Zawartość strony
Jak każdy doskonale wie, dla poprawnego funkcjonowania organizmu do ciała muszą być dostarczane liczne witaminy.
Co jednak bardzo ważne, zapotrzebowanie na nie nie ogranicza się tylko do tych najbardziej znanych i spopularyzowanych, jak witamina C lub D.
Krytycznie ważne są także inne, nieco mniej znane, takie jak witamina B2. Czym ona jest i z jakiego powodu jest tak ważna? Co powinno się o niej wiedzieć?
Nazwa i dobowe zapotrzebowanie | Za co odpowiada, rola w organizmie człowieka | Źródła w pożywieniu | Skutki niedoboru | Dodatkowe informacje, uwagi |
Witamina B2 (ryboflawina) 1,7–3 mg | Wspomaga regenerację skóry. Składnik koenzymów: FMN i FAD, uczestniczących w oddychaniu komórkowym. Stymuluje wzrost i ogólną odporność organizmu. Wpływa na metabolizm węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów. Bierze udział w syntezie hemoglobiny. | wątroba, drożdże, nabiał, jaja, ryby, mięso, pełne ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste (np. sałata), grzyby | Pękanie i zapalenie kącików ust (zajady), łysienie. Piekące i zaczerwienione oczy, zapalenie spojówek i rogówki. Zapalenie skóry i błon śluzowych. Zahamowanie wzrostu, obniżenie sprawności umysłowej, zawroty głowy. Nadmierna wrażliwość na światło | Jest odporna na działanie wysokiej temperatury, ale ulega rozpadowi pod wpływem światła (mleko w butelce, wystawione przez 3,5 h na działanie światła traci 70% witaminy B2 |
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Ryboflawina, bo tak też często jest nazywana, to witamina odpowiadająca z udział w wielu zachodzących w organizmie procesach, a przede wszystkim za udział w powstawaniu jednych z najważniejszych koenzymów odpowiedzialnych za procesy metaboliczne.
Ciekawą informacją jest ta, że witamina B2 odporna jest na działanie wysokiej temperatury.
Mimo jednak tego niszczy się w chwili, gdy zostanie wystawiona na słońce. Powoduje to, że naturalne źródła tej witaminy powinno się przechowywać w cieniu. To właśnie m.in. dlatego zawsze rodzice prosili, aby nie wystawiać np. mleka na słońce, ponieważ obecna jest w nim duża ilość witaminy B2.
Każdy doskonale wie, za co odpowiada w organizmie witamina C, a nawet A. Jak się jednak okazuje, witaminy z grupy B, w tym oczywiście B2, stanowią często dość sporą zagadkę. Jaki zatem ta witamina ma wpływ na ludzkie ciało?
Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że jest ona odpowiedzialna w dużym stopniu za syntezę koenzymów biorących bardzo duży udział w przekazywaniu i dostarczaniu energii do poszczególnych komórek.
To oczywiście nie wszystko, ponieważ witamina B2 jest ważna także podczas przemiany węglowodanów, tłuszczy oraz oczywiście białek. Oznacza to, że bierze ona czynny udział w tworzeniu podstawowego szlaku metabolicznego.
Na koniec warto jeszcze wiedzieć, że witamina ta odpowiedzialna jest za metabolizm wielu leków i folianów. W dużych ilościach występuje w siatkówce ludzkiego oka, dzięki czemu może chronić je przed powstawaniem katarakty. Pełni także ogromnie ważną rolę w zakresie poprawnego działania układu nerwowego oraz immunologicznego.
Jak można się domyślić po powyższym opisie roli, jaką pełni witamina B2 w ciele, jest ona absolutnie niezbędna i powinno się utrzymywać jej odpowiednie stężenie w ciele.
Jeśli jednak dojdzie do sytuacji, gdy będzie jej za mało, pojawić się mogą bardzo nieprzyjemne i często niezwykle niebezpieczne objawy. Jakie konkretnie będą to nieprzyjemności?
Osoba, która cierpi na niedobór witaminy B2, przede wszystkim zauważy u siebie znaczne pogorszenie jakości wzroku. Straci się ostrość widzenia, oczy będą bardzo szybko się męczyły i dochodzić będzie do ich łzawienia. Rogówka stanie się podatna na uszkodzenia, a także znacznie pogorszy się stan śluzówki i błony naczyniowej.
To jednak nie wszystko, ponieważ niedobór witaminy B2 to także wysoka podatność na pojawianie się w jamie ustnej zajadów, świąd skóry, różnego rodzaju stany zapalne skóry, a także znaczne pogorszenie się stanu paznokci oraz włosów. Staną się one łamliwe i podatne na uszkodzenia.
Co ciekawe, nieodpowiednia ilość tej witaminy może prowadzić także do nadmiernej produkcji sebum, a to z kolei szybko spowoduje, że na twarzy a szczególnie na nosie pojawiać się będą nieprzyjemne i mało estetyczne zmiany skórne w postaci trądziku.
Na koniec warto się jeszcze dowiedzieć, że brak odpowiedniej ilości tej witaminy przełoży się na problemy z koncentracją, zaburzenia pamięci i problemy ze wzrostem mięśni.
Najbardziej powinni się o niego martwić ci ludzie, którzy narażeni są na znaczny wysiłek fizyczny i obciążenie ciała. Mowa tu jest o osobach ćwiczących i uprawiających sport, lecz również o kobietach w ciąży czy też dorastających nastolatkach.
Na sam koniec warto się jeszcze dowiedzieć, czy można doprowadzić do przeciwnej sytuacji, czyli do nadmiaru tej witaminy? Jak się okazuje, nie ma takiego ryzyka, ponieważ zbyt duża dawka ryboflawiny zostanie po prostu wydalona automatycznie z moczem.
Jak więc widać po powyższym opisie, skutki niedoboru witaminy B2 są naprawdę bardzo nieprzyjemne. Warto się więc zainteresować tym, gdzie można znaleźć jej większą ilość i jak skutecznie można ją dostarczać do organizmu.
Jak można się bez trudu domyślić, najwięcej tej witaminy znaleźć można w pożywieniu. Jak zatem powinna wyglądać dieta, jeśli chce się podwyższyć poziom witaminy B2 we własnym ciele?
Przede wszystkim postawić tu trzeba na produkty mleczne, czyli sery, jogurty, maślanki lub kefiry. Dodatkowo spore ilości obecne są w kaszy jaglanej, mleku, produktach zbożowych, jajach, rybach, wątróbce, zielonych warzywach, a także w migdałach, grochu i fasoli. Co ciekawe, duże ilości tej witaminy obecne są w mięsie, a przede wszystkim w dziczyźnie.
Jeśli ktoś ma problem z dostarczaniem do organizmu witaminy B2 poprzez pożywienie, zawsze istnieje możliwość przyjmowania specjalnych suplementów diety, które będą pozwalały szybko i wygodne uzupełniać poziom tej substancji.
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz