Zawartość strony
Białko jest motorem napędowym do pracy wielu narządów w naszym ciele. Wspiera pracę serca, wątroby, jest budulcem tkanek mięśniowych i wzmacnia układ immunologiczny.
Osoby spożywający regularnie białko mają lepsze samopoczucie i szybciej się regenerują. Białko to też potrzebne aminokwasy, które wspomagają produkcję niektórych hormonów. Organizm człowieka nie będzie normalnie funkcjonował, gdy nie dostarczymy mu białka w postaci pożywienia. Warto tutaj zaznaczyć, iż im bardziej mamy aktywny tryb życia, to tym bardziej należy zadbać o odpowiednią dietę.
Szczególnie jest to ważne przy treningach oporowych, gdzie nasze mięśnie ciężko pracują. Osoby regularnie trenujące mogą dostarczyć białko do organizmu w postaci pokarmu lub suplementacji. Jeśli będziemy suplementować swój organizm, to musimy połączyć to ze specjalną dietą. Sama suplementacja nic nam nie pomoże, a niekiedy nawet zaszkodzi. Najlepiej swój plan dietetyczny i suplementacją skonsultować z dietetykiem. Niektóre produkty są szczególnie bogate w białko. Należy wybierać te produkty, które należą do grupy wysokobiałkowych.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Białko wspiera metabolizm i może pomóc w odchudzaniu. Należy jednak pamiętać o regularnych treningach, które pobudzą mięśnie i spalą tłuszcz. Jego działanie przyspiesza przemianę materii i wspomaga krążenie krwi. W ten sposób wspomaga pracę wątroby, które lepiej radzi sobie z oczyszczaniem organizmu. Działanie białka niweluje uczucie głodu, co dla osób chcących schudnąć jest niezwykle ważne. Zjedzenie jednego posiłku bogatego w białko da nam energię na długi czas. Zdecydowanie jest to lepsze rozwiązanie, niż jedzenie pustych kalorii w postaci słodyczy, przetworzonych przekąsek lub picia napojów słodzonych. Należy tutaj również zaznaczyć, że białko wspiera regenerację i budowę mięśni. Jeśli będziemy regularnie ćwiczyć, to białko wpłynie na wygląd naszej sylwetki.
Najlepsze źródła białka w diecie to nabiał, chude mięso, jaja i rośliny strączkowe. Dietę należy uzupełnić dla zdrowia również w owoce i warzywa. W niektórych warzywach lub owocach znajdziemy także potrzebne do budowy mięśni białko. Niektóre białko jest lepiej przyswajalne przez organizm. Najlepsze źródło białka znajdziemy w jajkach, chudym mięsie i rybach. Jajka zdecydowanie muszą zagościć w diecie bogatej w białko. Dietetycy zmieniają podejście odnośnie częstego spożywania jajek.
Dawniej obawiano się, że jajka są szkodliwe ze względu na cholesterol. Nie jest to do końca prawdą, chociaż należy zachować równowagę w diecie, by korzystać z różnych produktów. Zbyt częste jedzenie jajek podnosi ryzyko pojawienia się problemów z sercem. Jedzenie jajek to jednak w większej mierze same korzyści. Zawierają one potrzebne białko i liczne witaminy. Jaja kurze są bogate w witaminę A, E, K, D, B1, B2, B6, B12, biotynę, kwas foliowy i pantotenowy. Jest to ogromne wsparcie do prawidłowego działania układu immunologicznego. W jajkach jest też selen, który jest naturalnym przeciwutleniaczem, co działa dobrze w przypadku stanów zapalnych.
Jajka są szczególnie polecane mężczyznom, który mogą mieć problemy z potencją lub przerostem gruczołu krokowego. Jedzenie jajek kurzych, przepiórczych lub perliczych poprawia sprawność seksualną i wydzielanie testosteronu w organizmie. Ryby mają z kolei najlepiej przyswajalne kwasy tłuszczowe i białkowe. Jedną z nich jest łosoś, który ma wiele aminokwasów i jest zawiera łatwo przyswajalne białko dla organizmu.
Jest to jednak ryba droga i nie zawsze będzie nas stać, by mieć ją w swojej lodówce. Możemy spokojnie wybrać tańsze ryby, które również są bogate w białko. W diecie zawierającej białko może znaleźć się śledź, halibut, makrela, tuńczyk, dorsz i szprot. Najlepiej wybierać świeże ryby, które możemy sami przygotować i podać ze zdrowymi dodatkami. Nabiał również zawiera potrzebny składniki odżywcze i zdrowe dla mięśni białko.
Potrzebne zapotrzebowanie na białko dostarczymy jedząc chudy twaróg lub serek wiejski. Jest to proste jedzenie, które możemy przygotować ze świeżym szczypiorkiem lub pokrojoną cebulką. Dobre są również produkty mleczne, które zawierają bakterie probiotyczne. Oprócz dostarczenia białka pomożemy jednocześnie swoim jelitom. Przyjazne bakterie probiotyczne dostarczymy pijąc kefir, maślankę lub jogurt naturalny. Dużo białka ma w sobie jogurt grecki, które jest też bogaty w wapń i żywe kultury bakterii. Jogurt grecki jest dobry dla osób, które mają problemy z osteoporozą, gdyż wapń wspiera kości.
Spożywanie jedynie chudego mięsa, jajek i nabiału zdecydowanie nie wystarczy. Warto urozmaicić swoją dietę, by szybko się nie znudzić. Mając zróżnicowaną dietę posiłki będą nam lepiej smakować i chętniej zabieramy się do ich przygotowania. Kolejny źródłem białka są kasze, które możemy jeść jako dodatek do chudego mięsa lub przygotowanych ryb. Najlepsza jest kasza kuskus, która posiada dużo białka i węglowodanów. Jedzenie węglowodanów jest równie ważne jeśli chcemy mieć energię do ćwiczeń. W kaszy tej dostarczamy do organizmu wapń, żelazo, potas, magnez i mangan.
Warto tutaj zaznaczyć, że białko z kaszy jest roślinne i może mieć mniej wartości odżywczych. Dla sportowców wskazane jest spożywanie białka, które ma pochodzenie zwierzęce. Jakościowo jest to lepsze białko i dostarcza więcej energii. Kasze należy też jeść ze względu na zawarte w nich żelazo. Pierwiastek ten pomaga w odpowiednim natlenieniu mięśni i poprawia pracę organów.
Najwięcej żelaza ma kasza gryczana, jęczmienna i jaglana. To najbardziej popularne kasze i najłatwiej dostępne w sklepach spożywczych. Ich przygotowanie jest banalnie proste i możemy je połączyć z innymi produktami. Oprócz kasz białko znajduje się też w soi i roślinach strączkowych. Z nasion roślin strączkowych należy wymienić fasole i soczewice. Jednym z łatwych dań do przygotowania jest soczewica podana z pomidorami i liśćmi bazylii. Jest to idealny dodatek do ryb i chudego mięsa.
Białko roślinny nie jest najlepsze jakościowo, ale powinniśmy je również dostarczać do organizmu. Najwięcej białka pochodzenia roślinnego dostarczymy w roślinach strączkowych, nasionach, zbożu i warzywach. Z nasion zdrowe i bogate w białko są pestki, orzechy włoskie i migdały. Wspomniane pestki dyni oprócz białka zawierają również potrzebne dla mężczyzn fitosterole. Ich działanie korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i hamuje rozwój miażdżycy.
Osoby uprawiające regularnie sport powinny do organizmu dostarczyć pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Najlepsze białko dostarczają nam produkty pochodzenia zwierzęcego. Wymienić tutaj należy chude mięso, ryby, produkty mleczne i jajka. Wśród mięsa popularny jest drób i wołowina. Z drobiu szczególnie bogata w białko jest pierś kurczaka. Z wołowiny najlepszy jakościowo jest rostbef wołowy i polędwica. Jedząc jednak regularnie wołowinę musimy liczyć się z tym, że jest to mięso drogie i rzadziej dostępne.
Proteiny są budulcem narządów wewnętrznych, mięśni, skóry, a nawet włosów. Sportowcy trenujący regularnie spożywają białko proteinowe, które są elementem ich diety. Spożywając regularnie białko proteinowe są wydajniejsi podczas treningów, mięśnie stają się silniejsze i szybciej widać oczekiwane efekty ciężkiej pracy.
Działanie protein w organizmie wspiera produkcję hormonów. Proteiny pomagają również w regeneracji mięśni po ciężkim treningu i unikaniu zakwasów. Najczęściej proteiny są dostarczane w formie suplementacji. Jedzenie specjalnych odżywek białkowych pozwala uzupełnić ich ilość w organizmie. Należy jednak dokładnie przestrzegać, by spożywać ich określoną ilość. Najlepiej odżywki połączyć z regularnymi treningami i odpowiednią dietą.
Zanim zaczniemy suplementację, to warto przedyskutować temat ze swoim trenerem personalnym lub dietetykiem. Zbyt duże spożycie odżywek może zaszkodzić zdrowiu. Narażone są nerki, wątroba i mogą się pojawić problemy z potencją. Najlepiej wcześniej przepadać się też u lekarza pod kątem zdrowotnym. Potrzebne proteiny możemy znacznie bezpieczniej dostarczyć w pokarmie. Najwięcej mają ich jajka, mięso, ryby, produkty mleczne, orzechy, rośliny strączkowe i niektóre zboża.
Jakościowo najlepsze do budowy mięśni jest białko zwierzęce. Dietetycy są zgodni, że łatwo przyswajalne dla organizmu jest białko pochodzące z jaj kurzych. Duże ilości dobrze przyswajalnego białka znajdziemy także w wołowinie. Dobre jest też spożywanie produktów mlecznych i jedzenie owoców morza. Szczególnie polecane są krewetki, które w prosty sposób przygotujemy na patelni. Jeśli lubimy to możemy też jeść kalmary, ośmiornice lub ostrygi. W każdym z wymienionych produktów jest łatwo przyswajalne i potrzebne dla mięśni białko.
Białko jest niezwykle ważne dla człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Nie liczy się tutaj jedynie jego wpływ na budowę mięśni i wygląd naszej sylwetki. Istotne jest to, iż białko pomaga w prawidłowej pracy serca, wątroby i produkcji hormonów. Badania wykazują, że osoby spożywające regularnie produkty bogate w białko mają mniejszą szansę na zawał serca. Lekarze zalecają stosowanie diety wysokobiałkowej u osób chorych na nowotwory.
W ten sposób człowiek ma większą ilość energii do walki z chorobą. Białko jest potrzebne także naszej wątrobie, które zaczyna wówczas sprawniej pracować i usuwać szkodliwe toksyny z organizmu. Spożywając proteiny w diecie wspieramy układ immunologiczny i jego siłę w walce z drobnoustrojami. Jedząc białko lepiej będzie działać nasz układ nerwowy. Dbając o swoje zdrowie zdecydowanie zalecane jest spożywanie produktów bogatych w proteiny, które są pochodzenia naturalnego. Możemy sięgać zarówno po białko zwierzęce, jak i roślinne. Potrzebne białko znajdziemy nawet w niektórych warzywach i owocach. Zdrowe, bogate w błonnik i zawierające białko są maliny, truskawki, banany, awokado, czarne i czerwone porzeczki. Maliny i truskawki dodatkowo nie mają cukru i są dobre nawet dla cukrzyków.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz