Z czym jeść płatki owsiane
Więc jeśli nęka Cię pytanie, płatki owsiane jak jeść, to zaraz dostaniesz kilka ciekawych inspiracji.
Płatki owsiane jak jeść
Z czym jeść płatki owsiane
Coraz częściej owsianka jest również elementem deseru, zjadanym na słodko z owocami. Uwielbiamy ją dlatego, że jest lekka, a jednocześnie pożywna – czujemy się po niej syci, chociaż nie uważamy, żeby była jakoś szczególnie obciążona kaloriami. Z tego względu właśnie owsiankę poleca się tym, którzy chcą schudnąć, jak i tym, którzy dużo ćwiczą by zadbać o swoją formę.
Owsianka kryje w sobie wiele zalet, o których istnieniu większość ludzi wcale nie wie! Warto zatem zdecydowanie wystąpić w jej sprawie i odkryć ją dla ludzi! Jakie korzyści niesie ze sobą jej jedzenie? Dlaczego jest to przysmak dla każdego? Więc jak jeść płatki owsiane?
Większość osób uznaje owsiankę za przekąskę.
Tymczasem najlepiej jest rozpoczynać od niej dzień. Dzięki temu możemy się lepiej poczuć w ciągu dnia.
Owsianka jest bowiem bardzo pożywna – to świetny składnik każdego śniadania. Co więcej, mogą ją spożywać również osoby chore na cukrzycę. Jeśli więc ktoś jest diabetykiem, ale ma na nią ochotę, nie powinien się powstrzymywać.
Owsianka jest wręcz korzystna dla takich osób, ponieważ pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Poprawia trawienie skrobi i pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi. A ponieważ potrafi również zapewnić odpowiednie uczucie sytości, nie można mieć wątpliwości, że warto właśnie od niej zacząć dzień!
Pod tradycyjnym pojęciem owsianki kryje się przyrządzany z płatków owsianych i mleka lub wody kleik czy zupa. W tej chwili można ją przyrządzać z dodatkiem wielu rozmaitych elementów – dzięki czemu smakuje jeszcze lepiej, a nawet jeszcze smaczniej wygląda.
Owsianka jest daniem szykowanym z płatków owsianych i zachowuje ich składniki odżywcze.
Istnieje wiele ich zalet, w tym kilka najistotniejszych z punktu widzenia każdej osoby, która pragnie zachować zdrowie. Wśród podstawowych można wymienić:
1. Działanie oczyszczające – które wynika między innymi z zawartości błonnika. To właśnie on wymiata z tętnic złogi tłuszczu, które mogłyby doprowadzić później do pojawienia się poważnej choroby serca, albo po prostu problemów z układem krwionośnym. Płatki owsiane posiadają także wiele aminokwasów, które pomagają w wydzielaniu toksyn z organizmu. Dzięki ich spożywaniu czujemy się lżejsi i jesteśmy zdrowsi.
2. Źródło białka – białko to podstawowy budulec naszego ciała. Trzeba zatem go spożywać, ale i zadbać o to, by było pełnowartościowe. Jeśli ktoś celuje w to najlepsze, powinien włączyć do menu właśnie owsiankę.
3. Ochrona przed nowotworem – choć wydaje się to dziwne, badania udowodniły że spożywanie płatków owsianych potrafi zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych odmian nowotworu, jak na przykład raka piersi czy raka jelita grubego. Ryzyko to zmniejsza się nawet o 10%. Oczywiście, warunkiem jest spożywanie owsianki regularnie – dlatego warto ją jeść niemal codziennie na śniadanie.
4. Lepsze trawienie – owsianka jest zbawienna dla naszego układu pokarmowego. Jeśli więc ktoś ma jakiekolwiek problemy z trawieniem, powinien po nią sięgnąć, a po pewnym czasie wszystko się unormuje. Płatki owsiane potrafią obniżyć poziom kwasów żółciowych, ułatwiając pracę jelitom i zapobiegając zaparciom. Lepsza praca układu pokarmowego i unormowanie poziomu cukru we krwi to również gwarancja dłuższego pozostawania sytym. To istotne dla osób, które pozostają na diecie i dbają o swoją formę. Podjadanie między posiłkami to główny wróg zdrowego odżywiania i pozostawania szczupłym. Zjedzenie płatków owsianych rano może oddalić nieco problem, pozwalając zapewnić sobie na długo uczucie sytości w żołądku.
5. Źródło energii – owsiankę warto spożywać na śniadanie również i dlatego, że jest ona znakomitym źródłem energii. Od samego początku dnia będziemy więc pełni zapału do życia – rozbudzimy się, mimo braku wypicia kawy. Z uwagi na fakt, że jest dobra również dla układu nerwowego, poleca się jej jedzenie osobom, które pracują ciężko poza domem ale nie tylko fizycznie, lecz także i umysłowo. Obydwu grupom zapewni odpowiednią ilość energii.
Wymienione korzyści ze spożywania owsianki to oczywiście jedynie część wszystkich zalet, jakie w rzeczywistości posiada.
Warto byłoby wymienić jeszcze kilka, w tym na przykład znakomity wpływ na tarczycę, zapobieganie osteoporozie czy wspomaganie pracy serca. Wydaje się jednak, że udało się pokazać jak bardzo niedoceniana jest owsianka i dlaczego zdecydowanie warto włączyć ją do swojego menu. W tej chwili więc posłużymy się kilkoma przepisami, by pokazać jak proste jest jej przygotowanie w licznych, ciekawych formach.
Owsianka nie tylko nadaje się do przyrządzania z mlekiem czy z wodą – płatki owsiane mogą być dodawane do koktajli warzywnych czy owocowych, albo do ciast i innych wypieków. Można nawet samodzielnie wykonać owsiankowy chlebek. A jeśli ktoś marzy o czymś z płatków owsianych na obiad, może dodać je do farszu, albo też do samego ciasta przed usmażeniem. Efekt będzie naprawdę pyszny! Jak widać płatki owsiane nadają się nie tylko na śniadanie, lecz również na obiad czy na kolację. Choć więc najbardziej poleca się ich spożywanie na początku dnia – na pierwsze śniadanie, czy też na drugie śniadanie – najważniejsze jest to, żeby jeść je często. Wszystko to dla naszego zdrowia!
ROZPOCZNIJ I ZAMÓW NA JEDEN Z DWÓCH SPOSOBÓW
DIETA, TRENING:
+48 790-768-482
[email protected]
Płatki owsiane jak przygotować, powiedz nam w komentarzu jak Ty to robisz
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.