Zawartość strony
Kobiety w ciąży powinny dbać o odpowiednie odżywianie się. Jest to ważne nie tylko dla nich samych, ale również w grę wchodzi zdrowie ich dziecka. Będąc w ciąży najlepiej swoją dietę dokładnie skonsultować z dietetykiem lub lekarzem prowadzącym. W codziennej diecie na pewno nie będą mogły się znaleźć produkty przetworzone i zawierające szkodliwe dodatki.
Każda kobieta w okresie ciąży powinna także zrezygnować z picia alkoholu. Spożywanie alkoholu będąc w ciąży może znacząco odbić się na zdrowiu dziecka w przyszłości. Dieta musi być tak przygotowana, aby dostarczyć do organizmu potrzebne witaminy i minerały. Najwięcej potrzebnych witaminy znajdziemy w owocach, które zdecydowanie powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie.
Dietetycy zalecają jedzenie tych owoców, które są bogate w witaminę C. Do grupy tych owoców należą jagody, czarne i czerwone porzeczki, agrest, borówka amerykańska i kiwi. Dobre właściwości dla kobiet w ciąży wykazują również maliny i banany. W przypadku malin nie zawierają one dużej ilości kalorii. Są to lekkie owoce, które dostarczą do organizmu potrzebny w trakcie ciąży błonnik.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Spożywanie owoców musi jednak odbywać się w umiarze i nie wolno przesadzać. Szczególnie należy uważać podczas jedzenia owoców cytrusowych, które niestety mogą powodować uczulenie. Najbardziej uczulający z owoców cytrusowych jest grejpfrut. Jedząc owoce należy pamiętać, że niektóre z nich nie będą bezpieczne dla zdrowia kobiet w ciąży.
Kobiety w ciąży muszą podwójnie uważać na produkty, które spożywają. Często pojawia się u nich pytanie w głowie, jakie owoce w ciąży można spożywać bez ryzyka dla dziecka?
Jedząc owoce należy pamiętać, że niektóre z nich będą nieodpowiednie lub uczulające. Dietetycy zalecają ograniczenie w szczególności spożywanie owoców pochodzących z krajów egzotycznych. Wśród owoców tropikalnych należy wymienić cytrynę, pomarańcz lub wspomniany wcześniej grejpfrut.
Owce te działają uczulające i mogą wywołać w organizmie reakcję alergiczną. Do grupy owoców niewskazanych w trakcie ciąży należy zaliczyć także truskawki. Owoce te są bogate w witaminy i błonnik, ale u kobiet w ciąży mogą działać alergizująco.
W trakcie ciąży należy przede wszystkim zadbać o to, aby dostarczyć do organizmu potrzebny kwas foliowy. Badania pokazały, że przyjmowanie kwasu foliowego w trakcie ciąży ma olbrzymie znaczenia dla zdrowia dziecka. Najlepiej kwas foliowy dostarczyć w poprzez stosowanie odpowiedniej diety.
Produkty zawierające potrzebną ilość kwasu foliowego to brokuły, rośliny strączkowe, kiełki i brukselki. Kwas foliowy, czyli witamina B9 jest potrzebny do prawidłowego działania organizmu. Jego właściwości usprawniają pracę układu nerwowego i krwionośnego. Obok innych witamin z grupy B przyczynia się do prawidłowego rozwoju komórek. Kobiety w ciąży powinny spożywać także mięso i ryby. W ten sposób dostarczą do organizmu potrzebne białko.
Jedząc ryby morskie zadbamy nie tylko o łatwo przyswajalne białko, ale także kwasy tłuszczowe typu omega-3 i omega-6. Kwasy tłuszczowe zawarte w rybach przyczyniają się do prawidłowego rozwoju dziecka.
Niektóre pokarmy zdecydowanie nie powinny się pojawić w codziennym jadłospisie u kobiet, które są w ciąży. Kobiety będące w tym stanie muszą zadbać o to, aby przestać spożywać produkty bogate w cukier. Należy unikać jedzenie produktów, które zawierają najróżniejsze substancje słodzące.
Podstawą są słodycze, które dostarczą do organizmu jedynie puste kalorie. Cukier znajduje się jednak w znacznie większej ilości produktów, gdzie często moglibyśmy się go nie spodziewać. Duże ilości cukru lub substancji słodzących znajduje się w napojach. Mowa tutaj nie tylko o napojach gazowanych, ale także sokach, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy. Codzienna dieta powinna pomijać danie typu fast food, który spotkamy w popularnych restauracjach, jak KFC lub Burger King. Dania przygotowane na głębokim tłuszczu są szkodliwe dla płodu i mogą przyczyniać się do powstania otyłości. Niewskazane jest spożywanie surowych produktów, które nie są bezpieczne dla dziecka.
Zdecydowanie nie należy jeść surowego mięsa lub jajka. Kobiety w ciąży muszą także zapomnieć o używkach, które szkodą zarówno im, jak i ich dziecku. Niebezpieczny dla zdrowia dziecka jest alkohol i dym tytoniowy. Spożywając alkohol w trakcie ciąży można doprowadzić do uszkodzenia płodu i jego nieprawidłowego rozwoju. Należy unikać w trakcie ciąży nawet najmniejszej dawki alkoholu. Kobiety karmiące piersią również nie powinny robić odstępstwa w tej kwestii. Zdrowe odżywianie i unikanie niebezpiecznych używek jest niezwykle ważne dla obu stron.
Kobiety w trakcie ciąży zawsze powinny dbać o dobre dziecka i konsultować się w razie niewiedzy z lekarzem prowadzącym. Najlepiej skonsultować swoją codzienną dietę z dietetykiem, który odpowiednio ją przygotuje i dobierze bezpieczne produkty. W pierwszym trymestrze płód najintensywniej się rozwija i każde zachowanie przyszłego rodzica może odbyć się na zdrowiu dziecka.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz