Kiszonki są dosyć lubiane, chociaż większość osób zajada się nimi z ciężkim sumieniem – wszystkim wydaje się, że raczej nie należą do zdrowych, a więc jeśli już je spożywamy, to powinniśmy zajadać kiszone warzywa w małych ilościach i niezbyt często.
Wszyscy którzy to czytają zapewne kiwają teraz głowami na potwierdzenie – taki pogląd jest wszechobecny, prawda?
Tymczasem okazuje się, że kiszonki są bardzo zdrowe! Kiszone warzywa powstają przez kiszenie. Kiszenie to proces, który potrafi wydobywać z warzyw zupełnie nowe dobro – a w większości również podtrzymać te ich zalety, które tkwiły w nich jeszcze przed rozpoczęciem kiszenia. Istotne jest jedynie, żeby jednak wykonywać je w domu, bo wówczas mamy pewność co dodajemy do słoiczków – a w sklepowych kiszonkach można natrafić na wiele różnych konserwantów, których zadaniem jest wzmocnić smak, albo utrzymać produkty w świeżości jak najdłużej.
Warto dokładnie zapoznać się z tematem – kiszone warzywa, zwłaszcza jeśli uwielbia się czy to kiszoną kapustę, czy też na przykład kiszone ogórki! Wszystko jest dla ludzi – trzeba jedynie odpowiednio z tego wszystkiego korzystać! Jaki wpływ mają kiszonki na nasze zdrowie?
Kiszenie odkwasza.
Zanim przejdziemy do dokładnego wyjaśnienia na czym polega proces kiszenia, co się wówczas wytwarza, co możemy kisić i jaki to konkretnie będzie miało wpływ na nasze zdrowie, warto uświadomić sobie jedną zasadniczą rzecz – zajadanie się kiszonkami nie sprawia wcale, że organizm staje się kwaśniejszy.
Wiele osób myśli, że skoro kwaśne środowisko nie jest zdrowe i musimy w jakiś sposób odkwasić swój organizm, to zajadanie się kiszonkami nie jest dobrym pomysłem, bo jedynie pogorszy sprawę. Nic bardziej mylnego!
Kiszenie potrafi odkwasić organizm, jeśli tylko zajadamy się kiszonkami regularnie! Bakterie kwasu mlekowego regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i doskonale odkwaszają organizm. Skoro zatem współcześnie zarówno produkty jakie jemy, jak i styl życia jaki prowadzimy nie sprzyja odkwaszeniu organizmu, a jeszcze dodatkowo go zakwasza, to pamiętajmy przynajmniej o regularnym spożywaniu własnoręcznie przygotowanych kiszonek – dzięki temu możemy się ustrzec wielu chorób!
Przechodzimy do konkretów, a nie wyjaśniliśmy jeszcze czym dokładnie jest kiszenie.
Z jednej strony to proces, który jest świetnie znany – każdy bowiem miał chyba okazję próbować kiszonej kapusty, ogórków, a może i innych, konserwowych rzeczy. To bardzo naturalny proces, znany już od wieków – dlatego właśnie wydaje się nam swojski. Jednakże nawet jeśli ktoś już wykonywał podobne słoiczki, albo też obserwował jak wykonują je inni, to nie oznacza, iż zdaje sobie sprawę co zachodzi wewnątrz słoika – i dlaczego jest tak dobre dla ludzkiego zdrowia.
Otóż, proces kiszenia to fermentacja mlekowa przeprowadzana przez bakterie mlekowe, które produkują kwas mlekowy z węglowodanów (cukrów) zawartych w warzywach czy owocach. Normalnie po pewnym czasie te same owoce czy warzywa nadawałyby się jedynie do wyrzucenia – jako zgnite, zepsute. Kiszenie jednak pozwala utrzymać je w odpowiedniej świeżości, hamując proces gnicia i psucia żywności.
Dzięki niemu możemy cieszyć się warzywami i owocami również w okresie, gdy za oknem śnieg i mróz. To sposób na zachowanie ich smaku, albo osiągnięcie czegoś nowego.
Kiszenie wydaje się procesem prostym, ale żeby wszystko się udało należy się stosować ściśle do pewnych zaleceń.
Dlatego jeśli ktoś otrzymał przepis na ogórki czy paprykę, nie powinien od niego odstępować – inaczej ostatecznie może okazać się, że tylko zmarnował te rośliny.
Do najważniejszych zasad, o których należy pamiętać, zaliczamy:
- naczynia w którym kisimy żywność trzeba usunąć powietrze, żeby zapobiec rozwojowi innych bakterii i pleśni
- warzywa lub owoce należy ubić i zasypać solą lub zalać solanką (wówczas pozbywamy się bakterii tlenowych)
- kiszenie powinno zachodzić w temperaturze 15-20 stopni Celsjusza.
Kisić można przeróżne owoce czy warzywa. Początkowo - w dawnej Polsce - głównie skupiano się na kiszeniu kapusty, jednak później zaczęto również zwracać uwagę na inne jarzyny i tak w tej chwili mamy w tym naprawdę dużą dowolność.
Tym bardziej, że stosujemy także liczne dodatki, które wyraźnie podnoszą walory smakowe, dzięki czemu kiszonki są jeszcze pyszniejsze. Oprócz smaku, możemy się również cieszyć jeszcze lepszym wpływem na zdrowie. Na przykład jeśli do ogórków dodaje się czosnek czy koperek, to ich właściwości konserwują się, przechodząc również na ogórki. W ten sposób gdy je zjadamy, zyskujemy też część zalet, w które obfitował czosnek i koper.
Odkwaszają – i nie tylko
Wspomniano już, że kiszonki posiadają wyjątkową zdolność odkwaszania organizmu.
Oczywiście, ciężko jest określić czego ile jest, ponieważ wszystko to zależy od konkretnych warzyw, jakie zostały użyte. Głównie jednak wszystkie tego rodzaju produkty obfitują w witaminę C, która jest bardzo cenna dla naszego zdrowia. Wszyscy zdają sobie sprawę, że podnosi odporność i pomaga radzić sobie na przykład z przeziębieniem, kiedy już choroba nas dopadnie. Jednak witamina C wspiera także wiele innych funkcji organizmu – między innymi dbając o układ krwionośny. W kiszonkach znajdziemy również sporo witamin z grupy B, które z kolej świetnie oddziałują na układ nerwowy człowieka.
To również one wpływają na przemianę materii, więc jeśli ktoś chce schudnąć, albo po prostu utrzymać formę, nie powinien unikać kiszonek. Można w nich także wyróżnić sporą ilość witaminy E, nazywanej również witaminą młodości. Obfituje ona w antyoksydanty, pomagając zneutralizować wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się komórek. W zależności od tego, czego nam brakuje, takie warzywo powinniśmy zakisić. Na przykład jeśli ktoś cierpi z powodu niedoboru żelaza, powinien sięgnąć po kiszone buraki itp.
Dla osób, które cierpią na nadciśnienie niezbyt dobra informacja – kiszone warzywa zawierają zwykle dużo soli, dlatego mimo że dla większości osób są zdrowe, osoby chorujące na nadciśnienie, albo inne choroby związane z układem krążenia powinny je wszystkie stosować w odpowiedniej, ograniczonej ilości.
Oczywiście, pochwały także dzielą się na te mniej i bardziej wartościowe, te drugie zaś cieszą szczególnie, gdy pochodzą od dietetyka. Nawet wiedząc, jak ma wyglądać dieta odchudzająca i na co zwracać uwagę podczas jej trwania, warto skonsultować się z profesjonalistą. Jeśli więc odwiedzamy lekarza raz w tygodniu, mamy pewność, że nasze postępy będą kontrolowane, a nam nie zabraknie motywacji.
ROZPOCZNIJ I ZAMÓW NA JEDEN Z DWÓCH SPOSOBÓW
DIETA, TRENING:
+48 790-768-482
info@rafalszrajnert.pl
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz