Zawartość strony
O yerba mate zapewne słyszał każdy, ale nie każdy pewnie wie, co to dokładnie jest i jakie ma właściwości. Wiadomo, że pijąc yerbę, można szybko pobudzić swój organizm do działania.
Skąd pochodzi yerba? Jak działa?
Yerba jest pozyskiwana z ostrokrzewu paragwajskiego z liści i patyczków. Jest to wiecznie zielone drzewo, które dziko może wyrosnąć nawet do 30 m wysokości.
Można je spotkać jedynie na bardzo małym obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim a rzeką Paraguay, czyli w Argentynie, Brazylii i Paragwaju. Biorąc pod uwagę pochodzenie, rozróżnia się cztery rodzaje yerby, która produkowana jest w każdym z krajów w inny sposób.
Najłagodniejsza jest argentyńska, która ma bardziej goryczkowy smak. Jest ona najczęściej wybierana przez osoby, które dopiero zaczynają smakować tego napoju.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Dymny, wędzony smak ma yerba paragwajska. Działa nieco mocniej i ma więcej pyłu. Drobno zmielona na pył jest zielona yerba brazylijska, która nie leżakuje.
Niektóre osoby twierdzą, że ma ona nawet słodki smak. Jest jeszcze odmiana urugwajska, mimo że w tym kraju nie rośnie.
Nazwa pochodzi naturalnie od państwa Urugwaj, w którym mieszkańcy piją drobno zmieloną yerbę, która długo leżakowała. Oczywiście to tylko jeden z podziałów yerby, bo w sklepach można spotkać bardzo wiele odmian.
Wiadome jest, że yerba musi być odpowiednio przygotowana. Przede wszystkim na początek należy przygotować susz, naczynie, bombillę i wodę o temperaturze około 70-80 stopni. Do naczynia wsypuje się susz.
Objętość ma być w zakresie od 1/3 do 3/4 naczynia. Następnie należy przykryć i potrząsać nim, aby pył znalazł się na górze. Kolejnym krokiem jest zalanie naparu, ale należy to zrobić pod skosem. Woda powinna wpadać w pustą przestrzeń.
Bombille wkłada się w miejsce, gdzie należało wlać wodę. W tym momencie po chwili yerba zaczyna pęcznieć i trzeba dolać nowej wody, a następnie odczekać około 3 minut. Napar jest gotowy do picia. Yerbę można zalewać kilka razy.
Należy pamiętać o temperaturze wody, która musi być zawsze taka sama. To, ile suszu się wsypuje, zależne jest od indywidualnych preferencji.
Jedni wolą bardziej intensywny smak, a inni preferują delikatniejszy napój. Na pewno pierwszy łyk może być dla wielu zaskoczeniem.
Przede wszystkim smak jest bardzo gorzki, a niektóre osoby natychmiast wypluwają, to czego się napiły. Nie należy jednak się zniechęcać, gdyż z czasem kubki smakowe przyzwyczają się do tego wyjątkowego smaku.
Jak większość ziół, także yerba mate ma liczne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim znajdują się w niej witaminy i minerały, które znacząco wpływają na zdrowie i cały organizm. Na pewno jest to zastrzyk kofeiny i to zdrowszy od kawy.
Mieszkańcy Ameryki Południowej od wieków cenią zdrowotne właściwości yerby, stąd też tak duża popularność na całym świecie.
Jak działa yerba mate?
Przede wszystkim pobudza, nie podrażniając żołądka i od razu likwiduje zmęczenie. Jest to także doskonały regulator ciśnienia krwi. Regularne picie yerby oczyszcza organizm, odżywia i polepsza samopoczucie. Skóra staje się jędrniejsza i bardziej odżywiona, poprawia się przemiana materii i zwiększa się odporność.
Należy jednak pamiętać, że jest to napój kofeinowy, a więc nie powinien być spożywany na pusty żołądek. Z naparem muszą także uważać kobiety ciężarne i karmiące piersią, gdyż wysoka dawka kofeiny może zaszkodzić maluszkowi.
Ogólnie nie ma przeciwwskazań do stosowania yerby, ale należy spożywać ją w umiarkowanych ilościach.
Liście ostrokrzewu zawierają ponad 200 różnych składników. Jednak nie wszystkie one są uwalniane do naparu.
Przykładem tego jest żelazo, które pozostaje w suszu. Jest jednak wiele cennych składników, które dostarczane są do organizmu podczas picia yerby. Są to między innymi ksantyna, czyli kofeina, polifenole, saponiny, makro- i mikroelementy oraz witaminy.
Polifenole mają działanie antyoksydacyjne, a saponiny działają przeciwzapalnie. Magnez, potas i fosfor są niezbędne, aby organizm prawidłowo funkcjonował, tak samo, jak krzem, chrom, mangan czy cynk. W yerbie można znaleźć duże pokłady witamin z grupy B, które doskonale łagodzą napięcia i poprawiają sprawność intelektualną.
Wiele badań naukowych wykazało korzystny wpływ yebra mate na organizm. Za dużo czasu zajęłoby ich wymienianie, ale wśród najważniejszych jest przede wszystkim naturalny zastrzyk energii.
Składniki zawarte w yerbie nie powodują skoku ciśnienia, a pobudzenie jest długotrwałe i równomierne.
Napar działa stymulująco na umysł i jest doskonały dla sportowców. Yerba szczególnie jest polecana osobom zawodowo uprawiającym sport. Picie naparu znacząco poprawia wytrzymałość organizmu i zwiększa odporność.
Jest to także doskonały napój, który regeneruje organizm po chorobie. Wiele badań udowodniło, że składniki zawarte w yerba mate mają dobroczynny wpływ na hamowanie rozwoju komórek nowotworowych, a także na poprawę funkcjonowania serca i całego układu immunologicznego.
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz