Zawartość strony
Kebab to tureckie danie, które zawojowało świat. Potrawa składa się z mięsa, surówki, sosu i ostrych przypraw. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw, która jest jedzona na całym świecie.
Wyróżnić można aż kilkadziesiąt sposobów podania tej potrawy. Kebab może być podawany w bułce, zawijany w cieście lub jedzony na talerzu.
W Turcji kebab przyrządza się najczęściej z mięsa baraniego, owczego sera i najróżniejszych surówek. Podaje się go z napojem o nazwie ajran.
Wcześniej mięso piecze się na pionowym rożnie. Niestety w Europie danie to przypomina fast food, który jest szybko przygotowywany na miejscu.
Najczęściej robi się go z kiepskiej jakości mięsa drobiowego lub ewentualnie wieprzowiny. Baranina jest raczej niespotykana ze względu na jej koszt. W Polsce kebab jest potrawą która kojarzy się z zakrapianą imprezą i życiem studenckim. Danie to jest też nadzwyczaj kaloryczne ze względu na sos i tłuszcz z mięsa.
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Ludzie przepadający za kebabem często zadają sobie pytanie, czy kebab jest zdrowy? W tej kwestii nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi. Wiele zależy tutaj od tego, jak przygotowuje się potrawę i jakie produkty się wykorzystuje do jej zrobienia. W Polsce kebab jest traktowany jak fast food i nie jest on najzdrowszą potrawą.
Jeśli jednak mięso jest wysokiej jakości, a warzywa są świeże, to potrawa może być całkowicie zdrowa. Mięso zawiera białko, liczne minerały i witaminy z grupy B. W restauracjach w Polsce często wykorzystuje się jednak zmielone mięso, które pochodzi z niepewnych hodowli. Zwierzęta hodowane w takich miejscach są karmione paszami, które przyspieszają ich wzrost. Pasze wykorzystywane do hodowli mają chemiczne dodatki. Niestety spożywanie takiego mięsa nie jest zdrowe.
Musimy jeszcze pamiętać, że mięso sprzedawane przez hurtownie najczęściej zawiera azotan sodu i liczne konserwanty. Najczęściej też mięso jest długo podgrzewane na specjalnym pionowym rożnie. Niestety w mięsie mogą znajdować się wówczas bakterie. Jedząc taką potrawę narażamy swoje zdrowie i mogą przytrafić nam się biegunki.
Unikniemy tych problemów, jeśli wybierzemy się na kebaba do odpowiedniej restauracji. Zawsze możemy zapytać, skąd pochodzi mięso i czy surówka jest świeża.
Kebab to kaloryczna potrawa, która raczej nie pomoże nam schudnąć. Dużo kalorii ma mięso, jak i sama bułka w której jest często podawany. Przeciętny kebab może mieć nawet osiemset kalorii.
Dietetycy są tutaj zgodni, że jest to potrawa tucząca. Jeśli lubimy często jadać tą potrawę, to warto rozważyć ograniczenie jej spożywania. Wyjątkiem mogą być tutaj osoby, które są w trakcie budowania masy. Wówczas dzienne spożycie kalorii powinny być znacznie większe. Przygotowany samodzielnie kebab lub zamówiony ze sprawdzonego miejsca może być wtedy dobrym pomysłem.
W trakcie diety nie jest wskazane częste jedzenie kebaba. Potrawa ta jest z bogata w kalorie i może nam utrudnić pracę nad sylwetką. Najbardziej kaloryczne jest mięso, które zazwyczaj jest bardzo tłuste. Jeśli jednak zdecydujemy się na zjedzenie tego dania, to warto wybrać się do miejsca, gdzie przygotowuje się go w tradycyjny sposób.
Baranina jest zdecydowanie zdrowsza, niż często wykorzystywana do przygotowania kebaba wieprzowina i mięso drobiowe. Surówka wykorzystywana do zrobienia kebaba powinna być świeża. W ten sposób warzywa zachowują potrzebne dla zdrowia witaminy i minerały. Jeśli chodzi o sos, to nie jesteśmy w stanie ocenić, czy zawiera on szkodliwe dodatki. Niestety niektórzy restauratorzy dodają do sosu specjalne dodatki, które wzmacniają smak.
Podsumowując kebab to potrawa, która jest zdrowa pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana. Tradycyjny kebab z baraniny, oparty o naturalne składniki i z mięsa nie przetrzymywanego na grillu jest zdrowy. W Europie musimy jednak uważać, by jeść tą potrawę w sprawdzonych i polecanych miejscach.
Musimy uważać na niektóre dodatki i szkodliwe substancje, które znajdziemy w mięsie lub sosie. Syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian sodu, który działa jak wzmacniacz smaku oraz liczne konserwanty, to wszystko może znaleźć się w naszej potrawie. Jeśli jednak wybierzemy się na kebaba sporadycznie, to nic nie powinno nam się stać. Niewskazane jest jednak, by był on codziennie w naszej diecie.
Każdy kto lubi gotować może samemu przygotować kebab w domu. Potrawa ta jest prosta i nie wymaga dużego nakładu czasu. Cienkie ciasto używane do zawijania kebaba możemy podgrzać na patelni.
Następnie przygotowane wcześniej warzywa musimy nałożyć na placek. Do kebaba możemy dodać usmażone mięso lub wybrać wersję wegetariańską. Ostatnim elementem bez której nie obejdzie się to danie jest sos. Najłatwiej będzie nam przygotować sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu. Domowy kebab będzie zrobiony ze sprawdzonych składników, które sami wcześniej wybierzemy. W tej formie będzie on smaczny i zdrowy.
Co myślisz o dzisiejszym wpisie? Może chcesz coś dodać od siebie?
Napisz w komentarzu!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz