Zawartość strony
Insulinooporność jest zaburzeniem, które dotyczy coraz większej grupy ludzi. Zaburzenie polega na niewłaściwym wydzielaniu hormonów w organizmie. Problem jest związany z wydzielaniem insuliny, która stymuluje prawidłową pracę niektórych narządów.
Osoby cierpiące na insulinooporność mają problem z niewłaściwą pracą wątroby, która potrzebuje do swojego funkcjonowania insuliny. Dodatkowo mięśnie takiej osoby stają się nadmiernie wrażliwe i pojawia się problem z odkładaniem tkanki tłuszczowej. Zaburzenie to wywołuje u człowieka charakterystyczne objawy, która znacząco pogarszają codzienne funkcjonowanie.
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Niestety problem może być przez wiele lat ukryty i rozwijać się w tle. Wśród charakterystycznych objawów insulinooporności należy wymienić nadmierną senność po zjedzeniu posiłku, spadek nastroju, nieustanne zmęczenie, pogorszenie kondycji fizycznej, ciągłe uczucie zimna, gwałtowny przyrost masy ciała w okolicach brzucha lub drażliwość. Niestety pojawienie się tkanki tłuszczowej w okolicy burza może powodować zwiększone wydzielanie cytokin prozapalnych.
Wspomniane cytokiny prozapalne mogą odpowiadać za pogłębienie się problemów i nasilenie charakterystycznych objawów insulinooporności. U kobiet mających problem z insulinoopornością często pojawiają się zaburzenia związane z cyklem miesiączkowym i trudności z zajściem w ciążę. Bagatelizowanie problemu może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne, które będą trudne do wyleczenia. Osoby mające problem z insulinoopornością powinny w pierwszej kolejności zadbać o swoją dietę.
Obniżenie nastroju często pojawia się w sytuacji, gdy dana osoba cierpiąca na insulinooporność spożyje węglowodany. Nadmierna ilość węglowodanów jest niewskazana u osób, które walczą z omawianym problemem. Niestety u osób zmagających się z insulinoopornością często pojawia się nagłe uczucie głodu i ochota na puste kalorie. W diecie przeznaczonej dla osób zmagających się z chorobą wskazane jest całkowite zrezygnowanie ze słodyczy. Wspomniane słodycze są jedynie źródłem pustych kalorii, które nie przynoszą organizmowi większego pożytku.
Dodatkowo jedząc słodycze zwiększamy ryzyko wystąpienia otyłości, która jest jednym z częstszych problemów. Pojawienie się otyłości to kolejne problemy zdrowotne, które mogą znacząco pogorszyć nasz stan. Osoby, które zrezygnują ze słodyczy i zmniejszą węglowodany w diecie cieszą się lepszą kondycją. Rezygnując ze słodyczy stajemy się bardziej energiczni i poprawia się nasza koncentracja. W diecie dla osób zmagających się z insulinoopornością wskazana jest regularność i pilnowanie odpowiednich godzin jedzenia posiłków.
Insulinooporność to zaburzenie, które wymaga natychmiastowego podjęcia odpowiednich kroków w leczeniu. Organizm chorej osoby ma problem z insuliną, która jest produkowana przez trzustkę. Niezależnie od ilości insuliny w organizmie tkanki i poszczególne narządy mają z nią problem. Insulinooporność to złożony problem, gdzie często pojawiają się również inne choroby. Nierzadko osoby cierpiące na insulinooporność walczą jednocześnie z nadciśnieniem, chorobami autoimmunologicznymi, cukrzycą, chorą tarczycą lub PCOS. Każda z wymienionych chorób jest niebywale niebezpieczna i niesie poważne skutki dla naszego zdrowia.
W organizmie pojawia się często stan zapalny, który jest powiązany z otyłością. Leczenie instulinooporności odbywa się poprzez należytą aktywność fizyczną, zrównoważoną dietę i redukcję nadmiernej masy ciała. Wymienione kwestie są niebywale istotne u osób, które mają poważny problem z nadwagą. Osoby zmagające się z problemem powinny wdrożyć również leczenie farmakologiczne i regularnie odwiedzać swojego lekarza w celu wykonania odpowiednich badań. Dieta jest tutaj absolutną podstawą i należy zadbać o właściwy jadłospis, który pozwoli nam zadbać o stan swojego zdrowia. Świetnym pomysłem jest wybranie się do dietetyka, który pomoże zaplanować nam odpowiednią dietę. Osoby cierpiące na insulinooporność w pierwszej kolejności powinny zrezygnować ze spożywanie nadmiernej ilości węglowodanów i całkowicie zrezygnować z niezdrowych słodyczy.
Spożywanie słodyczy może spowodować gwałtowny wyrzut insuliny do organizmu, co znacząco pogłębia problem. W diecie przy insulinooporności należy skupić się na produktach, które dostarczą nam odpowiednie składniki odżywcze i nie pogłębiają negatywnych objawów choroby.
Pozostaje zatem kluczowe pytanie, co jeść przy insulinooporności? Osoby zmagające się z insulinoopornością powinny spożywać produkty, które zawierają dobroczynne kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Wspomniane kwasy tłuszczowe znajdują się w rybach morskich, oleju lnianym i nasionach niektórych roślin. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się także w dużych ilościach w oleju rzepakowym, który ma go więcej od oliwy z oliwek. Nierafinowany olej rzepakowy należy jednak spożywać w odpowiedni sposób, aby nie zniszczyć jego prozdrowotnych właściwości. Najlepiej olej rzepakowy dodawać do sałatek, potraw podawanych na zimno lub delikatnie podsmażonych dań. Olej rzepakowy idealnie podkreśli smak spożywanych potraw i dostarczy odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Dietetycy są tutaj zgodni, że jest to jeden ze zdrowszych olejów, które możemy wykorzystać w swojej kuchni.
Wśród innych produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się orzechy. W szczególności zaleca się spożywanie orzechów włoskich, które mają duże ilości kwasów omega-3, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, witamin z grupy B, aminokwasów, fosforu, cynku, magnezu, potasu i jodu.
Dbając o swoją dietę należy zwrócić uwagę na ilość spożywanego białka. Dietetycy zalecają zwiększenie ilości spożywanego białka, które może pomóc w walce z chorobą. Wskazane jest spożywanie chudego mięsa, jajek, produktów mlecznych i ryb, które zawierają w dużej ilości dobrze przyswajalne białko. Białko można znaleźć także w roślinach strączkowych, które należą do bardzo odżywczych. W diecie powinna znaleźć się ciecierzyca, groch, fasola i soczewica.
W diecie przy insulinooporności nie można zapomnieć o spożywaniu owoców. Jedząc owoce każdego dnia dostarczymy do organizmu potrzebne witaminy i mikroelementy. Osoby cierpiące na insulinooporność powinny jednak spożywać owoce w odpowiednich ilościach, aby nie spowodować pogorszenia swojego stanu. Wśród zalecanych owoców w diecie przy insulinooporności wskazane jest spożywanie jagód, malin, truskawek, jeżyn, porzeczek, agrestu, borówek, wiśni, aronii i poziomek. Owoce jagodowe są w szczególności polecane przez dietetyków, którzy zalecają ich regularnie spożywanie.
Osoby cierpiące na insulinooporność jedząc owoce jagodowe mogą dostarczyć do organizmu potrzebne antyoksydanty. Wspomniane antyoksydanty pomagają chronić organizm przed wystąpieniem niektórych chorób. Antyoksydanty są skuteczne w walce z nowotworami, cukrzycą i chorobami związanymi z układem krążenia. Oprócz antyoksydantów do organizmu dostarczymy także duże ilości witaminy C oraz karotenoidów. Owoce jagodowe są w stanie opóźnić procesy starzenia się i poprawiają elastyczność skóry. Jedzenie owoców powinno być nieodłącznym elementem diety na insulinooporność.
Istotne jest tutaj przestrzeganie regularności w spożywaniu posiłków, aby ułatwić pracę układu trawiennego. Świeże owoce najlepiej kupować bezpośrednio od sprzedawców na bazarze, którzy samodzielnie uprawiają je na swoich działkach. Wybierając produkty należy zwracać uwagę na ekologię, aby uniknąć dostania się do organizmu niepotrzebnych substancji, które wykorzystywane są przy uprawie roślin.
Osoby zmagające się ze spadkiem wrażliwości ich organizmu na wpływ insuliny muszą zadbać o codzienną dietę i odpowiednie działania w kierunku odzyskania zdrowia. W codziennej diecie należy ograniczyć lub całkowicie usunąć produkty, które mogą powodować gwałtowny wyrzut insuliny. Specjaliści są tutaj zgodni, iż największy wyrzut insuliny powodują produkty bogate w cukier. Z tego powodu należy ograniczyć spożywanie produktów, które w swoim składzie zawierają cukier biały lub inne słodziki. Niebezpieczne dla zdrowia jest spożywanie także zamienników cukru, jak syropu glukozowo-fruktozowego.
Zaobserwowano negatywny wpływ takich zamienników na stan zdrowia i rozwój insulinooporności. Warto tutaj zaznaczyć, iż syrop glukozowo-fruktozowy wpływa negatywnie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Spożywanie takiego syropu może spowodować gwałtowne wyrzuty insuliny i zaburzyć prawidłowy poziom stężenia jej we krwi. Zaburzeniu ulega również glukoza, co w konsekwencji prowadzi do powiększenia problemów z insulinoopornością. Spożywanie cukru jest również podstawowym czynnikiem, który odpowiada za powstanie cukrzycy i otyłości. W przypadku osób zmagających się z insulinoopornością istotną kwestią jest zrzucenia nadmiernej wagi, a nie jej powiększenie.
Cukier znajduje się także w innych produktach, które należy ograniczyć lub usunąć ze swojego jadłospisu. Wymienić można tutaj takie produkty, jak miód, niektóre owoce, dżemy, ketchup, syrop klonowy, daktylowy lub nektar z agawy. Wśród produktów powodujących gwałtowny wyrzut insuliny w organizmie znajdują się również takie, które zawierają węglowodany. Z tego powodu należy ograniczyć spożywanie węglowodanów, które często stanowią znaczną część codziennej diety. Węglowodany powinny stanowić mniejszą część spożywanych produktów i należy je odpowiednio podawać. Przygotowywane potrawy najlepiej gotować al dente, aby w ten sposób nie powodować nagłych wyrzutów insuliny do organizmu.
W codziennej diecie najlepiej zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów, a zwiększyć produkty bogate w białko. Poziom insuliny można również skutecznie obniżyć poprzez jedzenie niektórych produktów. Wśród naturalnych sposobów na zmniejszenie poziomu insuliny w organizmie znajduje się picie octu jabłkowego. Picie octu produkowanego z fermentowanych jabłek należy stosować z rozwagę, aby nie uszkodzić swojego układu trawiennego. Ocet jabłkowy powinno pić się w niewielkich ilościach mieszając go wcześniej z wodą.
Nierozpuszczony ocet w wodzie może spowodować niebezpieczne konsekwencje w postaci podrażnienia gardła lub żołądka. Niekiedy do octu jabłkowego dodaję się odrobinę miodu, aby w ten sposób zmienić jego kwaśny posmak. Ocet jabłkowy z wodą i miodem najlepiej pić wcześnie rano, gdy jeszcze nie spożywaliśmy wcześniej posiłku. Dla bezpieczeństwa kwestie związane ze spożywaniem octu jabłkowego możemy skonsultować ze swoim dietetykiem. Zmniejszenie poziomu insuliny w organizmie możemy uzyskać również poprzez picie zielonej herbaty.
Wspomniane zielona herbata posiada liczne właściwości, które działają dobroczynnie na nasze zdrowie. W zielonej herbacie znajdują się flawonole, które wykazują działanie zapobiegające miażdżycy. Zielonej herbacie przypisuje się także właściwości przeciwnowotworowe, co zawdzięczamy zawartym w niej polifenolom. Pijąc regularnie zieloną herbatę dostarczymy przy okazji do organizmu liczne witaminy z grupy B, aminokwasy i cynk. W celu zmniejszenia poziomu insuliny zaleca się również spożywanie dużej ilości produktów bogatych w błonnik i używanie w swojej kuchni cynamonu.
Zmagając się z insulinoopornością należy skupić się na produktach, które posiadają niski indeks glikemiczny. W przypadku śniadania idealnym pomysłem może okazać się jajecznica, która jest bezpieczną propozycją dla osób cierpiących na insulinooporność. Jajecznica posiada indeks glikemiczny na poziomie zero. Warto tutaj wspomnieć, iż produkty posiadające IG poniżej pięćdziesięciu zalicza się do grupy mającej niski indeks glikemiczny.
Dietetycy pozwalają na jedzenie jajecznicy, która dostarczy do organizmu witaminę A, D, E, aminokwasy oraz przeciwutleniacze. Dodatkowo do swojego śniadania warto dodać świeże warzywa, które będą bogate w błonnik. Śniadanie przygotowane w ten sposób będzie idealną propozycją dla osób walczących z insulinopornością. Przed śniadaniem możemy rozważyć wypicie wody z cytryną. W ten sposób pobudzimy nasz organizm do lepszej pracy i podniesiemy wrażliwość na insulinę. Picie wody z cytryną broni komórki w organizmie przed uszkodzeniami i skutecznie usprawnia pracę układu krążenia.
Dbając o swoją dietę przy insulinooporności należy pilnować każdego posiłku, który spożywamy w ciągu dnia. W diecie nie powinny znaleźć się produkty, które mogą nam zaszkodzić i spowodować natężenie nieprzyjemnych objawów. W sieci można znaleźć liczne przykłady produktów, które możemy wykorzystać do przygotowywania swoich posiłków. Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z pomocy profesjonalnego dietetyka, który ułoży nam dietę pod naszą przypadłość. Osoby zmagające się z obniżoną wrażliwością organizmu na insulinę muszą dokładnie przemyśleć, co jeść przy insulinooporności.
Spożywając śniadanie nie powinniśmy się nadmiernie objadać i zjeść coś lekkostrawnego. Idealną propozycją może być wspomniana wcześniej jajecznica lub kanapki przygotowane z hummusem. Obowiązkowo na talerzu powinny znaleźć się warzywa, które dostarczą do organizmu witaminy, minerały i błonnik. Szukając przekąsek możemy skusić się na jogurt naturalny, który jest lekki i idealnie komponuje się z owocami. Do jogurtu naturalnego możemy dodać owoce jagodowe, które są polecane przez dietetyków. Wśród owoców świetnie komponujących się z jogurtem naturalnym możemy wymienić także maliny, truskawki lub wiśnie. Propozycją obiadową może być zupa warzywna, którą przygotujemy z cukinii.
Zupa z cukinii należy do lekkich dań, które zawiera niski indeks glikemiczny. W ten sposób nie spowodujemy gwałtownego wyrzutu insuliny, co jest niebywale istotne u osób zmagających się z insulinoopornością. Na kolację idealnie sprawdzi się twaróg, który możemy przygotować ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Przygotowany w ten sposób twaróg można zjeść z pieczywem. Decydując się na pieczywo najlepiej wybrać te, które jest produkowane z mąki graham, żytniej lub razowej. Zdecydowanie powinniśmy unikać pieczywa białego, czyli popularnego w Polsce chleba pszennego i bułek. Osoby z insulinoopornością nie muszą się martwić o brak odpowiednich produktów do przygotowywania swoich posiłków.
Lista dań jest naprawdę długa i każda osoba znajdzie coś idealnego dla siebie. W kuchni można wykorzystać ryby, liczne warzywa, wybrane pieczywo, produkty mleczne i owoce. Z wymienionych produktów można przygotować ciekawe dania, które dostarczą do organizmu potrzebne składniki odżywcze. Najważniejsze jest tutaj wyhamowanie choroby i złagodzenie jej objawów. Osoby cierpiące na insulinooporność muszą pilnować swojej wagi, aby nie doprowadzić nigdy do otyłości. Dieta przy insulinooporności bazuje na produktach z niskim indeksem glikemicznym, które zazwyczaj są lekkostrawne. W ten sposób ochronimy swoje ciało przed odkładaniem się tłuszczu w okolicach brzucha i rozwojem choroby. Oprócz zdrowej diety nigdy nie powinniśmy zapominać o innych czynnikach, które mogą polepszyć nasz stan stan. Wskazane jest regularne uprawianie sportu i unikanie słodyczy.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz