Istnieją różne rodzaje miodu i każdy człowieka ma jakiś swój ulubiony. Niektórzy gustują w wielokwiatowym, inni wolą delikatny, lawendowy, a jeszcze inni preferują ciemny, gryczany.
Miód właściwości: każdy rodzaj miodu posiada jakieś swoje cenne właściwości – na najbardziej podstawowym poziomie są zawsze podobne, ale w szczegółach różnią się zdecydowanie. Niektóre rodzaje miodu nadają się najlepiej dla alergików, inne pomagają walczyć z chorobami skóry, a jeszcze inne świetnie wpływają na przykład na układ krążenia.
Warto jednak uzmysłowić sobie jakie bogactwo tkwi w tym żółtym płynie – płynnym złocie, bo tak nazywano dawniej potocznie miód z racji na jego cenę i wartościowe właściwości. Mimo tego, że powszechnie mówi się o pozytywnym wpływie miodu na zdrowie człowieka wciąż dosyć mało jest osób, które potrafią wymienić wszystkie jego zalety. A zdecydowanie warto je znać! Z tekstu zainteresowani mogą dowiedzieć się jakie korzyści płyną z regularnego spożywania miodu.
Jakie sekrety w sobie kryje?
Miód to słodki produkt spożywczy, wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli) oraz nieliczne inne błonkówki.
Jest przetwarzany z nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych. W zależności od tego z czego wykonywany jest miód, albo kto go wykonuje, powstaje produkt o innych walorach smakowych, aromacie, wyglądzie i o niektórych innych właściwościach.
Przed zapoznaniem się z leczniczymi właściwościami miodu warto dowiedzieć się jeszcze, że miód wytwarzają również między innymi osy – one jednak korzystają także z roślin trujących dla człowieka, w związku z czym korzystanie z niego może być przyczyną zatruć.
To dlatego w powszechnym użytku jest miód wykonywany przez pszczoły. Jego właściwości zdrowotne nie tylko znakomicie oddziałują na ciało od wewnątrz, lecz również i od zewnątrz. Miód jest zatem nie tylko produktem pokarmowym, lecz także szeroko wykorzystywanym produktem kosmetycznym.
Miód znany jest z wielu różnych cech charakterystycznych – i z wielu różnych zalet zdrowotnych. tzw. właściwości miodu.
Najczęściej wymienia się jego pozytywny wpływ na odporność – niemal wszyscy zdają więc sobie z tego sprawę. To właśnie dlatego w chwilach obniżonej odporności sięgamy po tej naturalny antybiotyk, żeby zwalczyć chorobę i żeby się jej ustrzec.
Miód jest znany od wieków ze swoich antybakteryjnych właściwości – podobno wielki ojciec medycyny Hipokrates żył aż 11 lat właśnie dlatego, że miał słabość do miodu pitnego. Na razie nie udało się ustalić co konkretnie odpowiada za tak wspaniałe właściwości miodu – badania tego nie wykryły – ale jeszcze wiele cech tego wspaniałego produktu pozostaje nieznanych. Na szczęście nadal prowadzone są intensywne badania – być może wkrótce więc poznamy prawdę.
Drugą, ważną cechą miodu, jest jego pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Warto wiedzieć, że jako rozcieńczony i podany na zimno działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcie i poprawia trawienie.
Miód jest znakomitym produktem dla sercowców i wszystkich osób, które mają problemy z układem krążenia.
Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego, a obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.
Z uwagi na liczne witaminy i minerały jakie posiada, pozwala na ogólne zachowanie zdrowia – utrzymanie właściwego poziomu pewnych pierwiastków itp. Można w nim znaleźć cały ich przegląd: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt.
W miodzie znajdują się też takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotyna. Miód jest polecany zwłaszcza osobom starszym oraz osobom, które akurat chorują i muszą się jakoś wzmocnić. Zresztą, jest odpowiedni dosłownie dla każdego – dla dzieci i dorosłych, dla kobiet w okresie przekwitania, dla chorujących na nerwicę, żyjących w stresie, dla cierpiących na przewlekłe choroby, a także tych, którzy po prostu żyją intensywnie i szybko, i nie mogą sobie pozwolić na chorowanie.
To oczywiście jeszcze nie wszystkie właściwości zdrowotne, jakimi odznacza się miód.
Warto zwrócić uwagę na szereg innych zalet, jakimi się odznacza. To między innymi:
- przyspieszanie gojenia się ran
- leczenie wrzodów żołądka
- leczenie schorzeń wątroby i dróg żółciowych
- działanie nasenne
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
- pobudzenie komórek mózgu do intensywniejszej pracy.
Miód dodaje więc energii, pomaga przy zachorowaniu, jak również wspiera organizm, by nie uległ on chorobie. To doskonały, naturalny wynalazek, który można nabyć w rozmaitych wersjach – dowiadując się uprzednio który jego rodzaj najlepiej sobie poradzi z konkretną przypadłością.
Na przykład jeśli ktoś naprawdę ma problemy z wrzodami żołądka, może sięgnąć po dowolny rodzaj miodu, by zadziałał kojący. Akurat w tej jednej kwestii najlepiej się sprawdzi jednak miód manuka, uznawany zresztą za najzdrowszy spośród wszystkich i cieszący się opinią antyrakowego oraz zwiększającego najmocniej odporność.
Miód wspomaga odporność człowieka, który go regularnie spożywa – ale specjaliści wpadli również na inny pomysł dotyczący leczenia. Związany co prawda z pszczołami, ale nie z samym miodem bezpośrednio.
Warto o tym wspomnieć w tym miejscu, ponieważ istnieje nawet cały dział leczenia – apitoksynoterapia – który zyskuje coraz więcej zwolenników. Miód jest pyszny, a kontakt z jadem pszczelim raczej przykry – specjaliści przekonują jednak, że tylko na początku. Faktycznie z czasem człowiek uodparnia się na działanie jadu, chyba że jest alergikiem.
Osoby uczulone muszą go oczywiście unikać, ponieważ może u nich dojść nawet do anafilaksji i śmierci. Wszyscy, którzy nie są uczuleni na jad pszczeli mogą jednak korzystać z tego naturalnego antybiotyku, chociaż niestety nie jest to korzystne dla samych pszczół.
Po użądleniu człowieka giną – wraz z żądłem tracą bowiem swój układ pokarmowy. Taka kuracja – jak przekonują ci, którzy się jej poddali – jest skuteczna na reumatyzm, artretyzm i gościec oraz znajduje zastosowanie także w leczeniu nerwic, neuralgii, nadciśnienia i chorób skórnych.
Choć tekst powstał o miodach, należy wspomnieć, że nie są one jedynymi produktami wytwarzanymi przez pszczoły. Propolis, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy – wszystko to są produkty związane z pszczołami, którymi można wspierać swoje zdrowie. Zdecydowanie warto!
ROZPOCZNIJ I ZAMÓW NA JEDEN Z DWÓCH SPOSOBÓW
DIETA, TRENING:
+48 790-768-482
info@rafalszrajnert.pl
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz