Zawartość strony
Cukier znany był ludzkości od tysięcy lat. Starożytni hindusi używali cukru trzcinowego zamiast miodu już 3000 lat p.n.e. Krzysztof Kolumb zabrał ze sobą kilka sadzonek trzciny cukrowej na odkryte tereny, które były następnie uprawiane w San Domingo. Transport cukru trzcinowego trafiał stamtąd do Europy.
Najwięcej cukru produkowały wyspy należące do Kuby i Jamajki. Z czasem do potentata produkującego cukier dołączyła Brazylia. Historia cukru była obarczona ciężką pracą niewolników, którzy wylewali pot na plantacjach trzciny cukrowej. Prawdziwą rewolucję w dostępie do cukru zapoczątkował Andreas Sigismund Marggraf, który był z zamiłowania niemieckim chemikiem. W XVIII wieku odkrył on, że cukier można produkować z korzeni buraka.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Cukier biały zawojował świat, ale zanim to się stało, był dostępny jedynie dla wybranych. Początkowo traktowano go jak niezwykle cenny produkt, który wykazywał właściwości lecznicze.
W Europie dostępny był dla bogaczy, którzy traktowali go jak lekarstwo na najróżniejsze choroby. Jedząc go w niewielkich ilościach nie odczuwano jego negatywnych skutków na organizm.
Spożycie cukru zaczęło jednak rosnąć, gdzie z kilkunastu łyżeczek zjedzonych w ciągu roku osiągnęliśmy kilkadziesiąt kilogramów. Współcześnie cukier rafinowany jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Spożywamy go nieświadomie w olbrzymich ilościach. Jego cena jest niska, a dostępność łatwa dla każdego obywatela żyjącego w rozwiniętym gospodarczo kraju. Nadmierne spożycie cukru powoduje problemy zdrowotne, które stają się plagą.
Ludzie zaczęli poszukiwać alternatywy dla cukru białego, która jest bezpieczniejsza. Rozwiązaniem jest zamiennik w postaci cukru brzozowego. Ksylitol jest znany ludzkości od XIX wieku, ale dopiero ostatnie lata pokazały jego olbrzymie zalety.
Cukier biały stał się nagminnie stosowany w branży spożywczej. Dodaje się go do napojów energetycznych, produktów spożywczych i soków owocowych.
Cukier jest także nieodłącznym elementem w cukiernictwie. Używa się go do przygotowywania drożdżówek, ciast, galaretek, budyniu lub innych słodkich deserów. Niebezpieczne dla zdrowia jest dodawanie go do produktów przetworzonych, które powodują zespół jelita drażliwego, nadwagę i problemy gastrologiczne. Naukowcy udowodnili również, że częste jedzenie cukru rafinowanego powoduje uzależnienie od jego spożywania.
Należy pamiętać, że cukier znajduje się naturalnie w wielu owocach. Najczęściej pozyskuje się go jednak z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. W Europie najbardziej znany jest cukier buraczany, który jest dostępny w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Spożywając często cukier biały nieświadomie szkodzimy sobie i powodujemy uzależnienie organizmu od niego. Niezwykle niebezpieczny jest tutaj syrop glukozowo-fruktozowy, który jest jeszcze gorszym zamiennikiem dla cukru rafinowanego. Jego spożywanie powoduje odkładanie się tłuszczu wokół licznych narządów w organizmie. Najbardziej cierpi wątroba, która nie radzi sobie z nagromadzonym tłuszczem.
Powoduje to stłuszczenie wątroby, niebezpieczną marskość wątroby i nawet zagrożenie życia. Niestety statystyki są nieubłagane. Większość osób mających marskość wątroby nie dożywa nawet dziesięciu lat. Jedzenie cukru to także wizja chorób sercowych, miażdżycy, cukrzycy i najróżniejszych nowotworów.
Jedynie całkowita rezygnacja z jedzenie przetworzonych produktów bogatych w cukier może pomóc uniknąć problemów.
Alternatywą dla cukru białego jest ksylitol, który nie wykazuje szkodliwego działania dla organizmu. Cukier brzozowy jest ceniony ze względu na walory smakowe. Warto tutaj wspomnieć, iż jedząc cukier brzozowy możemy wynieść z tego pewne korzyści dla zdrowia. Ksylitol może skutecznie pomóc w leczeniu stanów zapalnych i działa przeciwbakteryjnie. Zachowując umiar cukier brzozowy będzie bezpieczny nawet dla osób, które cierpią na otyłość lub cukrzycę.
Wśród najzdrowszych cukrów dostępnych na rynku należy wymienić erytrytol, ksylitol i stewie. Erytrytol jest to cukier, który produkuje się z drożdży. Jest to naturalny słodzik, który nie zawiera kalorii. Dietetycy zalecają erytrytol jako zamiennik dla cukru rafinowanego u cukrzyków i osób z nadwagą.
Jako świetny zamiennik dla cukru buraczanego okazuje się również ksylitol. Pozyskuje się go z kory drzew brzozy. Ksylitol zaczęli w ostatnich latach produkować w dużych ilościach Chińczycy.
W Chinach opracowano metodę produkcji ksylitolu wykorzystując do tego kukurydzę. Pozwoliło to znacząco obniżyć koszt produkcji tego zamiennika dla cukru rafinowanego. Niestety niekorzystnie odbiło się na środowisku naturalnym w tamtym regionie. Ksylitol jest jednak bezpieczny i warto mieć go w swojej kuchni. Dietetycy zauważają, że znajduje się w nim dwukrotnie mniej kalorii niż w cukrze białym.
Z tego powodu mogą go spożywać nawet te osoby, które przebywają na diecie odchudzającej. W przypadku cukrzyków ksylitol także może być jedzony i nie powoduje skoku cukru we krwi. Cukier brzozowy jest smaczny i bezpieczny dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, by nie używać go przesadnie w swojej kuchni.
Szczególnie na początku może być ciężki do strawienia i powodować biegunki. Stewia to kolejna substancja słodząca, która jest zaliczana do grupy tych zdrowych. Organizm łatwo w odróżnieniu od cukru białego łatwo trawi stewię. Roślina ta wykazuje prozdrowotne właściwości dla organizmu. Należy tu wymienić działanie hipoglikemizujące i przeciwzapalne.
Rezygnacja z cukru białego powoduje szereg korzyści dla organizmu człowieka. Osoby rezygnujące ze spożycia cukru odczuwają mniejsze zmęczenie, stają się spokojniejsze i potrafią się lepiej skoncentrować. Dieta bezcukrowa pozwala uniknąć licznych chorób. Spadnie ryzyko zachorowania na cukrzycę, serce, refluks, otyłość i próchnicę.
Warto tutaj wspomnieć, iż ksylitol jest bezpieczny dla zębów. Używa się go do produkcji cukierków, gdyż cukier brzozowy nie powoduje powstawania próchnicy. Jedząc produkty bez cukru powodujemy, że nie będziemy odczuwać gwałtownego głodu. Produkty bogate w cukier powodują niekontrolowane skoki cukru we krwi.
Zwykły cukier przemysłowy nie jest potrzebny człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Diabetolodzy zauważają nawet, że szkodzi on podobnie, jak inne używki. Sytuacja jest inna w przypadku cukru brzozowego, który nie powoduje stłuszczenia narządów. Ksylitol nie powoduje chorób dziąseł i próchnicy.
W odróżnieniu od cukru przemysłowego nie fermentuje i nie jest pożywką dla licznych niebezpiecznych bakterii. Warto tutaj wspomnieć, że ksylitol powinien być trzymany z daleka od psów. W ich przypadku ksylitol jest niezwykle niebezpieczny dla zdrowia i może spowodować uszkodzenie wątroby. W konsekwencji zwierzak po zjedzeniu cukru brzozowego może nawet umrzeć.
Udowodniono niekorzystne oddziaływanie cukru na mózg człowieka. Podczas jedzenie słodkości do mózgu wydziela się hormon w postaci dopaminy.
Człowiek odczuwa uzależniającą przyjemność, która zachęca go do ponownego sięgnięcia po słodzony produkt. Z czasem człowiek potrzebuje większej dawki cukru, by ponownie pobudzić ośrodek przyjemności w mózgu. Niestety ciągłe pobudzanie mózgu w ten sposób powoduje uzależnienie. Istnieje nawet pojęcie czekoholizmu, gdzie człowiek nadmiernie pochłania produkty na bazie kakao i bogate w cukier.
Jeśli chcemy dbać o swoje zdrowie, to należy unikać cukru białego i trzcinowego. Zdecydowanie powinniśmy wyrzucić ze swojej diety wszystkie produkty, które zawierają słodziki.
W Polsce do produkcji żywności wykorzystuje się powszechnie aspartam i syrop glukozowo-fruktozowy. Niestety w obu przypadkach jest to niebezpieczne dla zdrowia i powoduje choroby. Cukier nie musi być jednak wyrzucony z naszej diety. Jak zostało wspomniane wcześniej, świetnie do słodzenia sprawdzi się erytrytol lub ksylitol.
Musimy jedynie być przygotowani, że cukier w tej postaci jest zdecydowanie droższy. Jeśli jednak nie korzystamy często ze słodzików, to z pewnością jedno opakowanie cukru brzozowego lub erytrytolu starczy nam na długi czas. Ksylitol posiada bogate zastosowanie w kuchni.
Możemy używać go do słodzenia herbaty lub kawy. Osoby lubiące wypiekać ciasta mogą stosować go bezproblemowo jako zamiennik cukru rafinowanego. Warto tutaj wspomnieć, że cukier brzozowy nie przyda nam się do przygotowywania ciast na bazie drożdży. Niestety drożdże nie wchodzą w reakcję z ksylitolem.
Podobnie sprawa wygląda z erytrytolem, gdzie dodamy go do najróżniejszych słodkich deserów. Używa się go jako dodatek do lodów, marmolad lub dżemów owocowych. W przypadku erytrytolu najlepiej spożywać go z innymi pokarmami. Jeśli będziemy go jeść bez innych pokarmów, to możemy się narazić na biegunkę.
Oba zamienniki są jednak bezpieczne i polecane przez diabetologów. Wprowadzając tak niewielką zmianę w postaci zamiany cukru spożywczego na brzozowy, uratujemy swoje zdrowie. Należy zatem pilnować, by unikać przetworzonej żywności, która zawiera niepotrzebny substancje słodzące.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz