Zawartość strony
Nadwaga to powszechnie występujące zaburzenie odżywiania, które spowodowane jest stylem życia współczesnych ludzi. Zaburzenie to skutkuje nagromadzeniem się tłuszczu w organizmie i utrudnieniem funkcjonowania niektórych narządów. Najczęściej problem pojawia się w krajach, które są wysokorozwinięte.
Kraje wysokorozwinięte mają łatwiejszy dostęp do żywności, która jest przetworzona i przesycona substancjami powodującymi nadwagę. Badania pokazują również, że problemy z nadwagą częściej dotykają kobiet. Problemy z nadwagą zaczynają dotykać już nie tylko osoby starsze, ale coraz częściej pojawiają się u młodych osób. Młode osoby w krajach wysokorozwiniętych często spożywają pokarm, który jest przesycony tłuszczami z grupy trans i cukrem.
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Nadwaga może być jednak spowodowana nie tylko niezdrowym odżywianiem, a niekiedy problem wywołują inne czynniki. Zauważono powiązanie u osób mających nadwagę z występujących u nich stresem.
Nieustanny stres może przyczynić się do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i chęci podjadania, aby złagodzić niekorzystne objawy. Stres u niektórych osób powoduje chęć sięgania po słodycze, które w skrajnych przypadkach mogą prowadzić do uzależnienia. Jest to związane z funkcjonowaniem mózgu człowieka, gdzie podczas jedzenia słodkich przekąsek odczuwa on przyjemność. Jedzenie słodkich lub tłustych potraw wywołuje wydzielanie takich hormonów jak dopamina. Hormon ten podczas jedzenia jest wydzielany dwukrotnie i powoduje chwilowy błogi stan, który nie trwa długo.
Z czasem osoby mogą zacząć jeść coraz więcej niezdrowego pożywienia, które będzie im chwilowo poprawiać złe samopoczucie. Tkanka tłuszczowa związana z nadwagą najczęściej odkłada się w okolicy brzucha. Otyłość brzuszna może powodować niebezpieczne objawy chorobowe z czasem. Jednym z problemów u osób mających otyłość brzuszną jest stłuszczenie wątroby lub miażdżyca. Stłuszczenie wątroby może postępować przez długi okres czasu bezobjawowo, aż problemy się spotęgują.
Jeśli stłuszczenie wątroby jest spowodowana dodatkowo piciem alkoholu, to wówczas może pojawić się zagrażająca życiu marskość. Mając problemy z nadwagą należy niezwłocznie podjąć kroki, aby ograniczyć tycie i zacząć spalać nadmierne kalorie. Dieta odchudzająca jest jednak procesem, gdzie całkowicie należy zmienić swoje nawyki żywieniowe i styl życia.
Osoby cierpiące na otyłość powinny wprowadzić do swojego życia potrzebne zmiany, które zmienią ich położenie. Walkę z otyłością należy zacząć od usunięcia niektórych produktów, które mogą ją powodować. Często osoby otyłe spożywają produkty, które są bogate w szkodliwe tłuszcze z grupy trans i cukier. Niekorzystnie na zdrowie oddziałuje nie tylko cukier, ale także inne substancje słodzące. Należy wymienić tutaj aspartam, cyklaminian sodu, sacharynian sodu lub syrop glukozowo-fruktozowy. Sacharyna, czyli wspomniany sacharynian sodu związkiem chemiczny, który został odkryty w 1879 roku przez Ira Remsena i Constantina Fahlberga w Stanach Zjednoczonych.
Sacharyna była używana w Stanach Zjednoczonych przez długi czas do słodzenia żywności. Środek okazał się jednak rakotwórczy dla organizmu, gdzie po licznych badaniach znacząco ograniczone jego stosowanie. W niektórych krajach zaczęto wymagać oznaczania go na produktach lub całkowicie zakazano. Jednym z krajów gdzie sacharynian jest zakazany to Kanada. Substancja ta może powodować nowotwór pęcherza, gdy często się ją spożywa w pokarmie. Syrop glukozowo-fruktozowy to kolejna substancja, która jest często spotykana w żywności.
W Polsce syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy znajdziemy w produktach żywnościowych i napojach. Osoby walczące z otyłością powinny całkowicie zrezygnować z napojów słodzonych i soków z zawierających tą substancję w swoim składzie. Picie soków może być mylące, gdyż uważa się je za zdrowe. Pijąc soki kupowane w sklepie należy je ograniczyć. W sokach może znajdować się duża ilość cukru, który nawet naturalny może powodować nadwagę.
Jeśli ograniczmy spożywanie niewłaściwych produktów, to będziemy mogli wprowadzić te, które są zdrowe i przyśpiesza odchudzanie. Produkty zalecane do spożywania podczas diety odchudzającej to chude mięso, fasola, arbuz lub grejpfrut. Arbuz jest owocem, który odpowiednio nawodni organizm i dostarcza dużą ilość witamin.
Jest to owoc, który zalicza się do grupy niskokalorycznych. Doskonale sprawdzi się w upalne dni, kiedy orzeźwi i zaspokoi pragnienie. Warto tutaj wspomnieć, iż wśród owoców posiadających niewiele kalorii znajdują się również truskawki i maliny. Dietetycy dopuszczają jedzenie tych owoców nawet przez osoby, które cierpią na cukrzycę. Ilość cukru i kalorii jest w tych owocach niewielka. Z pieczywa osoby przebywające na diecie odchudzającej powinny wybrać chleb razowy. W pieczywie tym znajduje się dużo potrzebnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu. Dobre produkty na odchudzanie to także ryby, jajka i większość warzyw. Osoby będące na diecie powinny opierać ją na produktach roślinnych, a najbardziej warzywach. Zielone warzywa dostarczą do organizmu liczne minerały, a jednocześnie nie będą zawierały kalorii. Jedząc posiłki należy zawsze pamiętać o tym, aby znajdowały się tam zdrowe warzywa.
Tkanka tłuszczowa pełni ważną rolę w organizmie i magazynuje potrzebne dla człowieka substancje odżywcze. Jedną z funkcji tkanki tłuszczowej jest izolacja ciała przez działaniem zimna. Tłuszcz jest potrzebny w organizmie i należy mieć to na uwadze, gdy będziemy się odchudzać. Dobre dla organizmu są jednak te tłuszcze, które zalicza się do grupy zdrowych.
Najbardziej potrzebne dla organizmu są nienasycone kwasy tłuszczowe, które dostarczamy poprzez spożywanie niektórych produktów roślinnych. Jedząc jednak niewłaściwe tłuszcze doprowadzamy organizm do stanu, gdy zaczną pojawiać się w nim stany zapalne. Gospodarka hormonalna może zostać zaburzona, a narządu będą działać niewłaściwie.
Nadwaga z czasem będzie doprowadzać do szybszego starzenia się komórek i rozwoju wielu schorzeń. Osoby cierpiące na otyłość są narażone na szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego, który jest wywołany wolnymi rodnikami. Nieustanny stres oksydacyjny potrafi doprowadzić do uszkodzenia niektórych organów w organizmie człowieka. Przez stres oksydacyjny może ucierpieć serce, tętnice lub wątroba.
Zdrowe produkty na odchudzanie powinny zawierać niewielką ilość cukru. Mięso może być spożywane podczas diety odchudzającej, ale należy je ograniczyć do chudego i niezawierającego dużej ilości tłuszczu. Najlepiej wybierać chudą wołowinę, mięso królika, indyka lub kurczaka. Najlepiej zrezygnować z jedzenia parówek, które są zaliczane do przetworzonej żywności, która jest bogata w substancje konserwujące. Osoby przebywające na diecie odchudzającej nie mogą pominąć jedzenia ryb.
W rybach znajdziemy bogactwo kwasów tłuszczowych, które są bezpieczne dla zdrowia i potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu. Bezpiecznie możemy spożywać ryby morskie, takie jak śledź, wędzona makrela lub łosoś. Ryby morskie zawierają w sobie duże ilości kwasów omega-3 i omega-3.
Wśród kwasów zwierzęcych są one dobrze przyswajane przez organizm. Warto tutaj wspomnieć, że jedną z najzdrowszych diet na świecie jest dieta śródziemnomorska. Dieta ta posiada licznych zwolenników na całym świecie i opiera się głównie na produktach roślinnych. Podstawą tej diety jest oliwa z oliwek, która jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szukając odpowiedniej diety do wprowadzenia u siebie w życie, warto swój wzrok skierować w stronę diety śródziemnomorskiej. Większość produktów w tej diecie jest niskokaloryczna, ale jednocześnie bogata w potrzebne białko, tłuszcze, witaminy i minerały. Omawiając najlepsze produkty na odchudzanie nie można pominąć jajek.
Jedzenie jajek jest wbrew pozorom bardzo zdrowe i dietetycy zmieniają podejście do ich spożywania. Dawniej błędnie uważano, że zjedzenie więcej niż jednego jajka w tygodniu jest niebezpieczne dla zdrowia i powoduje odkładanie się złego cholesterolu. Naukowcy udowodnili, że w każdego dnia spokojnie możemy zjeść jedno jajko, które dostarczy nam do organizmu wiele potrzebnych składników odżywczych. Ilość witamin w jajku jest olbrzymia i wymienić można wśród nich witaminę A, E, kobalaminę, ryboflawinę, D i K. Z minerałów znajdziemy w jajku potrzebny potas, sód, żelazo, wapń, cynk i fosfor. W jajach od kur znajdują się duże ilości beta-karotenu, miedzi i luteiny. Wspomniana luteina jest niezwykle przydatna dla osób, które gorzej widzą. Minerał ten odpowiada za prawidłowe widzenie i wspomaga pracę układu immunologicznego.
W diecie odchudzającej nie powinno zabraknąć także roślin strączkowych i produktów nabiałowych. Wybierając nabiał najlepiej postawić na chudy twaróg, lekki serek wiejski lub jogurty naturalne. Czasami możemy sięgnąć po maślankę lub kefir, które zawierają potrzebne bakterie probiotyczne. Przyjazne bakterie sprawiają, że układ pokarmowy, a najbardziej jelita lepiej wykonują swoją pracę w organizmie. Silna flora bakteryjna sprawia, że człowiek lepiej trawi pokarm i cieszy się lepszą odpornością organizmu.
Osoby chcące szybko schudnąć powinny regularnie się nawadniać. Picie dużej ilości płynów pomaga w chudnięciu i usuwa z organizmu toksyny. Osoby nie dostarczające do organizmu potrzebnej ilości płynów będą gorzej radziły sobie ze zrzucaniem odkładających się kilogramów. W ciągu dnia najlepiej dostarczyć do organizmu przynajmniej dwa litry wody. Dokładna ilość dostarczanych płynów do organizmu powinna być uzależniona od stylu życia i płci.
Mężczyźni powinni dostarczyć do organizmu nieznacznie więcej płynów niż kobiety. Jeśli dana osoba regularnie trenuje, to wówczas organizm będzie wykazywał większą potrzebę na płyny w ciągu dnia. Podobnie sytuacja prezentuje się, gdy pogoda na zewnątrz jest upalna, a nasz organizm traci wówczas dużo wody w postaci wydzielania potu. Wodę należy pić powoli i małymi łykami przez cały dzień. Najlepiej sięgać po zwykłą mineralna wodę niegazowaną. Zdecydowanie nie powinniśmy pić soków owocowych wzbogaconych przez substancje słodzące lub napoje przesycone cukrem.
Przebywając na diecie odchudzającej niektóre produkty już na zawsze będą musiały zniknąć z codziennego jadłospisu. W krajach wysokorozwiniętych produkty często są bogate w cukier i mocno przetworzone. Z pewnością nie będziemy mogli już odwiedzać restauracji, gdzie serwowane są dania typu fast-food. Jedząc fast-foody dostarczymy do organizmu jedynie puste kalorie, które często nie mają odpowiednich właściwości odżywczych.
Fast-foody najczęściej zawierają jedynie szkodliwy tłuszcz i duże ilości węglowodanów. Jedzenie w restauracjach typu fast-food będzie dopuszczalne jedynie wtedy, gdy wybierzemy się tam na sałatkę warzywną. Niewskazane do jedzenia są chipsy, słodycze i proste przekąski, jak paluszki solone. Chipsy są pokarmem, który posiada marginalną wartość odżywczą dla organizmu i dostarczy jedynie niepotrzebne kalorie.
Osoby często jedzące chipsy szybko nabierają nadmiernej masy ciała i skarżą się na problemy zdrowotne. Często u osób lubiących chipsy pojawia się nadciśnienie tętnicze i podwyższony poziom złego cholesterolu. Jeśli pomiędzy posiłkami będziemy potrzebowali przekąski, to zdecydowanie lepiej sięgnąć po bakalie lub suszone owoce. W ten sposób dostarczymy do organizmu więcej substancji odżywczych, które będą mu potrzebne.
Musimy jedynie pamiętać, że niektóre bakalie mogą być ciężkostrawne, a owoce potrafią zawierać dużo cukru. Wybierając jednak bakalie lub suszone owoce zyskamy na tym zdecydowanie więcej korzyści. Rezygnując z przetworzonych produktów zrzucimy nie tylko nadwagę, ale polepszymy stan swojego zdrowia fizycznego i psychicznego. Osoby będące na zdrowej diecie odczuwają zdecydowanie więcej energii do życia.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz