Zawartość strony
O yerba mate zapewne słyszał każdy, ale nie każdy pewnie wie, co to dokładnie jest i jakie ma właściwości. Wiadomo, że pijąc yerbę, można szybko pobudzić swój organizm do działania.
Skąd pochodzi yerba? Jak działa?
Yerba jest pozyskiwana z ostrokrzewu paragwajskiego z liści i patyczków. Jest to wiecznie zielone drzewo, które dziko może wyrosnąć nawet do 30 m wysokości.
Można je spotkać jedynie na bardzo małym obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim a rzeką Paraguay, czyli w Argentynie, Brazylii i Paragwaju. Biorąc pod uwagę pochodzenie, rozróżnia się cztery rodzaje yerby, która produkowana jest w każdym z krajów w inny sposób.
Najłagodniejsza jest argentyńska, która ma bardziej goryczkowy smak. Jest ona najczęściej wybierana przez osoby, które dopiero zaczynają smakować tego napoju.
Dymny, wędzony smak ma yerba paragwajska. Działa nieco mocniej i ma więcej pyłu. Drobno zmielona na pył jest zielona yerba brazylijska, która nie leżakuje.
Niektóre osoby twierdzą, że ma ona nawet słodki smak. Jest jeszcze odmiana urugwajska, mimo że w tym kraju nie rośnie.
Nazwa pochodzi naturalnie od państwa Urugwaj, w którym mieszkańcy piją drobno zmieloną yerbę, która długo leżakowała. Oczywiście to tylko jeden z podziałów yerby, bo w sklepach można spotkać bardzo wiele odmian.
Wiadome jest, że yerba musi być odpowiednio przygotowana. Przede wszystkim na początek należy przygotować susz, naczynie, bombillę i wodę o temperaturze około 70-80 stopni. Do naczynia wsypuje się susz.
Objętość ma być w zakresie od 1/3 do 3/4 naczynia. Następnie należy przykryć i potrząsać nim, aby pył znalazł się na górze. Kolejnym krokiem jest zalanie naparu, ale należy to zrobić pod skosem. Woda powinna wpadać w pustą przestrzeń.
Bombille wkłada się w miejsce, gdzie należało wlać wodę. W tym momencie po chwili yerba zaczyna pęcznieć i trzeba dolać nowej wody, a następnie odczekać około 3 minut. Napar jest gotowy do picia. Yerbę można zalewać kilka razy.
Należy pamiętać o temperaturze wody, która musi być zawsze taka sama. To, ile suszu się wsypuje, zależne jest od indywidualnych preferencji.
Jedni wolą bardziej intensywny smak, a inni preferują delikatniejszy napój. Na pewno pierwszy łyk może być dla wielu zaskoczeniem.
Przede wszystkim smak jest bardzo gorzki, a niektóre osoby natychmiast wypluwają, to czego się napiły. Nie należy jednak się zniechęcać, gdyż z czasem kubki smakowe przyzwyczają się do tego wyjątkowego smaku.
Jak większość ziół, także yerba mate ma liczne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim znajdują się w niej witaminy i minerały, które znacząco wpływają na zdrowie i cały organizm. Na pewno jest to zastrzyk kofeiny i to zdrowszy od kawy.
Mieszkańcy Ameryki Południowej od wieków cenią zdrowotne właściwości yerby, stąd też tak duża popularność na całym świecie.
Jak działa yerba mate?
Przede wszystkim pobudza, nie podrażniając żołądka i od razu likwiduje zmęczenie. Jest to także doskonały regulator ciśnienia krwi. Regularne picie yerby oczyszcza organizm, odżywia i polepsza samopoczucie. Skóra staje się jędrniejsza i bardziej odżywiona, poprawia się przemiana materii i zwiększa się odporność.
Należy jednak pamiętać, że jest to napój kofeinowy, a więc nie powinien być spożywany na pusty żołądek. Z naparem muszą także uważać kobiety ciężarne i karmiące piersią, gdyż wysoka dawka kofeiny może zaszkodzić maluszkowi.
Ogólnie nie ma przeciwwskazań do stosowania yerby, ale należy spożywać ją w umiarkowanych ilościach.
Liście ostrokrzewu zawierają ponad 200 różnych składników. Jednak nie wszystkie one są uwalniane do naparu.
Przykładem tego jest żelazo, które pozostaje w suszu. Jest jednak wiele cennych składników, które dostarczane są do organizmu podczas picia yerby. Są to między innymi ksantyna, czyli kofeina, polifenole, saponiny, makro- i mikroelementy oraz witaminy.
Polifenole mają działanie antyoksydacyjne, a saponiny działają przeciwzapalnie. Magnez, potas i fosfor są niezbędne, aby organizm prawidłowo funkcjonował, tak samo, jak krzem, chrom, mangan czy cynk. W yerbie można znaleźć duże pokłady witamin z grupy B, które doskonale łagodzą napięcia i poprawiają sprawność intelektualną.
Wiele badań naukowych wykazało korzystny wpływ yebra mate na organizm. Za dużo czasu zajęłoby ich wymienianie, ale wśród najważniejszych jest przede wszystkim naturalny zastrzyk energii.
Składniki zawarte w yerbie nie powodują skoku ciśnienia, a pobudzenie jest długotrwałe i równomierne.
Napar działa stymulująco na umysł i jest doskonały dla sportowców. Yerba szczególnie jest polecana osobom zawodowo uprawiającym sport. Picie naparu znacząco poprawia wytrzymałość organizmu i zwiększa odporność.
Jest to także doskonały napój, który regeneruje organizm po chorobie. Wiele badań udowodniło, że składniki zawarte w yerba mate mają dobroczynny wpływ na hamowanie rozwoju komórek nowotworowych, a także na poprawę funkcjonowania serca i całego układu immunologicznego.
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz