Zawartość strony
Seler naciowy to warzywo, które było znane już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Europie seler został spopularyzowany nieco później.
Warzywo posiada liczne sole mineralne i olbrzymią ilość witaminy C. Warto tutaj wspomnieć, iż z selera zawiera olejki eteryczne, które wykazują właściwości dobroczynne dla organizmu człowieka. Zawarte w selerze naciowym olejki pobudzają apetyt i wpływają korzystnie na procesy trawienne.
Jest to warzywo, które może pomóc w walce z zaparciami i zwiększyć produkcję żółci. Spożywając seler naciowy możemy wpłynąć tym na redukcję poziomu stresu i oczyścić organizm. Niektóre osoby stosują kurację opartą na selerze naciowym, gdzie pozbywają się z jego pomocą toksyn z organizmu.
W tym celu piją sok z selera naciowego, który ma właściwości oczyszczające i jednocześnie dostarcza do organizmu liczne minerały.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Zaleca się picie soku z selera u osób, które mają problemy z zasypianiem. Sok z selera naciowego działa uspokajająco i jednocześnie może pomóc zasnąć. Obecnie warzywo to jest najczęściej wykorzystywane jako dodatek do wielu dań. Walory smakowe i zdrowotne selera znalazły licznych zwolenników na całym świecie.
Seler można nie tylko gotować, ale także spożywać na surowo. Warzywo można dodać do przepysznych sałatek, które samodzielnie przygotujemy w swoim domu. Niezwykle popularna w Polsce jest sałatka Waldorf, która opiera się na tym warzywie.
Jest to sałatka, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i zyskała popularność swoją prostotą w przygotowaniu. Do sałatki będziemy potrzebowali jabłka, cytryny, rodzynki, rukolę, majonez, orzechy włoskie i oczywiście seler naciowy. Na początku trzeba obrać jabłka, które następnie zmieszamy w soku z cytryny.
Seler naciowy trzeba wcześniej ugotować we wrzącej wodzie po jego uprzednim obraniu. Całość należy zmieszać z rukolą, orzechami i majonezem. Orzechy włoskie należy wcześniej odrobinę podgrzać na patelni. Sałatka jest niezwykle szybka w przygotowaniu i pożywna. Seler naciowy możemy dodawać także do zup, zapiekanek lub smażyć go. Warzywo najlepiej smakuje na świeżo, a trzymane w lodówce przez długi czas traci swój unikatowy smak i wartości odżywcze.
Sok z selera naciowego jest często stosowany przez osoby, które przebywają na diecie odchudzającej. Seler jest jednym z tych warzyw, które mają niezwykle mało kalorii. Dodatkowo w warzywie dostarczymy do organizmu potrzebny błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego.
Błonnik usprawnia funkcjonowanie jelit, żołądka i wpłynie na lepsze trawienie pokarmu. U osób przebywających na diecie seler naciowy poprawi ich przemianę materii. Poprawiając przemianę materii osoby otyłe będą mogły szybciej zrzucić nadmierne kilogramy. Dietetycy zalecają picie soku z selera osoba, które chcą poprawić swój wygląd. Roślina może przyczynić się do tego, że skóra będzie znacznie jędrniejsza i pozbędziemy się trądziku. Jest to spowodowane znajdującą się w selerze dużą liczbą przeciwutleniaczy. Zawarte w selerze antyoksydanty są niezbędne do tego, aby uniknąć zachorowania na nowotwory.
Niektóre osoby nie powinny pić soku z selera naciowego, gdyż może to niekorzystnie wpłynąć na ich zdrowie. Niewskazane jest picie tego warzywa przez osoby, które cierpią na problem związane z nerkami. Niestety seler zawiera duże ilości szczawianów, które mogą źle działać na prawidłową pracę nerek. Szczawiany to organiczne związki chemiczne, które ciężko się rozpuszczają w wodzie.
Często możemy je spotkać w żywności, a przede wszystkim w niektórych roślinach. Nadmierna ilość szczawianów w pokarmie może doprowadzić do drętwienia niektórych części ciała i nieprzyjemnych skurczów. W najgorszym wypadku szczawiany doprowadzą do poważnych problemów z układem moczowym i problemów w krzepnięciem krwi. Warto tutaj wspomnieć, iż seler naciowy może niekorzystnie oddziaływać w połączeniu z niektórymi lekami. Jeśli nasza dieta będzie opierała się na tym warzywie, to warto tą kwestię przedyskutować z dietetykiem lub lekarzem. Specjalista oceni, czy w naszym przypadku częste spożycie selera nie spowoduje niepożądanych objawów.
Sok z selera naciowego zaleca się pić na czczo, gdy nie spożywaliśmy wcześniej żadnego pokarmu. W ten sposób dostarczymy do organizmu jego cenne minerały, które lepiej się przyswajają. Po około trzydziestu minutach będziemy mogli zjeść swój pierwszy posiłek od wypicia soku.
Sok najlepiej przygotować na świeżo, gdyż warzywo najlepiej wtedy smakuje i ma najwięcej dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Jeśli jednak nie będziemy mieli czasu, to możemy sok z selera przygotować wieczorem i wypić go po przebudzeniu. Przez noc sok powinien znajdować się w lodówce i być odpowiednio przechowywany.
Terapia opierająca się na soku z selera powinna trwać przez okres trzydziestu dni. Musimy pamiętać, że u niektórych osób picie selera będzie niewskazane. Szczególnie chodzi tu o osoby, które cierpią na choroby nerek. W większości przypadków picie soku będzie jednak w pełni bezpieczne i dostarczy do organizmu liczne witaminy i minerały.
Świeży sok z selera skutecznie radzi sobie z oczyszczeniem organizmu. Pijąc sok usuwamy ze swojego ciała liczne toksyny, które niekorzystnie oddziałują na zdrowie. Często w układzie pokarmowym gromadzą się liczne złogi, które mogą powodować zaparcia. Sok z selera naciowego pomaga w usunięciu tych złogów i zapobiega pojawianiu się zaparć.
Należy tutaj wspomnieć o elektrolitach, która także dostarczymy pijąc sok z tego niezwykłego warzywa. Elektrolity zawarte w soku wpierają prace mózgi i pomagają lepiej nawodnić organizm. Jest to bardzo ważne dla osób, które są aktywne i prowadzą sportowy tryb życia.
Elektrolity są również potrzebne w sytuacji, gdy przez dłuższy czas pojawiały się u nas biegunki lub wymioty. Seler to źródło potrzebnych składników i mikroelementów dla organizmu. Znajdziemy w nim antyoksydanty, kwas foliowy, witaminę A, E i minerały. Jest to podstawowe warzywo w sytuacji, gdy myślimy o zdrowej diecie, która wspomoże u nas proces odchudzania i poprawy wyglądu.
Jedzenie świeżego selera naciowego skutecznie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Warzywo dodatkowo zawiera minimalne ilości kalorii, a jednocześnie dostarcza wiele potrzebnych składników odżywczych. Seler znacząco poprawia metabolizm, a to jest niezwykle ważne dla osób, które cierpią na otyłość. Przyspieszony metabolizm przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu, który odłożył się w organizmie.
Cholesterol jest to rodzaj substancji tłuszczowej, która pełni w organizmie liczne funkcje. Substancja ta uczestniczy w procesie produkcji niektórych hormonów i regulują pracę mózgu. Człowiek musi jednak pilnować, aby w jego organizmie występował prawidłowy poziom cholesterolu.
Picie soku z selera naciowego może przyczynić się do obniżenia tego poziomu. Seler powoduje rozszerzenie żył, które ułatwiają przepływ krwi w ciele. Warto tutaj wspomnieć, iż warzywo potrafi usuwać z organizmu niewłaściwy cholesterol. Zły cholesterol może powodować poważne choroby. Osoby mające niewłaściwy poziom cholesterolu są narażone na pojawienie się chorób serca i miażdżycy. U niektórych osób nadmierna ilość cholesterolu jest przyczyną udaru mózgu. Stosując terapię z selera możemy skutecznie przeciwdziałać przeciw tym problemom zdrowotnym.
Seler naciowy posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które leczą najróżniejsze schorzenia. Dieta oparta na selerze może być naturalnym lekiem na problemy z dną moczanową i zapaleniem górnych dróg oddechowych. Seler jest skutecznym antyoksydantem, który zmniejsza ryzyko wystąpienia najróżniejszych chorób nowotworowych. Niektóre osoby zastanawiają się jednak, czy seler może efektywnie obniżyć poziom cukru we krwi. Okazuje się, że warzywo to posiada właściwości, które kontrolują poziom cukru.
Jedząc seler poprawimy pracę organów i nie będziemy musieli się obawiać o poziom cukru w naszym organizmie. Dietetycy dopuszczają jedzenie selera naciowego przez osoby, które cierpią na cukrzycę. Warzywo można spożywać na surowo po uprzednim umyciu lub ugotowaniu. Seler może być stosowany w postaci soku, który będzie świeżo wyciśnięty z tego warzywa.
Sok można pić w ramach terapii oczyszczającej, która usunie w naszym organizmie toksyny. Warzywo to jest chętnie wykorzystywane na całym świecie, gdzie doceniono jego dobroczynne właściwości. Jedząc seler nie dostarczamy do organizmu duże ilości cukru i niepotrzebnych kalorii. W zamian dostarczymy jednak liczne witaminy, jak A, C, K, ryboflawinę i pirydoksynę.
Spożywając seler nie musimy się obawiać o to, że zakwasimy swój organizm. Seler naciowy posiada wręcz odwrotne właściwości, które powodują odkwaszenie organizmu. Jest to pokarm, który zalicza się do grupy alkalizujących. Pokarm alkalizujący powoduje zneutralizowanie kwasów.
Produkty alkalizujące często są wybierane przez osoby, które mają problemy z układem trawiennym. Do grupy tych produktów zaliczana jest rzodkiew, rzepa, marchew lub buraki. Warzywa te można łatwo przygotować i jedząc je dostarczymy w ten sposób wartościowe składniki odżywcze.
Warto tutaj wspomnieć, że seler naciowy wpływa korzystnie na cały układ trawienny i może przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Jest to niezwykle ważne dla osób, które cierpią na refluks żołądkowo-przełykowy. Dodatkowo jedząc seler dostarczymy do organizmu olbrzymią dawkę energii dla mózgu i wzmocnimy układ immunologiczny.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz