj zaznaczyć, iż sama kofeina również nie działa szkodliwie na wątrobę człowieka.
Dietetycy podkreślają także, że codzienne picie kawy poprawia metabolizm i przyśpiesza pracę jelit. Oczywiście w piciu kawy należy zachować umiar. W kawie znajdują się dobre dla organizmu minerały, które pomagają w prawidłowej pracy narządów. Wymienić można tutaj nikiel, kobalt, chrom, fluor, fosfor, sód i cynk. Kolejnym plus picia kawy znajdziemy u osób, które cierpią na problemy z krążeniem. Udowodniono, że kawa pozytywnie wpływa na krążenie krwi i wspiera pracę serca.
Powoduje to prawidłowe dotlenienie mięśni i zwiększa koncentrację. Z tego powodu picie kawy stało się szczególnie popularne przy wykonywaniu pracy biurowej. W urzędach państwowych, bankach lub biurach rachunkowych, picie kawy jest wręcz pewnym nawykiem. Zaczęcie dnia od filiżanki czarnej kawy jest jednak dobrym początkiem, by pobudzić swój organizm i dostać zastrzyk energii do pracy. Kawę możemy łatwo przygotować samemu i będziemy do tego jedynie potrzebować wrzątku i świeżo zmielonych ziaren kawowca. W Polsce popularne jest picie espresso, kawy latte, cappuccino lub latte macchiato.
Osoby pijące kawę często eksperymentują ze smakami i szukają czegoś nowego. Kawa potrafi dać niezwykłe doznania smakowe, które działają dla niektórych wręcz uzależniająco.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz