Zawartość strony
Olej lniany był znany już w czasach starożytnych, gdzie uprawiano len. Siemię lniane było popularne w południowo-zachodniej Azji, gdzie wyrabiano z niego olej. W wyniku wymiany handlowej olej trafił w końcu do Europy, gdzie jego właściwości doceniał już sam Hipokrates.
Grecki lekarz pochodzący z Kos był prekursorem i ojcem współczesnej medycyny. Dostrzegł on korzystne właściwości oleju lnianego, które łagodziły biegunki, stany zapalne i bóle zlokalizowane w podbrzuszu. Aktualnie olej lniany jest popularny na całym świecie i przypisuje mu się właściwości zdrowotne. Tłoczy się go z nasion lnu, które mają intensywny smak. Olej najczęściej jest spożywany na zimno jako suplement lub dodatek do niektórych dań. Spowodowane to jest ceną oleju, która jest wyższa od popularnego w Polsce oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Skład oleju to w większości kwas linolenowy, czyli omega-3, który zajmuje ponad pięćdziesiąt procent zawartości. Zdecydowanie mniej znajdziemy w oleju lnianym kwasu linolowego, czyli omega-6. Olej lniany zawiera także kwas oleinowy, który jest niezbędny do prawidłowej przemiany materii.
Omega-9 jest budulcem tkanek, które znajduje się w ludzkim organizmie. Skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Ogranicza to znacząco ryzyko zachorowania na miażdżycę. Olej lniany nie należy po otwarciu miesiącami trzymać w lodówce. Najlepiej otwarty olej spożyć w ciągu maksymalnie miesiąca. Przed spożyciem należy zawsze sprawdzić datę ważności, czy olej nadaje się do użytku.
Olej lniany jest powszechnie wykorzystywany do produkcji leków i kosmetyków. Najczęściej wykorzystuje się go jednak jako suplement i dodatek do sałatek, ryb, niektórych warzyw lub zup. Należy jednak pamiętać, by nigdy nie używać oleju lnianego do smażenia. Podczas smażenia olej lniany całkowicie traci swoje właściwości. Zdecydowanie lepiej do smażenia wybrać popularny w Polsce olej rzepakowy. Olej z nasion lnu najlepiej smakuje na chłodno. Świeżo tłoczony wykazuje najwięcej dobroczynnych właściwości dla zdrowia człowieka.
Właściwości lecznicze oleju lnianego doceniła Johanna Budwig. Niemiecka aptekarka, fizyk i autorka licznych książek o zdrowej diecie w codziennym życiu. Doktor zauważyła, że w procesie leczenia nowotworów korzystną rolę odgrywają kwasy omega-3. Niedobór tych kwasów może wręcz powodować powstawanie stanów chorobowych. Niemiecka doktor opracowała popularną dietę dr Budwig. Dieta ma na celu wspomóc leczenie chorób serca, cukrzycy i niebezpiecznych nowotworów. Jej podstawowym składnikiem są produkty bogate w kwasy omega-3, które najlepiej mieszkać z nabiałem.
Olej zmieszany z serem jest lepiej przyswajany i trawiony przez żołądek. Dieta opiera się na owocach, warzywach i dużej ilości błonnika. Doktor zaleca unikanie niewłaściwych kwasów tłuszczowych, które pochodzą od zwierząt. Jednym ze składników diety we właściwe kwasy tłuszczowe jest olej lniany. Olej z łatwością można kupić w każdej aptece stacjonarnej lub zamówić w internecie. Należy pamiętać, że nie można pokładać nadziei w procesie leczenia nowotworu jedynie w diecie. Dieta może być stosowana jako wsparcie dla organizmu, by dostarczyć mu potrzebne składniki odżywcze.
Chorując musimy swoje decyzje konsultować z lekarzem i wtedy podejmować odpowiednie decyzje. Warto tutaj wspomnieć, że olej lniany to także wielonienasycone kwasy w dobrej proporcji do omega-3. Jest to niezwykle dobra wiadomość dla mężczyzn, którzy skarżą się na problemy z prostatą. Współcześnie problemy z przerostem gruczołu krokowego dotyczą nawet połowy mężczyzn po ukończeniu sześćdziesiątego roku życia.
Z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na raka prostaty, co jest stanem zagrażającym naszemu życiu. Olej lniany wykazuje tutaj działanie hamujące rozrost gruczołu krokowego. Podobne kwasy tłuszczowe wspierające męską prostatę znajdziemy też w rybach lub oliwie z oliwek.
Dietetycy zalecają picie oleju lnianego każdego dnia. Wskazane jest przyjmowanie oleju w ilości nie większej niż sześć łyżeczek. Istotna jest tutaj masa ciała danej osoby, gdyż przy większej masie ciała można spożywać adekwatnie więcej oleju w ciągu dnia. Olej lniany jest bezpieczny dla zdrowia i nie wykazano większych przeciwskazań do jego niezażywania.
Najbardziej polecane jest stosowanie oleju przez osoby, które chorują na nowotwory. Istnieją specjalne diety, które opierają się na zdrowych kwasach tłuszczowych znajdujących się w oleju lnianym. Przykładem jest wspomniana wcześniej dieta dr Budwig.
Olej mogą jednak spokojnie spożywać wszyscy, którzy chcą poprawić swoja odporność organizmu i zmniejszyć ryzyko zachorowania na najróżniejsze nowotwory. Zawarta w oleju witamina E poprawia wygląd i pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji. Dietetycy zalecają także spożycie oleju u osób, które są na diecie odchudzającej. Olej lniany nie może być stosowany jedynie u osób, które cierpią na alergię. W tym wypadku zagrożeniem jest alergia na nasiona lnu. Zaleca się także konsultację z lekarzem prowadzącym w przypadku kobiet w ciąży, które chcą włączyć olej lniany do codziennej diety. Lekarz ustali, czy nie ma przeciwwskazań do spożywania oleju. Jeśli stosujemy olej lniany właściwości najlepsze wykazuje on jedzony na zimno.
Możemy bezpiecznie trzymać go w lodówce, gdzie nie straci szybko swoich właściwości zdrowotnych. Olej jest wrażliwy na promienie słoneczne, dlatego często sprzedawany jest w ciemnych butelkach. Po wyjęciu z lodówki możemy polać nim przygotowaną sałatkę, dodać do pasty lub wypić. Wskazane jest zażycie oleju rankiem po przebudzeniu. W ten sposób organizm lepiej przyswaja cenne składniki odżywcze, które znajdują się w oleju.
Stosowanie oleju lnianego w codziennej diecie pomaga przy licznych schorzeniach. Badania potwierdziły, że olej z nasion lnu skutecznie obniża poziom trójglicerydów, które są najczęstsza przyczyną dla powstania chorób miażdżycy i wieńcowej. Wysoki poziom trójglicerydów we krwi jest czynnikiem zapalnym do pojawienia się zaburzeń w gospodarce tłuszczowej.
Pozbywając się tych organicznych związków chemicznych z ciała zmniejszamy szansę na zawał serca i pojawienia się zakrzepów. Olej lniany wspiera także pracę jelit. Najlepiej pić go na czczo, gdyż wówczas usprawnia perystaltykę jelit i ułatwia trawienie.
Dietetycy nie widzę przeciwwskazań do spożywania oleju lnianego przez osoby cierpiące na otyłość. Olej jest tutaj elementem zdrowego odżywiania w odpowiednio zbilansowanej diecie odchudzającej. Zawdzięczamy to zawartym w oleju kwasom tłuszczowym, które są łatwo przyswajalne. Niektóre badania pokazują jednak, że niekiedy spożywanie oleju może nam zaszkodzić. Przykładem są osoby, które cierpią na niedrożność jelit lub są świeżo po zabiegu w okolicy brzucha.
Warto tutaj też wspomnieć, iż olej lniany zawiera amigdalinę, która należy do substancji trujących. Możemy ją znaleźć na przykład w pestkach moreli. Substancja ta może powodować zatrucie i jest zagrożeniem dla właściwej pracy nerek oraz wątroby. Najlepiej picie oleju lnianego skonsultować wcześniej z dietetykiem, który oceni nasz stan zdrowia i bezpieczną ilość do stosowania.
Olej lniany zdobył zaufanie ludzi na całym świecie i stał się elementem codziennej diety u wielu z nich. Niewielka ilość oleju korzystnie wpłynie na nasze funkcjonowanie. Każdego dnia możemy wypić kilka łyżek oleju lnianego dostosowane do aktualnej masy ciała. Pierwsze efekty stosowania zauważymy w niedługim czasie.
Cera stanie się bardziej nawilżona, a skóra zacznie być jędrniejsza. Stosowanie oleju skutecznie spowalnia procesy starzenia się i dłużej będziemy cieszyć się dobrym wyglądem. Olej możemy nie tylko spożywać, ale również smarować nim swoją twarz lub dodawać do maseczek nawilżających. Możemy go bezpiecznie użyć, gdy zabraknie nam kosmetyków regenerujących cerę pod ręką.
Jego nawilżające właściwości docenią także włosy, które są przesuszone. Osoby mające problem z suchymi włosami mogą posmarować je olejem lnianym. Należy tutaj jednak pamiętać, by wcześniej odpowiednio przygotować włosy do użycia oleju. Głowę należy umyć i dopiero wtedy posmarować włosy olejem. Po smarowaniu musimy odczekać określony czas. Minimalny czas to około trzydzieści minut od nałożenia oleju na przesuszone włosy. Zabiegi pielęgnacyjne z użyciem oleju mogą się okazać niezwykle skuteczne.
Dobry olej lniany powinien być tłoczony na zimno, gdyż dopiero wtedy dostarcza do organizmu najwięcej cennych składników odżywczych. Wybierając olej warto także zwrócić uwagę, czy jest on nieoczyszczony i świeży. Najlepiej by olej lniany nie zawierał żadnych substancji wzbogacających. Naturalna postać oleju bezpośrednio tłoczonego na zimno jest najlepszym wyborem. W Polsce popularny w sprzedaży jest olej od firmy LenVitol, Olvita lub Targroch.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz