Zawartość strony
Olej rzepakowy jest powszechnie używany w Polsce do smażenia. Niestety stosowanie oleju produkowanego z rzepaku jest niewskazane, gdyż negatywnie oddziałuje na stan zdrowia. Jest to spowodowane dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielonienasyconych, które są podatne na zepsucie podczas procesu smażenia.
Olej podczas smażenia zaczyna wydzielać toksyczne związki, które mogą przy długotrwałym stosowaniu powodować poważne problemy zdrowotne. Najlepiej używać opisywany olej bez poddawania go działaniu wysokiej temperatury. Olej rzepakowy zachowa wówczas swoje cenne właściwości, których wbrew pozorom nie ma wcale mało. Sporadycznie możemy używać olej do krótkotrwałego smażenia, ale nigdy nie powinniśmy podgrzewać go zbyt intensywnie.
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Warto tutaj wspomnieć, iż użytego oleju nigdy nie powinniśmy stosować dwukrotnie. Często można spotkać się z sytuacją, że niektóre osoby dwukrotnie używają olej do przygotowywania innych dań, aby zaoszczędzić w ten sposób pieniądze. Olej rzepakowy po jednorazowym zastosowaniu powinien być wymieniony. Ponowne użycie tego samego oleju jest szkodliwe dla zdrowia. Jeśli chcemy wykorzystać najlepsze właściwości oleju, to warto dodawać go na świeżo do sałatek. Używając olej bez poddawania go obróbce termicznej znajdziemy w nim liczne witaminy i polifenole.
Związki organiczne o nazwie polifenole chronią mięsień sercowy i wpływają korzystnie na naczynia krwionośne. Uszczelniają naczynia i poprawiają przepływ krwi. Zaleca się używanie oleju rzepakowego u osób, które mają problemy z wysokim ciśnieniem. W tym wypadku olej wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Innymi właściwościami oleju rzepakowego jest jego działania przeciwutleniające, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Badania pokazują, że olej rzepakowy może przeciwstawiać się rozwojowi nowotworów w organizmie.
Przeciwutleniacze znajdujące się w oleju rzepakowym mogą spowolnić procesy starzenia się. Zawarte w oleju rzepakowym antyoksydanty hamują oddziaływanie wolnych rodników, które osłabiają organizm i powodują przyspieszone starzenie organizmu. Spożywanie oleju rzepakowego można zaliczyć jako zdrowy nawyk, ale trzeba pamiętać, że wysoka temperatura może całkowicie zniszczyć jego prozdrowotne właściwości. Olej używany na świeże niczym nie odbiega od popularnej oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Jego właściwości mają liczne związki i minerały, które są dobre dla zdrowia.
W Polsce często zapomina się, że olej rzepakowy właściwości ma naprawdę dobre. Popularna jest oliwa z oliwek, która jest charakterystyczna dla dań w kuchni śródziemnomorskiej. W Oliwie z oliwek można znaleźć liczne witaminy, jak A, D, K i E. Jeśli jednak porównamy dokładnie oba oleje, to statystki okażą się zaskakujące.
Oliwa z oliwek okaże się przegranym na kilku płaszczyznach. Przekonanie, że oliwa z oliwek jest lepsza należy do błędnych, gdyż olej rzepakowy w niektórych korzystnych właściwościach znacząco prześciga oliwę. Ogromną przewagą oleju rzepakowego na oliwą jest to, że zawiera on zdecydowanie więcej witaminy E. Wspomniana witamina bierze udział w licznych procesach, które zachodzą w organizmie człowieka. U kobiet witamina E reguluje prawidłową pracę komórek jajników. Lekarze zalecają podawanie tej witaminy u kobiet, które są w ciąży. Witamina E u mężczyzn wpływa z kolei na produkcję nasienia.
Działanie tej witaminy działa korzystnie na potencję u mężczyzn i polepsza i nich krążenie. Olej rzepakowy wygrywa z oliwą nie tylko wtedy, gdy porównamy ilość witaminy E. Przewagą oleju rzepakowego jest to, iż zawiera on ponad dziesięć razy więcej dobroczynnych kwasów omega-3. Ich proporcja jest w oleju produkowanym z rzepaku niebywale korzystna dla ogólnego zdrowia.
Ilość kwasów omega-6 powinna być mniejsza do ilości kwasów omega-3. Omawiane kwasy omega-3 skutecznie eliminują z organizmu najróżniejsze toksyny. U osób regularnie dostarczających do organizmu kwasy omega-3 zauważono znaczną poprawę ich stanu zdrowia i funkcjonowania układu odpornościowego. Olej rzepakowy dostarczy do organizmu porządną dawkę kwasów omega-3, które poprawią pracę organizmu.
Olej rzepakowy zawiera liczne korzyści, które oddziałują prozdrowotnie na organizm. Należy jednak pamiętać, że wszystko stosowane w nadmiarze może działać niekorzystnie. Olej rzepakowy idealnie będzie się komponował jako dodatek do surówek i przygotowywanych świeżych sałatek. Oleju nie powinniśmy używać do smażenia, gdyż zawarte w nim związku stracą swoje dobroczynne właściwości. Podgrzanie oleju może spowodować, że będzie on wręcz szkodliwy.
Tłoczony na zimno olej można używać do przygotowywania przepysznych sosów. Używając go na zimno dostarczymy do organizmu olbrzymią ilość kwasów omega-3 i omega-6. Zawarty w oleju kwas linolenowy poprawi pracę nerek i ograniczy ryzyko wystąpienia zawału serca. Dopuszczalna ilość spożytego oleju rzepakowego w ciągu dnia nie powinna przekraczać dziesięciu gramów. Zawarte witaminy w oleju są niezwykle cenne, ale przedawkowanie ich jest niewskazane dla zdrowia.
Niektóre osoby zamiast dodawać olej rzepakowy do przygotowywanych dań wolą aplikować go do organizmu bezpośrednio. Dopuszczalne jest stosowanie spożywanie oleju bezpośrednio nalewając jego niewielką ilość na łyżeczkę. W ten sposób będzie on korzystnie oddziaływał na zdrowie i ograniczy wystąpienie niektórych chorób.
Przeliczając olej na łyżki stołowe, to bezpiecznie będzie wypić około dwie łyżki oleju. Warto tutaj wspomnieć, iż ilość stosowanego oleju jest zależna od masy ciała danej osoby. Mając większą masę ciała można nieznacznie zwiększyć ilość wypijanego oleju rzepakowego w ciągu dnia. Najlepiej kwestię tą skonsultować ze swoim dietetykiem lub lekarzem, który poinformuje nas o bezpiecznej ilości oleju rzepakowego, którą możemy stosować w ciągu dnia.
Olej lniany często jest stosowany w Polsce jako suplement codziennej diety. Badania udowodniły jego liczne zalety, które wykazuje stosowanie oleju w kuchni lub suplementacja nim. Olej lniany podobnie jak olej rzepakowy najcenniejsze właściwości ma wtedy, gdy stosuje się go na zimno. W oleju lnianym znajdziemy dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego właściwości korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i na niski poziom cholesterolu.
Zdecydowanie nie należy oleju przetrzymywać w temperaturze pokojowej po otwarciu. Pod tym względem olej lniany różni się od rzepakowego, który może być przechowywany nawet bez wkładania go do lodówki. Trzeba jedynie zadbać o to, aby olej nie był wystawiony na działanie promieni słonecznych. Temperatura pokojowa negatywnie oddziałuje na olej lniany, który powinniśmy nieustannie trzymać w lodówce. W ten sposób olej nie traci swoich właściwości.
Olej rzepakowy może spokojnie konkurować z innymi olejami, które często są używane do przygotowywania najróżniejszych dań lub stosowane jako suplement diety. Niesprawiedliwe jest uznawanie oleju rzepakowego za niezdrowego. Jego szkodliwe właściwości ujawniają się jedynie wówczas, gdy nieumiejętnie go stosujemy w kuchni. Używając oleju rzepakowego na zimno możemy wyciągnąć z niego liczne właściwości prozdrowotne.
Pod względem ilości kwasów omega-3 olej rzepakowy jest bezkonkurencyjny. Z olejem rzepakowym przegrywa tutaj oliwa z oliwek oraz olej lniany. Każdy olej ma jednak własny skład i walory smakowe. Wszystkie wspomniane oleje są zdrowe i wykazują dobroczynne właściwości. Jeśli lubimy dany olej, to nie powinniśmy z niego od razu rezygnować. Warto wprowadzić do swojej kuchni nieco urozmaicenia i stosować różne oleje.
Oliwa z oliwek jest nieodpowiednim olejem do smażenia i powinniśmy unikać jej stosowania do przygotowywania dań na gorąco. Zdecydowanie lepiej prezentuje się tutaj olej rzepakowy, który wydziela mniej substancji toksycznych dla organizmu. Olej rzepakowy nie może być jednak długo smażony i jeśli go używamy, to powinniśmy robić to krótko. Wysoka temperatura również może negatywnie wpłynąć na olej rzepakowy i spowodować u niego wytwarzanie szkodliwych związków. Punkt dymienia w oleju rzepakowym jest jednak znacznie wyższy niż w oliwie.
Oba oleje najlepiej sprawdzą się podawane na zimno. Warto tutaj wspomnieć, iż najwięcej korzyści dla zdrowia mają te dania, które są gotowane. Smażenie niszczy wiele witamin, które znajdują się w pożywieniu. Dodatkowo olej stosowany do smażenia traci swoje właściwości i działa niekorzystnie dla zdrowia. Jeśli często stawiamy w kuchnia na smażone potrawy, to warto pomyśleć o zmianie swoich nawyków żywieniowych. Dania duszone, gotowane lub podawane na świeże zdecydowanie korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.
Olej rzepakowy może korzystnie oddziaływać na pracę serca i jelit. Stosowanie oleju w formie suplementacji reguluję pracę jelit i zmniejsza niektóre dolegliwości. Podobnie jest w przypadku serca, gdzie olej rzepakowy może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału. Wybierając olej rzepakowy trzeba jednak zwrócić uwagę, czy jest on wyprodukowany w odpowiedni sposób. Najlepiej, aby olej był ekologiczny i niefiltrowany.
W ten sposób olej zachowuje najwięcej swoich cennych właściwości dla zdrowia. Podczas procesu produkcji nie traci witamin, które się w nim znajdują. Warto tutaj wspomnieć, iż korzystnie na serce i jelita oddziałują również inne oleje. Wymienić należy tutaj oliwę z oliwek, olej z wiesiołka lub olej z nasion lnu.
Każdy produkt spożywczy sprzedawany w sklepie powinien posiadać dokładną datę ważności. Przekroczenie tej daty ważności będzie oznaczało, że produkt nie jest już zdatny do spożycia. Zjedzenie żywności po terminie będzie się wiązała z ryzykiem i pojawieniem się dolegliwości. Niektóre produkty mogą być jednak spożywane po dacie, gdyż charakteryzują się niezwykle długą wytrzymałością. Do takich produktów należy na przykład cukier, sól lub makaron. W przypadku oleju rzepakowego będziemy mieli na opakowaniu dokładną datę, która określa jego czas zdatny do spożycia. Produkt powinniśmy spożyć zgodnie z tą datą, gdyż wtedy będzie on świeży.
Istnieje wiele olejów, które można stosować w swojej kuchni. Każdy z olejów ma swoje unikalne wartości odżywcze i walory smakowe. Niektóre oleje są cenione ze względu na swoje właściwości, które pomagają w leczeniu niektórych chorób. Wymienić można tutaj olej konopny, arganowy, oregano, z czarnuszki, lniany, arachidowy lub z nasion wiesiołka. Olej konopny stał się popularny stosunkowo niedawno, ale zauważono u niego liczne właściwości sprzyjające zdrowiu. Substancje w oleju konopnym poprawiają pracę układu krwionośnego, wzmacniają układ immunologiczny i chronią przez postępowaniem miażdżycy. Olej może być stosowany jako suplement lub dodawany do sałatek.
Kolejny jest olej lniany, który jest częściej wykorzystywany i popularniejszy w Polsce. Jeśli nie będziemy chcieli spożywać oleju na zimno, to możemy zmielić nasiona lnu i dodawać je do potraw lub koktajli. Olej lniany pomaga w chorobie wieńcowej, wpływa dobrze na pracę serca i zwalcza nieprzyjazny cholesterol LDL. Wspomniany cholesterol LDL przyczynia się do pojawienia takich chorób jak miażdżyca lub choroba niedokrwienna serca.
Obie choroby są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia i bagatelizowane mogą zagrażać życiu. Niektórych olejów powinniśmy jednak unikać. Niewskazany do spożycia jest olej palmowy, który często jest stosowany w produkcji żywności. Produkty z zawartością tego oleju nie powinny się znaleźć w naszej lodówce. Badania udowodniły, że częste spożywanie oleju palmowego może powodować otyłość, zwiększenie poziomu cholesterolu i wystąpienie chorób sercowych.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz