Zawartość strony
Laktoza to inaczej cukier mlekowy, który występuje w mleku i produktach pochodnych. Jest to organiczny związek chemiczny, który określa się symbolem C12H22O11. Istnienie związku udowodnił naukowiec Fabrizio Bartoletti, który wykrył go w 1619 roku. W późniejszych latach laktoza została uznana za cukier. Jest ona jednak mniej słodka od sacharozy. Substancja jest łatwo rozpuszczalna w wodzie i dobrze się z nią łączy. Laktoza jest spotykana w każdym mleku, które pochodzi od zwierząt.
Mleko w niektórych krajach jest podstawowym pokarmem dla wielu osób. W niektórych kulturach spożycie mleka jest wysokie i mieszkańcy bez problemów trawią tam substancję o nazwie laktaza. Jednym z krajów, gdzie mleko powszechnie znajduje się w codziennej diecie mieszkańców jest Polska.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Najczęściej w Polsce spotyka się mleko krowie, które jest dostępne praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Znacznie rzadziej można w Polsce spotkać mleko owcze lub kozie. Warto tutaj wspomnieć, iż w niektórych kulturach mleko jest spożywane niezwykle rzadko. W niektórych krajach mieszkańcy na przestrzeni lat nie wytworzyli w swoim organizmie odpowiednich bakterii, które radzą sobie z trawieniem laktozy.
Przykładem krajów, gdzie mleko jest używane rzadko są Chiny i Japonia. Na kontynencie azjatyckim niektóre kraje wykazują jednocześnie wysokie spożycie mleka. Wymienić można tutaj Mongolię, gdzie mleko jest podstawą diety tamtejszych mieszkańców. W Mongolii produkty mleczne dostarczają obywatelom ponad pięćdziesiąt procent ich zapotrzebowania na kalorie. Ciekawostką jest, iż w Mongolii z mleka produkuje się nawet alkohol. Mieszkańcy na bazie mleka przygotowują napój alkoholowy o nazwie archi.
Jest to alkohol, który wytwarza się ze sfermentowanego mleka według tradycyjnej receptury. Napój ten oprócz Mongolii jest spotykane wśród ludów kazachskich i tarskich. Mleko do produkcji omawianego alkoholu pozyskuje się od owiec, krów, wielbłądów lub jaków. Jak zwyczajny to gatunek dużego ssaka, który w krajach azjatyckich został udomowiony i daje im wełnę oraz bogate w witaminy mleko. Laktoza powszechnie występuje w produktach, gdzie do ich produkcji wykorzystuje się mleko. Wśród produktów zawierających laktozą należy wymienić lody, sery, masło, twaróg lub maślankę. Niekiedy laktozę możemy spotkać także w cieście lub czekoladzie. Jest spowodowane faktem, że do ich produkcji wykorzystuje się mleko.
Istnieje wiele rodzajów mleka w sprzedaży, które możemy wybrać. Laktozę znajdziemy w mleku, które pochodzi od ssaków. Jeśli cierpimy na nietolerancję laktozy, to wówczas wskazane jest, aby unikać spożywanie mleka pochodzącego od zwierząt. Osoby z nietolerancją mogą po spożyciu takiego mleka doświadczyć reakcji alergicznej lub innych nieprzyjemnych objawów. Najwięcej laktozy zawiera mleko w proszku, gdyż jest to spowodowane jego sposobem produkcji. Duże ilości laktozy znajdziemy w mleku krowim, owczym i kozim.
Sytuacja podobnie wygląda w produktach, które bazują na mleku lub są jego sfermentowaną wersją. W przypadku osób mających problem z tolerancją laktozy nie zaleca się picia maślanki i kefiru. Produktu bazujące na mleku również mogą spowodować reakcją alergiczną w przypadku nietolerancji laktozy. W diecie nie powinny znaleźć się takie produkty, jak ser twarogowy, jogurt naturalny lub serek wiejski. Jeśli lubimy mleko i nie chcemy z niego rezygnować, to warto rozważyć jego zamianę na produkty roślinne. Istnieje wiele ciekawych produktów przypominających mleko i dostarczających dużo witamin oraz minerałów.
Ciekawym zamiennikiem dla mleka pochodzącego od zwierząt może być mleko sojowe, migdałowe, ryżowe, kokosowe lub owsiane. Wspomniane mleko owsiane posiada wiele składników odżywczych i potrzebnych witamin. Znajdziemy w nim duże ilości błonnika, który przyczyni się do obniżenie cholesterolu w organizmie. Błonnik zawarty w mleku owsianym może zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości. Często mleko roślinne jest wybierane przez osoby, które stosują dietę wegańską. Mleko produkowane z roślin jest także idealnym rozwiązaniem dla tych osób, które nie tolerują laktozy lub kazeiny. Białka mleka, czyli inaczej kazeina to kolejna substancja, która znajduje się w mleku i może być nietolerowane przez niektóre osoby.
W wielu krajach mleko jest podstawą diety lokalnych mieszkańców i nie powoduje u nich problemów trawiennych. Niektóre osoby nie tolerują jednak laktozy i chcą uniknąć z nią styczności. Osoby te często zastanawiają się wtedy nad pytaniem – laktoza w czym jest i jak jej uniknąć w pożywieniu? Obecnie przemysł spożywczy potrafi produkować mleko, które jest pozbawione laktozy.
Tym samym nawet kupując produktu nabiałowe możemy wybrać te, gdzie laktozy nie będzie. Najbezpieczniej jednak dla naszego zdrowia będzie wymienić mleko na produkty roślinne. W przypadku mleka świetnym pomysłem będzie jego zamiana na napoje oparte na roślinach. Świetnie sprawdzi się mleko sojowe lub ryżowe, które jest delikatne dla układu pokarmowego. W przypadku sera twarogowego możemy go zamienić na tofu. Jest to produkt charakterystyczny dla kuchni chińskiej i japońskiej. Tofu produkuje się z mleka sojowego i produkt ten charakteryzuje unikalny smak. Jest to produkt, który był już znany przed naszą erą.
Na kontynencie azjatyckim często dodawany jest do różnych dań bezmięsnych. Obecnie tofu coraz częściej zyskuje na popularności w krajach europejskich, gdzie ludzie doceniają zalety tego produktu. Jedząc tofu dostarczamy do organizmu potrzebne białko i roślinne nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego jest to produkt dobry dla osób będących na diecie, które nie chcą spożywać zbyt wiele kalorii. Jest to również idealny produkt dla osób, które żyją według zasad charakterystycznych dla diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Z minerałów spożywając tofu dostarczymy fosfor i duże ilości wapnia, które znajdują się mleku. Jeśli będziemy chcieli zatem ograniczyć spożycie produktów zawierających laktozę, to warto rozważyć ich zamianę. Wiele roślinnych produktów będzie w stanie dostarczyć nam podobne składniki odżywcze, które mogą znajdować się w mleku pochodzącym od zwierząt.
Niektóre osoby mogą obawiać się, że laktoza znajduje się w jajkach. Jedząc jajka kurze, przepiórcze lub perlicze, nie musimy się obawiać o spożycie jednocześnie laktozy. Pomimo, iż jajka traktuje się jako odzwierzęcy, to nie zawiera on żadnej laktozy. Laktoza znajduje się jedynie w mleku ssaków i produktach, które są produkowane na jego bazie. Laktozę nie znajdziemy także w mięsie, orzechach lub rybach. We wszystkich z tych produktów nie występuje cukier mlekowy. Laktoza znajduje się jedynie w produktach, które najczęściej są przetworzone i w procesie ich produkcji dodaje się do nich mleko. Przykładem takich przetworzonych produktów może być pieczywo, ciasta, czekolada lub nawet wędliny. W wymienionych produktach możemy spotkać cukier mlekowy. Najpewniejsze będzie wybieranie zatem tych produktów, które nie są przetworzone. Unikniemy w ten sposób ryzyka, że do organizmu dostanie się laktoza.
Twaróg jest to produkt, który produkuje się z mleka. W Polsce najczęściej twaróg wyrabia się z mleka krowiego, gdzie zawartość laktozy jest stosunkowo wysoka. Cukier mlekowy znajdziemy praktycznie w każdym produkcie, który będzie bazował na mleku. Złą informacją dla czekoholików jest fakt, że bardzo często cukier mlekowy jest nieodłącznym elementem lodów, czekolady lub budyniu. Spożywając słodycze należy się upewnić, że do ich produkcji nie było wykorzystywane mleko. W przypadku czekolady możemy wybrać taką, która będzie całkowicie bazowała na kakao. Wybierając czekoladę zawierającą sto procent kakao unikniemy pustych kalorii. W czekoladzie oprócz laktozy zazwyczaj znajduje się cukier biały, który może powodować otyłość. Przed zakupem najlepiej zawsze upewnić się, że dany produkt nie zawiera laktozy. Informacja o ewentualnej laktozie w produkcie powinna znajdować się na etykiecie danego produktu, który kupujemy w sklepie.
Produkty mleczne u osób dobrze tolerujących laktozę są dostarczycielami potrzebnych składników odżywczych i cennych bakterii probiotycznych. Szczególnie korzystne dla zdrowia są fermentowane przetwory mleczne, które zawierają największe ilości dobroczynnych bakterii probiotycznych. Wymienić należy tutaj takie produkty, jak ser pleśniowy, kefir lub maślankę. We wszystkich wymienionych wcześniej produktach znajdują się zdrowe kultury bakterii. Zawarte w tych produktach bakterie przyczyniają się do produkcji enzymów, które pomagają w trawieniu laktozy. Niestety jednocześnie spożywając te produkty automatycznie dostarczamy do organizmu cukier mlekowy. Osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać ich spożywania. Wypicie mleka przez te osoby lub zjedzenie nabiału, może wywołać u nich wzdęcia, biegunkę, bóle brzucha i niestrawność.
Często u osób z nietolerancją laktozy pojawiają się wymioty poprzedzone nudnościami. Sytuacja podobnie wygląda w przypadku kazeiny, czyli kolejnej substancji, która znajduje się w mleku. Kazeina to inaczej białka mleka, które mogą działać uczulająco u niektórych osób i powodować nieprzyjemne objawy. Nietolerancja kazeiny objawia się podobnymi objawami, jak w przypadku laktozy. Jeśli będą u nas występowały przykładowe objawy po spożyciu mleka lub nabiału, to najlepiej udać się do lekarza. Najczęściej jednak wystarczy dietetyk, które zaplanuje nam odpowiednią dietę. Nietolerancji laktozy nie leczy się najczęściej farmakoterapią, a jedynie wymagana jest zmiana codziennego jadłospisu.
Ser mozzarella jest cennym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezwykle ważne dla organizmu. Jest to charakterystyczny produkt dla kuchni śródziemnomorskiej, który zyskał popularność również w Polsce. Spożywając ser mozzarella poprawiamy procesy metaboliczne i widzenie. Niestety nie poleca się spożywania sera typu mozzarella przez osoby z nietolerancją laktozy. Ilość zawartej w nim laktozy jest nieduża, ale wystarczająca do wywołania reakcji alergicznej. Podobnie jest w przypadku innych rodzajów serów, jak pleśniowe, feta lub żółte. W serach żółtych ilość laktozy jest wręcz marginalna.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz