Zawartość strony
Gluten powszechnie występuje w niektórych zbożach, które wykorzystuje się do produkcji żywności. Najwięcej glutenu znajduje się z ziarnach pszenicy i jęczmieniu.
Pszenica jest w Polsce wykorzystywana do produkcji mąki i wypiekania chleba. Zawarty w pszenicy gluten powoduje reakcję alergiczną u niektórych osób, które jedzą produkty na bazie pszenicy. Układ pokarmowy źle toleruje gluten i jedząc go często możemy zacząć chorować. Jedną z chorób, gdzie gluten jest czynnikiem zapalnym to Celiakia.
Choroba ta objawia się częstymi objawami w postaci wymiotów, bóle brzucha, zaparć i biegunek. Cierpiąc na tą przypadłość należy całkowicie zrezygnować z produktów zawierających gluten i zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Nieodpowiednie nawyki żywieniowe we współczesnym świecie, stały się czynnikiem zapalnym do pojawienia się licznych chorób, które dotyczą układu pokarmowego. Najczęściej problemem wywołującym problemy z trawieniem są substancje konserwujące, emulgatory i barwniki, których nie brakuje w żywności.
Niekorzystnie na układ trawienny działa także gluten, który doprowadza do reakcji alergicznej w organizmie. Jedzenie produktów opartych o zboża możemy utrudnić wchłanianie niektórych witamin i minerałów. Osoby mające uczulenie na gluten gorzej wchłaniają żelazo, selen, cynku i wapń. Niekiedy prowadzi to do anemii i ogólnego osłabienia organizmu. Człowiek staje się ociężały i szybciej odczuwa zmęczenie fizyczne. Organizm nie dostając odpowiednich minerałów częściej choruje i reaguje powstawaniem stanów zapalnych.
Jeśli mamy uczulenie na gluten, to rozwiązaniem problemu będzie zrezygnowanie z produktów zbożowych. Należy unikać pieczywa, ciast i słodyczy, które będą szkodzić naszemu zdrowiu i mogą zawierać niektóre ziarna. Dietetycy zalecają stosowanie się do diety bezglutenowej. Dieta ta opiera się na produktach, które są lekkostrawne i nie zawierają w sobie glutenu. Dieta bezglutenowa to liczne produkty naturalne, które są bogate w witaminy i minerały.
Podczas stosowanie tej diety możemy jeść kasze jaglaną, maniok, groch, fasolę, soję, komosę, amarantus i kukurydzę. Amarantus jest bezpieczny dla osób, które nie tolerują glutenu. Jest często wybierany przez wegan i wegetarian, którzy opierają się na produktach pochodzenia roślinnego.
W amarantusie znajdziemy potrzebne węglowodany, białko i tłuszcze. Wśród potrzebnych mikroelementów dostarczymy do organizmu żelazo, wapń, magnez i duże ilości błonnika. Bezpieczne dla osób uczulonych na gluten są także ziemniaki. Jedząc ziemniaki najlepiej unikać podawania ich łącznie ze śmietaną lub masłem.
Ziemniaki same w sobie nie są tuczące, ale podawanie ich razem z dodatkami często powoduje odkładanie się tłuszczu w organizmie. W diecie bezglutenowej świetnie sprawdzi się soja. Ziarna soi mogą być dodawane do licznych dań, które dostarczą do organizmu potrzebne składniki odżywcze. Soja może być dodawana do zup, które przygotowujemy ze świeżych warzyw. Z soi przygotujemy również pastę, kotlety, pulpety, nawet niektóre dania z kuchni włoskiej.
Wegetarianie często używają soi jako zamiennika dla mięsa. Przygotowują z niej pasztety i farsz do pierogów. Jedząc soję dostarczymy do organizmu fitoestrogeny, czyli naturalne związki chemiczne, które znane są w kosmetologii i przedłużają młodość.
Dieta bezglutenowa wymaga całkowitego zrezygnowania z niektórych produktów roślinnych. Podstawą w diecie jest zrezygnowanie z produktów, które zawierają pszenice, jęczmień lub żyto. Niewskazane jest także jedzenie przetworzonych nasion żyta lub owsa. W Polsce pszenica jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle żywieniowym. Chleb produkowany z pszenicy jest nieodłącznym elementem diety większości Polaków. Niestety pieczywo będzie musiało całkowicie zniknąć z naszej codziennej diety.
Wyjątkiem jest pieczywo bezglutenowe, które możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Niektóre piekarnie specjalizują się w pieczeniu takiego chleba, które nie zawiera glutenu. Walory smakowe pieczywa bezglutenowego są jednak inne i nie każdemu odpowiadają. Warto tutaj wspomnieć, iż chleb pieczony z kukurydzy lub ryżu nie będzie zawierał glutenu.
Rośliny te naturalnie nie zawierają w sobie tego białka roślinnego. Niekiedy wypieka się też chleby bazujące na mące słonecznikowej lub pochodzącej z amarantusa. Mąki te są jednak mniej znane w Polsce i ciężko będzie nam dostać pieczywo z jej zawartością. Musimy też pamiętać, że mąka z amarantusa lub słonecznikowa jest zdecydowanie droższa, niż powszechnie dostępna mąka z pszenicy.
Osoby uczulone na gluten nie mogą w diecie bezglutenowej jeść również makaronów, chipsów, ciast pieczonych z mąki pszenicznej oraz płatków zbożowych. Nie dobrą informacją dla miłośników piwa jest to, że znajdziemy tam słód jęczmienny, który zawiera gluten. Piwo zdecydowanie nie powinno znaleźć się w codziennej diecie, gdy cenimy sobie zdrowe odżywianie. Rezygnując piwa odniesiemy szereg korzyści dla zdrowia.
Piwo wypijane często może powodować liczne choroby, np. otyłość brzuszną, miażdżycę, zapalenie trzustki lub stłuszczenie choroby. W przypadku stłuszczenia wątroby w najgorszym wypadku doprowadzi to do marskości, co jest niezwykle niebezpieczne dla zdrowia.
Dieta bezglutenowa z początku wydaje się trudna do wdrożenia, ale z czasem docenimy jej zalety. Większość rzeczy jest zdrowa, bazuje na świeżych produktach roślinnych, owocach i warzywach. Stosując tą dietę wyrzucimy z lodówki szkodliwe produkty, które nie tylko zawierają gluten, ale szkodzą naszemu zdrowiu. Zdecydowanie organizm nie będzie tęsknił za piwem lub chipsami, które powodują otyłość.
Dieta bezglutenowa oprócz jedzenia zmusza do rezygnacji z wybranych napojów. Reakcję alergiczną w organizmie powoduje kawa zbożowa, kakao i napoje słodzone. W produkcji kawy zbożowej wykorzystuje się zboże poddane obróbce termicznej. Kawa zbożowa jest niebezpieczna dla zdrowia osób, które cierpią na cukrzycę.
Ze względu na zawarty gluten, może u osób uczulonych na to białko roślinne powodować biegunkę. Oczywiście z diety trzeba wyrzucić wszystkie napoje, które bazują na słodzie jęczmiennym.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz