Wegetarianizm- podziel się smacznymi przepisami w komentarzu!
Wiosną czy latem naprawdę nie jest trudno być weganinem – przecież z każdego kąta sklepu spoglądają na nas liczne, świeże warzywa i owoce, zbierane często nieopodal.
Wegańskie jedzenie
Dieta wegańska
Są świeże, prosto z lasku, albo z ekologicznej uprawy. Jeśli należymy do tych szczęściarzy, którzy posiadają swój własny ogródek, możemy również raczyć się swoimi własnymi owocami i warzywami – prosto z własnej działki!
Kiedy jednak nadchodzi czas późnej jesieni i zimy, wiele osób załamuje ręce – i załamuje się również ich dieta. Wszystko za sprawą małego wyboru owoców, które w dodatku pokonują tysiące kilometrów, żeby do nas dotrzeć i po których widać (lub w smaku czuć), że taką drogę przebyły.
Także i liczne warzywa są zupełnie inne w smaku – na przykład pomidory, które lecą do nas z ciepłych krajów mają zupełnie inny smak niż te, które zbieramy samodzielnie, w ciepłych miesiącach, we własnych ogródkach. Większość osób z niepokojem myśli o konieczności spożywania kapusty i ziemniaków, które może i są dobre, może i zapewniają uczucie sytości, ale na pewno nie wpływają pozytywnie na wagę.
Wegańskie jedzenie w zimie nie musi jednak wcale być nudne! Postaramy się w artykule przekonać o tym wszystkich czytelników!
Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, że nasze organizmy są dostosowane do otoczenia, w którym żyjemy.
Podobnie jak osoba z Polski po dłuższym pobycie w kraju bardzo upalnym, o dwóch porach roku, czuje się źle, dziwnie, a jej organizm ulega rozregulowaniu, podobnie i nasze żołądki są przystosowane do czterech pór roku, w jakich dorastaliśmy – i w związku z tym warto korzystać za owej kapusty czy ziemniaków, selerów i marchewek.
Nawet jeśli pozornie się nam wydaje, że to dieta bardzo uboga w witaminy i raczej obciążająca dla układu pokarmowego. Zyskujemy coś niezwykle ważnego – świeże warzywa!
To lepsze niż zjedzenie owoców, które przez długi czas przebywały w chłodni, albo dojrzewały dopiero na pokładzie statku czy samolotu, który je do nas dostarczył. Na pewno tkwią w nich liczne składniki odżywcze, jednak nie tak liczne i nie tak wartościowe, jak rzeczy świeżych, lokalnych.
Wegańskie jedzeniea głównie lokalne warzywa, które można kupić w zimnej części roku, posiadają wiele zalet.
Przede wszystkim są tańsze, ponieważ nie musiały pokonać szczególnie długiej drogi, żeby do nas dotrzeć. W przypadku na przykład bananów czy pomarańczy, w cenę wliczona jest również ta droga.
A przecież przez tak długą podróż wartości odżywcze danego produktu i tak uległy pogorszeniu – po co więc przepłacać? Czy to oznacza, że w ogóle nie powinniśmy kupować owoców z odległych krain? Oczywiście, że nie! Przede wszystkim jednak powinniśmy się raczyć tym, czym nas obdarzyła nasza lokalna przyroda. A jest tego bardzo wiele – i wszystko bardzo zdrowe!
W trakcie chłodnych miesięcy możemy się raczyć licznymi warzywami, prosto z polskiej grządki.
To między innymi:
- ziemniaki
- marchewka
- seler
- pietruszka
- burak
- warzywa kapustne
- rzepa i brukiew
- por
- dynia
Wszystkie te produkty są bardzo bogate w witaminy i minerały. Wegańskie jedzeniezawiera cenny błonnik, który pozwala nam uzyskać uczucie sytości, a także sprawia, że usprawnia się praca układu pokarmowego. Do tego dochodzi jeszcze odpowiednia ilość kalorii, co ma wyjątkowe znaczenie zwłaszcza jesienią i zimą. Nasze zapotrzebowanie kaloryczne w trakcie tych miesięcy rośnie – wszystko za sprawą chłodu, przed którym nasze organizmy muszą się odpowiednio zabezpieczyć.
Co jest do wyboru? Możemy przygotować puree z rzepy, sałatkę z jarmużu, barszcz czerwony, zupę-krem z marchewki z dodatkiem imbiru, zupę-krem z dyni z dodatkiem imbiru (znakomicie rozgrzewa).
Można również przygotować wiele dań z ziemniaków – same w sobie nie są szczególnie tuczące, a jedynie tłuste dodatki do nich je takimi czynią. Oprócz warzyw, mamy przecież jeszcze sporo innych możliwości. Warto skupić się na kaszach, do których mamy w Polsce duży dostęp. Wartościowa jest również soczewica oraz rośliny strączkowe. Na przykład kotlety z czerwonej fasoli są naprawdę wyborne! Raczmy się również płatkami – czy to owsianymi, czy jęczmiennymi, czy na przykład ryżowymi.
Wraz z mlekiem roślinnym będą idealnym śniadaniem, które zapewni siłę na długi czas! Jak widać, każdy weganin ma spory wybór nawet w trakcie chłodnych miesięcy - warto z tej możliwości skorzystać! To bardzo dobre dla naszego zdrowia - a więc organizm nam za to z pewnością podziękuje!
ROZPOCZNIJ I ZAMÓW NA JEDEN Z DWÓCH SPOSOBÓW
DIETA, TRENING:
+48 790-768-482
[email protected]
Wegetarianizm- podziel się smacznymi przepisami w komentarzu!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.