Picie kawy jest korzystne dla zdrowia. A przynajmniej tak twierdzą naukowcy, którzy przeprowadzili olbrzymie badania w tym zakresie.
Poniżej bardzo ważny wstęp i badania.
Później wypunktowane zalety picia kawy, aż 19!
Przebadano w tym celu prawie pół miliona ludzi z dziesięciu krajów Europy, a także USA. W opublikowanych wnioskach wskazuje się, że regularne picie kawy sprawia, że rzadziej zapadamy na choroby układu krążenia i pokarmowego. Kawa wpływa pozytywnie na pracę wątroby i system immunologiczny.
Z okazji dwudziestego dziewiątego września, kiedy to obchodzimy międzynarodowy dzień kawy, w świat popłynął pozytywny sygnał dla wszystkich wielbicieli kawy.
Należy zauważyć, że ten korzystny wpływ kawy na nasz organizm dotyczy tych osób, które wypijały przynajmniej trzy szklanki napoju dziennie. Jak ustalił zespół badaczy pod kierunkiem Marca Guntera z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, bez znaczenia pozostaje tu fakt obecności kofeiny w kawie i sposób jej przygotowania.
Jednocześnie drugie badanie autorstwa naukowców z USA pokazało, że regularne picie kawy skutecznie chroni przed chorobami układu oddechowego, nowotworami, chorobami serca, a także niewydolnością nerek i cukrzycą. Jak widzisz zalety picia kawy są potężne, ale to nie wszystko. Badanie wykazało, że osoby, które piły kawę przynajmniej raz dziennie, mają statystycznie o dwanaście procent mniejszą szansę przedwczesnego zgonu. W przypadku osób pijących więcej niż dwie kawy dziennie, ryzyko to spada o osiemnaście procent.
Witamina A | 0 IU | Kwas askorbinowy | 0 mg |
Wapń | 2 mg | Kwas askorbinowy | 0 mg |
Witamina D | 0 IU | Kwas askorbinowy | 0 mg |
Witamina B12 | 0 µg | Kwas askorbinowy | 3 mg |
„Kawa w maszynce zapachniała apetycznie. Życie od razu wydało się nieco przyjemniejsze. To niesamowite, ile może zdziałać kilka łyków gorącej czarnej kawy.”Camilla Lackberg, Księżniczka lodu
Zalety picia kawy, najlepsze 3 kawy dziennie? Wnioski płynące z tych badań nie są jednak nowe.
Już dwa lata temu prof. Frank Hu z Harvard T.H. Chan School of Public Healt, wskazywał w swoich pismach, że picie trzech do pięciu kaw dziennie, powoduje, że dana osoba rzadziej zapadać będzie na choroby sercowo-naczyniowe, zaburzenia neurologiczne czy cukrzycę typu drugiego.
W tym badaniu analizowane dane pochodzące od prawie dwustu dziesięciu tysięcy osób, które trwały ponad trzydzieści lat. Wskazały one wyraźnie, że w kawie są związki, które działają przeciwzapalnie i zmniejszają odporność komórek na insulinę. Dzięki temu skutecznie chronią nas przed cukrzycą i chorobami serca. [Kawa służy każdemu]
To, co niezwykle istotne w tych badaniach, to fakt, że obaliły one twierdzenie, iż zalety picia kawy uzależnione są od wieku danej osoby. Okazało się bowiem, że jej spożywanie nie szkodzi nawet ludziom w podeszłym wieku.
Dodatkowo wpływa na poprawę pamięci długoterminowej, walczy z depresją i chroni nas przed chorobami Alzheimera i Parkinsona. Takie wnioski płyną z raportu, który przedstawi dr Michael Yassa, neurolog z University of California w Irvine.
Jego badania przeprowadzone zostały z udziałem stu sześćdziesięciu dorosłych osób, które spożywały kawę codziennie. Każda z nich oglądała kilka obrazków. Później losowo wybrana grupa otrzymywała tabletki, których skład odpowiadał dwóm filiżankom espresso, a druga placebo.
Po kolejnych dwudziestu czterech godzinach wszyscy uczestnicy musieli przystąpić do testu, który miał pokazać zakres ich pamięci. Polegał on na pokazywaniu tych samych zdjęć, a ochotnicy, mieli wskazać, które z nich już widzieli, które zobaczyli po raz pierwszy, a które są po prostu podobne do tych, jakie zostały im dzień wcześniej okazane.
"– Jaką kawę pijasz? – Czarną jak noc, słodką jak grzech.”Neil Gaiman, Chłopaki Anansiego
W trakcie eksperymentu okazało się, że choć wszyscy badani nie mieli problemów z identyfikacją już pokazywanych im fotografii i oddzieleniem ich od nowych zdjęć, to kiedy przyszło do ustalenia podobieństwa do widzianych wcześniej fotografii, pojawiły się znaczące różnice. Grupa, która spożywała kawę w tabletkach, wypadała w tym fragmencie testu dużo korzystniej niż te osoby, które otrzymały od badaczy jedynie placebo.
Zdaniem dr Yassy, eksperyment ten jasno wykazał, że kofeina zawarta w kawie, znacznie poprawia konsolidację pamięci.
Jak sam przyznał, musiałby przeprowadzić dużo więcej badań, jeśli chcielibyśmy ustalić optymalną liczbę filiżanek kawy dziennie i czy korzystniejsza jest dla nas kawa z kofeiną, czy bez.
1.Obniża ból
Dwie filiżanki kawy mogą zmniejszyć ból mięśni po treningu nawet o 48%. Może to zwiększyć produktywność pracy.
2. Zwiększa spożycie błonnika
Filiżanka parzonej kawy stanowi do 1,8 grama błonnika przy zalecanym spożyciu 20-38 gramów dziennie.
3. Ochrona przed marskością wątroby
Oczywiście możesz po prostu ograniczyć spożycie alkoholu. Inne nowsze badanie wykazało również korzyści chroniące wątrobę kawy, link . Jeszcze inne badanie wykazało, że zarówno kawa, jak i kawa bezkofeinowa obniżyły poziom enzymów wątrobowych osób pijących kawę.
4. Obniżone ryzyko cukrzycy typu 2
Ci, którzy spożywali 6 lub więcej filiżanek dziennie, mieli o 22% mniejsze ryzyko cukrzycy. Niedawny przegląd badań wykazał, że ryzyko cukrzycy typu II zmniejsza się o 9% na każdą wypitą filiżankę kawy dziennie. Kawa bezkofeinowa zmniejszyła ryzyko o 6% na filiżankę.
5. Obniżone ryzyko choroby Alzheimera
Istnieją znaczne dowody na to, że kofeina może chronić przed chorobą Alzheimera.
6. Zmniejsza ryzyko samobójstwa i depresję
10-letnie badanie 86 000 pielęgniarek pokazuje zmniejszone ryzyko samobójstwa wśród osób pijących kawę, link. Inne badanie przeprowadzone przez Harvard School of Public Health wykazało, że kobiety, które piją 4 lub więcej filiżanek kawy, są o 20% mniej narażone na depresję.
7. Ochrona przed chorobą Parkinsona
Ludzie posiadający Parkinsona piją mniej kawy. Badania ujawniły, że picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, nawet gdy w grę wchodzą czynniki genetyczne. Jeszcze inne badanie ( opublikowane tutaj ) wykazało, że kofeina w połączeniu z EHT (związek znajdujący się w ziarnach kawy) zapewniało korzyści ochronne szczurom, które były genetycznie predysponowane do rozwoju choroby Parkinsona.
8. Osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko chorób serca.
Koreańscy naukowcy odkryli, że uczestnicy badania, którzy spożywali od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie, rzadziej wykazywali początkowe objawy choroby serca. Należy również zauważyć inne czynniki dietetyczne, ponieważ Koreańczycy zazwyczaj stosują inną dietę niż ludzie Zachodu. Nowsze badania przeprowadzone w Brazylii wykazały, że osoby spożywające co najmniej trzy filiżanki kawy dziennie mają tendencję do mniejszego zwapnienia w tętnicach wieńcowych. Badanie z 2019 r. Potwierdziło, że kawa nie powoduje stwardnienia tętnic nawet wśród uczestników badania, którzy pili powyżej 25 filiżanek kawy dziennie.
9.Niższe ryzyko stwardnienia rozsianego .
Ostatnie badania wykazały, że co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie mogą pomóc chronić przed rozwojem i nawrotem stwardnienia rozsianego.
10. Zalety socjalne.
Pomaga ludziom lepiej dogadać się ze współpracownikami, zwiększa się efektywna komunikacja interpersonalna. Badanie opublikowane w Journal of Psychopharmacology wykazało, że pracownicy w miejscach pracy, w których pije się kawę, mają bardziej pozytywne postrzeganie siebie i innych niż pracownicy w miejscach pracy w których nie pije się kawy. Spożywanie kawy zwiększyło także udział w zajęciach w miejscu pracy, tworząc zgrany zespół. A przy okazji, jeśli nie wiesz jak poznać nowych ludzi to zaufaj mi, kawa w tym pomaga.
11. Kawa zmniejsza ryzyko raka jelita grubego .
Nawet umiarkowane spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 26%. Ta korzyść ochronna wzrasta wraz ze wzrostem konsumpcji kawy.
12. Zmniejszone ryzyko raka wątroby.
Osoby, które spożywają 1-3 filiżanek kawy dziennie mają o 29% mniejsze ryzyko zachorowania na raka wątroby (HCC).
13. Mniejsze ryzyko dny moczanowej.
Jeszcze jeden powód: ryzyko rozwoju dny moczanowej (u mężczyzn) zmniejsza się wraz ze wzrostem spożycia kawy.
14. Długowieczność.
Kawa po grecku ma wpływ na długowieczność i zdrowie serca . Inne badanie wykazało, że kobiety spożywające kawę mają mniejsze ryzyko śmierci z powodu raka, chorób serca i innych czynników, co w związku z tym sprzyja dłuższemu życiu. Jeszcze inne badanie wykazało, że osoby pijące kawę są mniej zagrożone przedwczesną śmiercią z powodu chorób takich jak cukrzyca, choroby serca i formy raka.
15. Zapobiega uszkodzeniom siatkówki .
Badanie Uniwersytetu Cornell wykazało, że kawa może zapobiegać uszkodzeniom siatkówki spowodowanym stresem oksydacyjnym. Kofeina nie jest tutaj winowajcą, ale kwas chlorogenowy (CLA), który jest jednym z silnych przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kawy.
16. Czarna kawa zapobiega powstawaniu ubytków.
Naukowcy z Brazylii odkryli, że mocna czarna kawa zabija bakterie na zębach, co prowadzi do próchnicy. Dodanie mleka lub cukru do kawy neguje tę korzyść.
17. Kawa może chronić przed chorobami dziąseł.
W ramach amerykańskiego programu badania ds. Weteranów w latach 1968-1998 śledzono zużycie kawy i zdrowie zębów u 1152 mężczyzn. Naukowcy odkryli, że kawa nie promuje chorób dziąseł i faktycznie wykazuje działanie ochronne- link.
18. Kawa może chronić przed czerniakiem.
Ryzyko czerniaka zmniejsza się wraz ze spożyciem kawy i dodatkowo zmniejsza się z każdą wypitą filiżanką.
19. Zmniejszone ryzyko zgonu z powodu zawału serca.
Naukowcy odkryli, że Ci, którzy piją dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie po zawale serca, mają najmniejsze ryzyko śmierci z powodu zawału serca.
Zdrowotne właściwości kawy są prawdopodobnie spowodowane antyoksydantami naturalnie występującymi w ziarnach kawy.
Typowa porcja kawy zawiera więcej przeciwutleniaczy niż typowa porcja soku winogronowego, borówki, maliny i pomarańczy.
Przeciwutleniacze w kawie mogą tłumić stany zapalne, zmniejszając ryzyko związanych z nimi zaburzeń, takich jak choroby sercowo-naczyniowe.
Chociaż picie kawy bezkofeinowej wciąż przynosi pewne korzyści zdrowotne, większość powyższych badań wykazała, że kawa z kofeiną ma największe zalety.
Wynika to z faktu, że część zdolności antyoksydacyjnej kawy jest usuwana podczas procesu bezkofeinowej produkcji tego napoju.
Kawa jest bezpieczna dla większości dorosłych. Picie więcej niż 6 filiżanek dziennie może powodować „kofeinę” z objawami takimi jak lęk lub pobudzenie. Ludzie, którzy piją dużo kawy każdego dnia, mogą potrzebować więcej kawy, aby uzyskać te same efekty. Mogą również „uzależnić się” od kawy do tego stopnia, że rozwiną objawy odstawienia, jeśli nagle przestaną ją pić.
Kawa zawierająca kofeinę może powodować bezsenność, nerwowość i niepokój, rozstrój żołądka, nudności i wymioty, przyspieszenie akcji serca i oddychania oraz inne działania niepożądane. Spożywanie dużych ilości kawy może również powodować ból głowy, niepokój, pobudzenie, dzwonienie w uszach i nieregularne bicie serca.
Picie niefiltrowanej kawy może zwiększyć całkowity cholesterol, lipoproteinę o niskiej gęstości (LDL) i poziom innego rodzaju tłuszczu we krwi - trójglicerydy . Może to zwiększać ryzyko rozwoju chorób serca . Korzystanie z filtrów do kawy pomaga zmniejszyć te skutki odnośnie cholesterolu.
Istnieją obawy, że picie więcej niż 5 filiżanek kawy dziennie może nie być bezpieczne dla osób z chorobami serca. Ale dla osób, które nie chorują na serce, wydaje się, że picie kilku filiżanek dziennie nie zwiększa szansy na wystąpienie problemów z sercem.
Istnieją również obawy, że sporadyczne picie kawy może wywołać zawał serca u niektórych osób. Ludzie, którzy zwykle nie piją więcej niż jednej filiżanki kawy dziennie, a także mają wiele czynników ryzyka chorób serca, wydają się mieć zwiększone ryzyko zawału serca w ciągu godziny po wypiciu kawy. Ale ludzie, którzy regularnie piją większe ilości, wydają się nie mieć tego ryzyka.
Kawa może być niebezpieczna, gdy jest podawana doodbytniczo jako lewatywa. Lewatywy z kawy powiązano z przypadkami poważnych skutków ubocznych, w tym śmierci.
Kawa może poważnie wpłynąć na układ trawienny. Przyspieszy produkcję kwasu w żołądku, a jeśli jeszcze czegoś nie jadłeś, kwas może uszkodzić błonę śluzową żołądka i powodować niestrawność i zgagę. Dotyczy to również kawy bezkofeinowej. Porównaj to z tym co oferują Ci zalety picia kawy i sam podejmij decyzję. Mimo to wiele osób twierdzi twierdzi że kawa pomaga im zwiększyć efektywność od rana jeśli chcą być bardziej produktywni.
Ludzie, którzy używają mleko i cukier w swojej kawie lub herbacie, jedzą ogólnie gorzej. Badanie wykazało, że ich dieta zawierała więcej cukru, tłuszczu i tłuszczów nasyconych niż Ci, którzy pili herbatę lub kawę.
Może to być spowodowane tym, że ludzie, którzy lubią napoje słodzone, częściej jedzą źle w ciągu dnia, ale naukowcy nie wiedzą jeszcze dokładnie, dlaczego tak się dzieje. Potrzebne są dalsze badania.
Ale jeśli chcesz, aby Twój ciepły napój był zdrowszy, wybierz odtłuszczone mleko i połowę cukru. Przejście na większą liczbę herbaty z kawy jest również zdrowsze. Zalety picia kawy są potężne, ale jeśli jest to kawa bez cukru i mleka.
Dlaczego nie można pić kawy w ciąży? Kawa w ciąży z kofeiną jest prawdopodobnie bezpieczna dla kobiet w ciąży w ilości 2 filiżanek dziennie lub mniej. Ta ilość kawy zapewnia około 200 mg kofeiny. Jednak picie więcej niż tej ilości wiąże się ze zwiększonym ryzykiem poronienia, przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej. Ryzyko to wzrasta wraz ze wzrostem ilości kawy, którą matka pije podczas ciąży.
Picie 1 lub 2 filiżanek kawy dziennie wydaje się bezpieczne dla matek karmiących piersią i ich niemowląt. Ale kofeina w większych ilościach może podrażniać przewód pokarmowy niemowlęcia karmiącego, a także powodować problemy ze snem i drażliwość. Sama podejmij decyzję czy zalety picia kawy są tego warte.
Dla większości ludzi kawa może być zdrową częścią diety. Można wypić kilka filiżanek dziennie.
Jednak kawa może nie być korzystna dla wszystkich. Osoby z pewnymi chorobami serca, wrażliwością na kofeinę i kobiety w ciąży powinny trzymać się kawy bezkofeinowej lub herbaty.
Również Ci, którzy piją kawę w nadmiarze, mogą negować niektóre korzyści z powodu dużej ilości spożywanej przez nich kofeiny. Osoby te powinny skorzystać z odstawienia kofeiny, aby zresetować tolerancję kofeiny na bardziej umiarkowany poziom.
Kluczem jest umiar, który zwykle wynosi 2-3 filiżanki dziennie , aby uzyskać korzyści zdrowotne dla kawy, ale uniknąć negatywnych problemów związanych ze zbyt dużą ilością kofeiny.
Nowe wytyczne dietetyczne USDA z 2015 r. zalecają ludziom, że wypicie 3 do 5 filiżanek kawy dziennie jest dobre dla ich ogólnego stanu zdrowia i zmniejsza ryzyko choroby. Jednak twierdzą, że dodanie cukru, śmietany lub smakowych śmietanek szybko neguje potencjalne korzyści.
ROZPOCZNIJ I ZAMÓW NA JEDEN Z DWÓCH SPOSOBÓW
DIETA, TRENING:
+48 790-768-482
info@rafalszrajnert.pl
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz