Zawartość strony
Każdy doskonale wie, jak wielkie znaczenie dla ludzkiego ciała ma witamina C czy też D.
Jak się niestety okazuje, inne ważne witaminy często są zupełnie bagatelizowane albo po prostu nie wie się, jakie mają znaczenie dla ciała.
Jedną z takich bardzo ważnych, lecz niestety często pomijanych witamin jest witamina E. Czym zatem ona jest, jakie jest jej znaczenie dla ciała i co ogólnie powinno się o niej wiedzieć?
Nazwa i dobowe zapotrzebowanie | Za co odpowiada, rola w organizmie człowieka | Źródła w pożywieniu | Skutki niedoboru | Dodatkowe informacje, uwagi |
Witamina E (tokoferol) 10–20 mg | Zapobiega chorobom układu krążenia, wpływa na krzepnięcie krwi. Wpływa na metabolizm mięśni. Warunkuje prawidłową strukturę i ochrania błony biologiczne. Umożliwia syntezę niektórych lipidów. Jest przeciwutleniaczem dla nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy A. | mleko, jaja,wątroba, ryby kiełki pszenicy, masło, oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy), pieczywo razowe, zielone warzywa liściaste (np. sałata), orzechy, migdały. | Zwiędła skóra, przebarwienia skórne i plamy starcze, zmęczenie, ogólne osłabienie. Zaburzenia płodności, poronienia, paraliż mięśniowy. Zwiększenie katabolizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych (skutkującego zaburzeniem funkcjonowania błon komórkowych). Osłabiona praca i zanik mięśni (dystrofie), szybki rozpad erytrocytów. Zaburzenia wzrostu, uszkodzenia nerwów. | Oleje roślinne tłoczone na zimno zawierają więcej tej witaminy, niż produkowane przemysłowo. Witamina E to mieszanina trzech pochodnych fenolu, czyli tokoferoli. Jest odporna na działanie czynników zewnętrznych. Kontakt z żelazem i miedzią powoduje jej zanik. Nadmiar tłustego pożywienia zwiększa na nią zapotrzebowanie. |
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Podstawową sprawą, o której należy się dowiedzieć, jest to, czym taka witamina w ogóle jest.
Co to za substancja i co należy o niej wiedzieć? Jak się okazuje, jest to niezwykle silny przeciwutleniacz, który składa się z tokoferoli i tokotrienoli. Są to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dzięki temu, że witamina E jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jest w stanie bardzo skutecznie zahamowywać starzenie się organizmu.
Sprawia to, że jest ona często wykorzystywana nie tylko w medycynie, lecz również w kosmetyce.
Skoro już wiadomo, czym jest witamina E, warto się teraz dowiedzieć, jakie są konkretnie jej właściwości i jak ona wpływa na ciało. Z jakiego powodu jest tak ważna i na co może pomagać?
Zdecydowanie najważniejszą funkcją witaminy E jest powstrzymywanie procesów starzeni się organizmu i organów wewnętrznych, co rzecz jasna spowodowane jest nadmierną ilością wolnych rodników.
Dzięki temu, że witamina E to świetny przeciwutleniacz, który eliminuje z organizmu nadmiar wolnych rodników, ich szkodliwe działanie jest minimalizowane.
Oczywiście na tym pozytywne oddziaływania takiej witaminy się nie kończą. Oprócz tego jest ona w stanie bardzo skutecznie odbudowywać w organizmie czerwone krwinki, a więc skutecznie wspiera działanie układu nerwowego. Dodatkowo taka witamina wspiera prawidłowy rozwój mięśni, odpowiedzialna jest za poprawne wytwarzanie przez mężczyzn nasienia, a u kobiet pomaga stymulować owulację, wytwarzać komórki jajowe, a w czasie ciąży wspiera prawidłowy rozwój płodu.
Na koniec warto jeszcze wiedzieć, że odpowiednia ilość witaminy E działa przeciwzakrzepowo, poprawia budowę błon komórkowych, jest w stanie poprawić działanie zmysłu wzroku, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Kolejną sprawą, o której warto się dowiedzieć, są objawy, które towarzyszą niedoborowi tej witaminy. Choć taka sytuacja zdarza się bardzo rzadko, to jednak mimo wszystko warto wiedzieć, jak zachowuje się ludzie ciało, gdy stężenie witaminy E jest w nim zdecydowanie zbyt niskie.
Co więc w takiej sytuacji zaczyna dziać się z organizmem? W pierwszej kolejności pojawia się anemia, silne poczucie zmęczenia, osłabienie organizmu, a także wypadanie włosów.
Często następuje również degeneracja mięśni, rogowacenie i nadmierne starzenie się skóry oraz problemy z zębami i kośćmi. Dodatkowo na uwadze należy mieć wszelkiego rodzaju problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego, zaburzenia w zakresie neurologicznym czy też problemy z miesiączkowaniem i płodnością.
Jak już wyżej zostało to wspomniane, sytuacja niedoboru witaminy E jest dość rzadka, lecz mimo wszystko warto znać powyższe objawy. Szczególnie narażone na takie niedobory są osoby chorujące na celiakię lub mukowiscydozę. Jeśli tylko powyższe objawy zauważy się u siebie, warto zwrócić na nie uwagę i udać się do lekarza.
Kolejną bardzo ważną informacją w zakresie witaminy E jest to, jak wiele powinno się jej każdego dnia dostarczać do organizmu. Czy są to duże ilości i od czego one konkretnie zależą?
Jak można się domyślić, zdecydowanie najmniejsze ilości zalecane są w przypadku małych dzieci. Te do 6 miesiąca życia potrzebuje jej zaledwie 4 mg dziennie. Dzieci do 6 roku życia powinny dostarczać 6 mg witaminy E, natomiast nastolatki tyle samo co dorośli, czyli 15 mg. Najwięcej witaminy E powinny do ciała dostarczać oczywiście kobiety w ciąży, a dawka ta może sięgnąć nawet do 19 mg.
Kolejną bardzo ważną sprawą jest to, gdzie konkretnie można znaleźć witaminę E. Jak powszechnie występuje ona w żywności i czy konieczne jest jej dodatkowe suplementowanie, aby utrzymywać jej stężenie na odpowiednim poziomie?
Przede wszystkim na uwadze należy mieć to, że witamina E występuje tylko w produktach roślinnych. Zdecydowanie największa jej ilość znajduje się w tłoczonych na zimno olejach. Mowa tu jest więc o oleju rzepakowym, oleju słonecznikowym czy też lnianym.
Co więcej, witamina E znajduje się w dużej ilości także w orzechach i pestkach.
Polecane są więc orzechy ziemne, włoskie, a także migdały, pestki słonecznika lub dyni. Na koniec warto jeszcze zauważyć, że witamina ta w dużej ilości występuje w szpinaku oraz w kapuście.
Na koniec warto się jeszcze dowiedzieć, czy powinno się suplementować witaminę E.
Czy jest to na pewno konieczne? Jak się okazuje, jeśli nie choruje się na poważną chorobę, taką jak mukowiscydoza czy też celiakia nie ma sensu zażywać suplementów diety z witaminą E, ponieważ jej dzienną dawkę bez większych problemów można dostarczy poprzez pożywienie.
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz