Zawartość strony
Czekoholik jest osobą, która nieustannie odczuwa pragnienie jedzenia czekolady i nie kontroluje jej spożycia. Termin ten traktowany jest żartobliwie, jednak badania potwierdzają istnienie problemu. Podczas spożywania czekolady w mózgu pojawia się błogi stan, który jest spowodowany działaniem fenyloetyloaminy. Jej zadaniem jest stymulacja pracy mózgu i wpływ na neuroprzekaźniki. Podczas spożywania czekolady do mózgu w dużej ilości trafia serotonina i dopamina.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Fenyloetyloamina wpływa też na uczucie zwiększające apetyt. Jedzenie czekolady może powodować, że będziemy chcieli jej skonsumować więcej. Obserwacje na ten temat zostały już poczynione w latach siedemdziesiątych. Podczas spożywania czekolady wydzielany jest również tryptofan, który jest nazywany hormonem szczęścia.
Naukowcy zauważyli związek, pomiędzy tym hormonem a lepszym samopoczuciem u człowieka. Podobnie jak w przypadku fenyloetyloaminy poprawia się nastrój i zwiększa apetyt po zjedzenie czekolady. W rezultacie spożycie cukru, czekolady lub cukierków może doprowadzić do uzależnienia od ich jedzenia. Warto tutaj wspomnieć, że nie tylko sama czekolada działa uzależniająco.
Dotyczy to wszystkich produktów bazujących na cukrze, które jest podstawowym składnikiem słodyczy. Uzależnienie mogą też powodować niektóre dodatki do produktów i zawarty w nich tłuszcz. Największe spożycie czekolady obserwuje się w krajach o deszczowym i zimniejszym klimacie.
W krajach tych słodycze mogą często poprawiać humor w bardziej pochmurne dni. Kraje o najwyższym spożyciu produktów z czekolady to Szwajcaria, Niemcy, Wielka Brytania, Irlandia, Norwegia, Szwecja i Stany Zjednoczone. W Polsce czekolada również jest uwielbiana i dodaje się ją do produkcji najróżniejszych słodyczy.
Uzależnienie od słodyczy kształtuje się często na przestrzeni wielu lat. Ludzie spożywają produkty bogate w cukier i tłuszcze, które pobudzają ośrodek przyjemności w mózgu. Długotrwały proces i stworzone nawyki są ciężkie do odwrócenia. Osoby uzależnione od słodyczy muszą nastawić się na dłuższą walkę ze złymi nawykami. Cały proces przemiany będzie wymagał zmiany stylu życia, swojej diety i podejścia do niektórych kwestii. Najkrótszy czas, kiedy możemy uznać, że zmieniliśmy złe nawyki w odżywianiu, to minimum jeden miesiąc od swojego postanowienia.
Wiele będzie zależało od naszej motywacji i samozaparcia. Często podczas rezygnacji ze spożywania słodyczy przejdziemy koło półek w sklepie wypełnionych produktami na bazie cukru. Znajdziemy tam swoje ulubione przekąski, które kiedyś sprawiały nam humor. Mając gorsze samopoczucie możemy pod wpływem impulsu sięgnąć po ulubiony baton, czekoladę lub lody. Jeśli chcemy pokonać uzależnienie od cukru musimy nauczyć mózg, że cukier jest czymś złym i nie jest nam potrzebny do poprawy humoru. Z czasem przechodząc koło półek ze słodyczami będziemy odczuwać niechęć.
Przerzucając się na zdrowe warzywa, owoce lub bakalie, będziemy czuli przyjemność z ich jedzenia. Zamiast czekolady warto wybrać jako przekąskę banana, jabłko, suszone śliwki lub morele, truskawki, maliny, orzechy włoskie, morele, gruszkę lub awokado. W większości owoców znajdziemy olbrzymie źródło witamin, minerałów i błonnika. Nawet z pozoru słodkie i soczyste owoce mogą nie mieć w sobie dużo cukru. Wymienić należy tu truskawki, maliny i jeżyny, które mają niezwykle niską zawartość cukru i węglowodanów. Ich spożycie jest dozwolone nawet w przypadku osób, które zmagają się z cukrzycą lub są na diecie odchudzającej.
Uzależnienie od słodyczy jest realnym zagrożeniem. Problem nasila się stopniowo i z czasem staje się niekontrolowany. Uzależnienie jest wówczas, gdy pewną czynność wykonujemy w sposób kompulsywny. Człowiek czuje wówczas olbrzymią potrzebę do tego, by ponowić daną czynność.
W przypadku uzależnienia od słodyczy narażone są szczególnie osoby, które w ten sposób poprawiają swoje samopoczucie. Nadmierne spożycie cukru zaburza normalną pracę mózgu i prawidłowe wydzielanie hormonów. W najgorszym przypadku prowadzi do do problemów z psychiką i depresji. W takiej sytuacji konieczne jest leczenie psychiatryczne i dłuższa psychoterapia. Problem związany z uzależnieniem od czekolady jest często bagatelizowany. Jest to spowodowane brakiem edukacji i świadomości odnośnie tego, jak duże spustoszenie sieje biały cukier spożywany w nadmiernych ilościach.
Walkę z uzależnieniem należy rozpocząć od uświadomienia sobie, dlaczego cukier jest szkodliwy dla zdrowia. Niektóre osoby nieświadomie kupują produkty, które mają w swoim składzie olbrzymie ilości cukru rafinowanego. Produkty bogate w cukier i tłuszcz będą powodować wzmożony apetyt. W konsekwencji pojawią się poważne problemy zdrowotne. Największym problemem u osób często spożywających cukier jest nadmierna masa ciała.
Z czasem dochodzi do otyłości, która jest już niebezpieczna dla zdrowia. Otyłość jest głównym czynnikiem zapalnym dla kolejnych chorób. Osoby z otyłością chorują na cukrzycę, miażdżycę i nadciśnienie tętnicze. Radykalnie zwiększa się u nich ryzyko doznania zawału serca, udaru lub bezdechu sennego. Mając świadomość zagrożeń wynikających ze spożywania produktów bogatych w cukier będzie nam łatwiej podjąć walkę. Świadomi zagrożenia znajdziemy większa motywacje do zmiany złych nawyków żywieniowych na te właściwe. Kolejnym krokiem będzie rezygnacja z produktów, które są bogate w cukier rafinowany, syrop glukozowo-fruktozowy i najróżniejsze słodziki. Idąc na zakupy musimy wykształcić w sobie nawyk czytania etykiet.
Uświadomimy sobie wówczas, jak wiele produktów ma niepotrzebne dodatki i cukier w składzie. Szkodliwy cukier znajdziemy w ketchupie, chipsach lub z pozoru zdrowych sokach. Bezwzględnie należy zrezygnować z ulubionych słodkich przekąsek. Dostarczają one jedynie pustych kalorii i nie mają żadnych składników odżywczych. W koszyku na zakupy nie mogą znaleźć się takie łakocie jak czekolada mleczna, krówki, rodzynki lub śliwki w czekoladzie, cukierki, batony i setki innych słodyczy, które znajdują się w sklepach spożywczych.
Rezygnując z tych słodyczy możemy na ich miejsce wrzucić jakąś inną przekąskę w postaci migdałów, orzechów nerkowca lub suszonych owoców. Jeśli jednak jesteśmy na diecie odchudzającej, to musimy pamiętać o tym, że orzechy i migdały są bardzo kaloryczne. W przypadku suszonych owoców jest w nich dużo cukru i nie należy z nimi przesadzać.
Uzależnienie od słodyczy jest trudne do pokonania i należy wykształcić w sobie dobre nawyki, które pomogą nam w walce. Dobrym nawykiem będzie umiejętność przygotowania zdrowych słodyczy, które nam nie zaszkodzą. Zdrowe słodycze będą oparte o owoce, orzechy, cukier brzozowy lub produkowany z liści stewii.
Stosowanie w kuchni stewiozydu lub ksylitolu nie narazi nas na próchnicę i otyłość. W domu własnoręcznie możemy przygotować kokosowe batoniki, babeczki z owocami lub ciastka owsiane. Przygotowując takie przysmaki nagrodzimy się za ciężkie wyrzeczenia, zmianę diety i regularne treningi. Aktywność ruchowa jest kolejnym dobrym nawykiem, którą musimy wprowadzić do życia. Jeśli nie mamy dobrej kondycji, to możemy zacząć na spokojnie. Treningi możemy zacząć w zaciszu własnych czterech ścian. Najlepiej rozpocząć od wykonywania przysiadów, pompek i robienia brzuszków.
Możemy też ćwiczyć z pomocą skakanki. Wysiłek fizyczny jest ważny szczególnie dla osób, które mają problem z nadwagą. Ćwicząc spalimy niepotrzebne kalorie i staniemy się pewniejsi siebie. Jeśli brakuje nam motywacji lub nie radzimy sobie z problemem, to możemy poprosić o wsparcie swoich bliskich i przyjaciół. Niekiedy dobrym pomysłem będzie znalezienie trenera personalnego, który pomoże nam na samym początku, pokaże jak ćwiczyć i udzieli cennych wskazówek. Podczas walki z uzależnieniem od cukru często powodem podjadania jest stres.
Należy wówczas spróbować ograniczyć czynniki stresujące, które szkodzą zdrowiu. W poważniejszych problemach możemy zwrócić się po wsparcie do psychologa, które pomoże nam przepracować niektóre sprawy. Zdecydowanie lepiej będziemy się też czuć, gdy zadbamy o spokojny sen. Dla zdrowia wskazane jest, by spać przynajmniej osiem godzin. Rano obudzimy się z lepszym samopoczuciem i będziemy gotowi do działania.
Wyspany organizm będzie chętniejszy do podejmowania nowych wyzwań, a energię wykorzystamy do ćwiczeń. Dobrym nawykiem jest też spożywanie posiłków o stałej porze i powolne jedzenie. Niektóre osoby jedzą o bardzo późnych porach, co nie jest zalecane przez dietetyków. Najlepiej ostatni posiłek zjeść około trzy godziny przed snem. Jedząc posiłki powinniśmy unikać spieszenia się. Jedząc powoli lepiej przyswoimy pokarm i poczujemy się bardziej syci.
Czekoladoholizm to problem, który dotyczy ludzi nadmiernie spożywających produkty zawierające czekoladę. Samo kakao jest uznawane za zdrowe, jednak problem tkwi w olbrzymiej ilości białego cukru, który najczęściej jest dodawany do słodyczy. Pojęcie to jest traktowane w sposób zabawny przez większość ludzi i nie zauważając powagi problemu. Badania udowodniły jednak działanie uzależniające w przypadku czekolady i niekorzystny wpływ na zdrowie.
W krajach o wysokim spożyciu produktów opartych o cukier zauważa się wysoki poziom otyłości wśród ludzi. W krajach skandynawskich czekolada jest spożywana w dużej ilości, by poprawić sobie nastrój w pochmurne dni. Częste jedzenie czekolady w celu poprawienia sobie humoru jest niewskazane i może doprowadzić do uzależnienia. Najgorsze są jednak słodycze, które oprócz czekolady zawierają różne szkodliwe dodatki.
Przykładem jest Czerwień Allura (E129), która dodawana jest do słodyczy i płatków śniadaniowych. Badania udowodniły, że spożywanie tej substancji przez dzieci wywołuje u nich niepożądane zachowania. Dzieci stają się nadpobudliwe i mają duży problem z koncentracją. Niezwykle niebezpieczne są też najróżniejsze syntetyczne słodziki. Ich działanie powoduje powstawanie chorób nowotworowych, guzów mózgu, Parkinsona, stwardnienia rozsianego, Alzheimera i epilepsji.
Wymienić można tutaj takie słodziki jak aspartam, cyklaminian sodu lub sacharynian sodu. Dodatków tych należy bezwzględnie unikać w produktach spożywczych i słodyczach. Substancja o nazwie Aspartam została już zakazana w niektórych krajach. Stany Zjednoczone, Francja i Holandia nie dopuszczają do sprzedaży produktów z jej zawartością. W Polsce niestety wciąż stosuje się aspartam i jest on dopuszczony do użytku.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz