Zawartość strony
Cukier biały produkuje się z buraka cukrowego i jest on jednym z najczęściej wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Oprócz niego popularny jest też cukier trzcinowy, który jednak w Polsce jest na uboczu. Zwiększone spożycie cukru białego nie jest jednak zdrowe.
Naukowcy alarmują, że gwałtownie zwiększył się wśród ludzi problem z otyłością. Cukier dodawany do najróżniejszych produktów spożywczych powoduje też zwiększone ciśnienie krwi, problemy z sercem, miażdżycę i stany zapalne w organizmie. Najgorsze dla organizmu jest dostarczanie dużej ilości cukru w szybkim czasie. Wówczas powoduje to gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Niestety jest to szczególnie niebezpieczne dla osób z cukrzycą.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Spożywanie cukru może doprowadzić do pewnej formy uzależnienia. Jest to spowodowane działaniem mózgu i odbieraniem bodźców podczas, gdy spożywamy pokarm. Jedząc produkty przesłodzone i kaloryczne nasz mózg odczuwa przyjemność. Działa tak dopamina, która pobudza ośrodek przyjemności w mózgu i powoduje euforię.
Z czasem osoby mające wahania nastrojów zaczynają chętniej spożywać słodycze i produkty przetworzone, by poprawić swój humor. Jeśli zdecydujemy się na walkę z tym uzależnieniem, to musimy to robić stopniowo.
Wskazana będzie dieta bez cukru jadłospis oparty na warzywach, owocach oraz produktach nieprzetworzonych. W pierwszej kolejności musimy usunąć z diety słodycze. Najgorsze są słodycze, które kupujemy w sklepach spożywczych. W większości zawierają one jedynie puste kalorie i szkodliwe dodatki.
Wymienić tu można syrop glukozowo-fruktozowy, który jest gorszy niż sam cukier rafinowany. W słodyczach znajdziemy też aspartam, sacharynian sodu lub benzoesan sodu.
Działanie tych składników jest szkodliwe i powoduje choroby nowotworowe. Z czasem musimy też zrezygnować z produktów słodzonych, które sami wyrabiamy. Należy wspomnieć tutaj o ciastach, które są lepsze od sklepowych słodyczy, jednak w dalszym ciągu zawierają cukier.
Istnieje tu jednak alternatywa w postaci ksylitolu. Jest to cukier, który produkowany jest z kory brzozy. Dietetycy pozwalają na spożywanie tego cukru nawet osobą, które cierpią na cukrzycę. Ksylitol nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi.
Cukier brzozowy nie powoduje także problemów z uzębieniem. Osoby jedzące cukier rafinowany z czasem skarżą się na problem z próchnicą. Jest to bezpieczny zamiennik dla cukru produkowanego z buraków. Jedyną wadą jest jego cena, która niestety jest zdecydowanie wyższa, niż w przypadku cukru białego.
Używając go jednak sporadycznie z pewnością tego nie odczujemy. Walory smakowe ksylitolu są intensywne i wyrazistsze niż w cukrze białym.
Oprócz ksylitolu mamy również stewię, czyli cukier produkowany z liści tej rośliny. Stewiozyd jest bezpieczny dla zdrowia i nie powoduje negatywnych skutków ubocznych. Używając cukier ze stewii unikniemy otyłości, cukrzycy i problemów z sercem. Walka z uzależnieniem od cukru to jednak nie tylko zamienniki. Musimy znaleźć w sobie motywację do tego, by całkowicie zmienić swój sposób odżywiania.
Odpowiednia dieta dla osób chcących zmniejszyć spożycie cukru, powinna opierać się na warzywach i owocach. Osoby spożywające nadmiernie produkty przetworzone i bogate w cukier, często zapominają o tym, jak ważne jest codzienne jedzenie świeżych warzyw. W ten sposób organizm otrzymuje witaminy, potrzebne pierwiastki i błonnik.
Zawartość błonnika w warzywach i owocach wspiera pracę układu trawiennego. Żołądek lepiej trawi pokarm, a jelita poprawiają swoją perystaltykę. Wypróżnianie stanie się regularne dla osób, które wcześniej miały z tym problem. W przypadku warzyw warto wybierać te, które mają dużą ilość witamin i błonnika.
Możemy jeść brokuły, szparagi, szpinak, jarmuż, brukselki, cukinie, sałatę pekińską lub czosnek. Dla zdrowa dobre są wszystkie zielone warzywa, które mają z reguły mało cukru, a zdecydowanie dużo chlorofilu. Jedzenie regularnie czosnku poprawia również odporność organizmu. Naukowcy zalecają jedzenie jednego ząbku czosnku dziennie. Znajdziemy w nim naturalny antybiotyk, który pomoże nam uporać się z infekcjami. W okresie jesienno-zimowym czosnek wspomoże nas w walce z przeziębieniem i grypą. Należy jednak nie przekraczać tej ilości w ciągu dnia.
Nadmierne spożycie czosnku może uszkodzić wątrobę i wywołać nieprzyjemne uczucie zgagi. Wśród owoców małą ilość cukru mają truskawki, maliny, jagody i jeżyny. Owoce te mogę jeść nawet cukrzycy. Ilość cukru w tych owocach jest niska, a bogactwo witamin i przydatnych minerałów ogromne.
Dieta bez cukru musi oprzeć się o produkty nieprzetworzone i pełnowartościowe dla organizmu. Na miejsce przesłodzonej żywności powinniśmy umieścić chude mięso, ryby, rośliny strączkowe i nabiał. Najlepiej nauczyć się gotować samemu, by ten sposób kontrolować co jemy. Niestety gotowe dania i produkty przetworzone nie pomogą nam w walce z nadmiernym spożyciem cukru. Często dokonując zakupów jesteśmy nieświadomi tego, jak wiele znajduje się w nich cukru. Badania pokazują, że przeciętny Polak jest w stanie zjeść nawet czterdzieści kilogramów w ciągu roku. Problemy z otyłością są już zauważalne u młodzieży.
Podczas diety bez cukru z powodzeniem możemy zamienić niektóre produkty na zdrowsze. Niektóre osoby nie chcą na przykład rezygnować z ulubionych powideł lub dżemu. W takiej sytuacji możemy przygotować własny dżem, gdzie zamienimy nieprzyjazny cukier biały na ksylitol. W sklepach spożywczych najczęściej dodawany do dżemów jest cukier rafinowany, który jest tańszy. Dżem możemy przygotować z malin, porzeczek lub truskawek. Owoce należy gotować przez około dziesięć minut w garnku. Dla zagęszczenia należy dodać skrobię i wspomniany wcześniej ksylitol. Zawartość musimy dokładnie wymieszać, by całość uległa rozpuszczeniu. Dżem zrobiony z cukru brzozowego nie będzie dla nas niebezpieczny.
Dieta bezcukrowa wymaga od nas zrezygnowania z niektórych produktów. Oczywiście są to produkty, gdzie zawartość cukru jest zbyt wysoka. Ogromne spustoszenie w organizmie sieją napoje słodzone, syropy lub słodycze w postaci cukierków, batonów lub lodów. Zalecane jest również zachowanie równowagi przy spożyciu miodu. Drobne ilości nie zaszkodzą nam, ale nie możemy jeść go w dużych ilościach. Podobnie jest ze słodkimi dżemami i powidłami, które często spożywamy razem z pieczywem. Dietetycy zalecają ostrożność w przypadku picia dużej ilości soków.
Należy tutaj pamiętać o tym, że w sokach również znajduje się cukier. Najgorsze są napoje, gdzie jako dodatek stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Musimy tutaj pamiętać o ty, by zawsze uważnie czytać skład na produktach które kupujemy. W ten sposób unikniemy jedzenia żywności, gdzie dodaje się do nich słodziki, barwniki, emulgatory lub konserwanty. Stosując dietę bezcukrową nie musimy iść na całość.
Całkowita rezygnacja z cukru niekoniecznie jest dobra dla zdrowia. Cukier daje nam energię, której potrzebujemy do normalnego funkcjonowania. Cukier będzie potrzebny sportowcom, którzy mają olbrzymie zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Jeśli nie dostarczymy wówczas cukru do organizmu, to możemy mieć problemy z koncentracją i stać się bardziej senni. Problem pojawia się wówczas, gdy spożycie cukru staje się niekontrolowane. W dzisiejszych czasach cukier rafinowany jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle i dodaje się go do olbrzymiej ilości produktów.
Życie bez cukru jest najtrudniejsze na samym początku. Odstawienie cukru jest trudne, gdyż mózg się przyzwyczaja do uczucia przyjemności. Podczas jedzenia odczuwamy działanie dopaminy i czujemy się przez moment syci. Z czasem wprowadzając odpowiednie nawyki żywieniowe będziemy przechodzili obojętnie pomiędzy półkami ze słodyczami w sklepie. Jeśli nie chcemy myśleć o cukrze, to możemy mieć pod ręką zdrowe przekąski.
Dobrym wyborem są bakalie, które mają dużo witamin. Jako przekąskę możemy też zjeść świeże lub suszone owoce. Musimy jednak pamiętać, że w owocach również znajduje się cukier. Warto wprowadzić do życia również sport. W ten sposób będziemy czuć się pewniejsi siebie i szybciej zobaczymy efekty chudnięcia.
Regularnie uprawiając sport zajmiemy swój mózg czymś innym, niż myślenie o jedzeniu. Możemy zacząć trenować jogging, jazdę na rolkach lub wybrać się na basen. Dietetycy zalecają częste picie wody. Pijąc duże ilości podczas diety nie tylko nawodnimy organizm, ale również nie będziemy odczuwać tak potrzeby jedzenia.
Dieta bezcukrowa powoduje szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Chudnięcie musi być jednak stopniowe i należy okazać cierpliwość. Efekty odpowiedniej diety najczęściej zobaczymy po około trzydziestu dniach. W ciągu tygodnia schudniemy około jeden procent z naszej całej masy ciała. Jest to bezpieczne dla zdrowia i jednocześnie pozwoli nam lepiej zbudować sylwetkę. Warto tutaj wspomnieć, iż najczęściej efekty chudnięcia pojawią się znacznie później.
Dla osiągnięcia pełnych efektów podczas diety bezcukrowej należy zadbać o aktywność. Schudniemy zdecydowanie szybciej, gdy będziemy regularnie biegać w tygodniu. Nie musimy jednak pocić się każdego dnia na siłowni.
Osoby mające nadwagę mogą spokojnie zacząć od innej aktywności fizycznej. W ich przypadku świetnie się sprawdzi regularne chodzenia na spacery. Wskazany jest jedynie długi spacer, który przyspiesza metabolizm i dotlenia mózg. Z czasem można zwiększać wysiłek i zacząć biegać.
Podczas diety bezcukrowej ważną rolę odegra nasza motywacja. Niestety większość osób poddaje się w trakcie i wraca do złych nawyków. Musimy przygotować się na to, że niekiedy odczujemy spadek formy lub pogorszy nam się samopoczucie. Z czasem jednak staniemy się znacznie bardziej energiczni i doceniamy, jak ważne jest codzienne zdrowe odżywianie.
W przyszłości pozwoli nam to uniknąć licznych chorób, niebezpiecznych nowotworów, problemów z psychiką i nawet bezsennością. W ten sposób damy też dobry przykład innym, który zdecydują się na zmianę swojego stylu życia.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz