Zawartość strony
Grzyby shiitake są charakterystyczne dla kuchni japońskiej, gdzie dodaje się je do najróżniejszych dań. Naturalnie występują najczęściej w Chinach, Japonii, Mongolii, Korei Północnej i Południowej.
Grzyby pojawiają się na uschniętych drzewach liściastych. Przypisuje się im działanie lecznicze przy różnych schorzeniach. Zawierają duże ilości witamin i minerałów. Należy tu wymienić witaminę B3, B12 i błonnik, który poprawia pracę jelit.
Grzyby shiitake to także bogactwo minerałów, jak potas, selen, cynk, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Warto tutaj zauważyć, że w grzybach znajduje się również białko. Ilość białka w grzybach shiitake jest znikoma, jednak jest ono dobrze przyswajalne.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Kuchnia japońska od wieków jest uważana za jedną z najzdrowszych. Składniki w tej kuchni są bogate w witaminy i minerały. Jednym z popularnych składników dań w kuchni japońskiej są grzyby shiitake. Obecnie uprawia się je już w wielu miejscach na świecie w szklarniach lub otwartym terenie.
Grzyby można dodawać do sałatek, sushi lub dusić. Często spotkamy też grzyby shiitake w zupach. Popularna jest zupa miso, która jest zdrowa i lekkostrawna dla żołądka. Z łatwością możemy przygotować taką zupę we własnej kuchni. Wystarczy, że zagotujemy wodę i dodamy do niej pastę miso.
Paście dodawanej do zupy przypisuje się właściwości lecznicze w przypadku problemów z ciśnieniem krwi. Jest ona też dobra na wzmocnienie układu kostnego i działa odtruwająco na organizm. Dodaną pastę należy zmieszać i dodać warzywa. Istnieją różne wersje zupy miso z dodatkiem grzybów shiitake. Możemy pokroić marchewkę, dodać szpinak i chili. Shiitake dodawane są też do dań grillowanych i smażonych.
Nie możemy jednak zbyt długo trzymać grzybów na rozgrzanej patelni. Wówczas mogą stracić swoje właściwości i stwardnieć. W Japonii grzyby dodaje się do szaszłyków. Warto tutaj wspomnieć, że grzyby można także suszyć i marynować.
Shiitake w Japonii były używane w medycynie naturalnej od wielu lat. Jedną z ich prozdrowotnych właściwości jest wspieranie pracy wątroby i usuwanie złego cholesterolu. Grzyby działają też przeciwalergicznie i przeciwbólowo. Należy tu też wspomnieć o ich korzystnych działaniu na regulowanie ciśnienia krwi, problemów z sercem i walce ze zwężeniem się tętnic. W Japonii używa się shiitake także jako lek na problemy z potencją.
W Polsce grzyby shiitake są rzadziej wykorzystywane w kuchni i ciężko je dostać w zwykłym sklepie. Popularne jest kupowanie grzybów suszonych, które się wykorzystuje się do przygotowania zup. Najłatwiej zamówić takie grzyby w sklepach internetowych, które zajmują się sprowadzaniem produktów z krajów azjatyckich.
W przypadku grzybów shiitake są one uprawiane również w Europie. Musimy jednak pamiętać, że w nadmiarze spożywanie grzybów nie jest dobre dla zdrowia. Jeśli przesadzimy z jedzeniem grzybów shiitake, to możemy spodziewać się biegunki lub bólów brzucha. Niewskazane jest jedzenie tych grzybów przez osoby, które mają na nie uczulenie.
Grzyby shiitake często kupuje się w postaci suszonej. Jeśli chcemy przygotować je do spożycia to należy je wcześniej namoczyć w wodzie. Musimy się tutaj jednak uzbroić w cierpliwość. Najlepiej namoczyć je już dzień wcześniej i zostawić przez noc w wodzie. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, to możemy włożyć je do gorącej wody. Wtedy czas namaczania grzybów w wodzie ulegnie skróceniu. Namoczone grzyby możemy użyć do przygotowania zupy lub innych dań opartych o kuchnię japońską. Smak grzybów będzie przypominał nam popularny w Polsce czosnek. Grzyby shiitake w odróżnieniu od czosnku, są jednak delikatne i nie mają tak ostrego zapachu. Dodanie grzybów do potraw poprawia ich smak i podkreśli aromat. Grzyby idealnie sprawdzą się kuchni wegetariańskiej.
Shiitake to zdrowe grzyby, które można bezpiecznie wykorzystywać w swojej kuchni. Jeśli jednak kiedykolwiek odczujemy dyskomfort po zjedzeniu grzybów, to nie wolno tego lekceważyć. Należy niezwłocznie udać się do najbliższego lekarza lub szpitala, gdzie opowiemy o swoich objawach.
Niekiedy może być potrzebne poważniejsze leczenie i przeprowadzenie płukania żołądka. Lekarz podejmie w takiej sytuacji stosowne kroki do powagi sytuacji. Podczas ewentualnego zatrudnia ważne jest również odpowiednie nawadnianie organizmu. Warto tutaj zaznaczyć, że rozwagę należy zachować przy spożywaniu jakichkolwiek grzybów. Szczególnie niebezpieczne może być jedzenie grzybów, które sami wcześniej zebraliśmy w lesie.
Nawet najbardziej doświadczony grzybiarz może w swoim życiu popełnić błąd. Niestety konsekwencje zjedzenia trującego grzyba mogą być bardzo poważne dla zdrowia i życia. Najlepiej jeść te grzyby, które pochodzą ze sprawdzonego miejsca. W Polsce popularne są bardzo pieczarki, które można z łatwością kupić w większości sklepów spożywczych lub warzywnych. Pieczarki są uprawiane w bezpiecznych warunkach i ich jedzenie nie zagraża zdrowiu.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz