Cukrzyca jest chorobą ciężką, ale coraz częściej niestety spotykaną we współczesnych czasach – z tego powodu często bywa też lekceważona.
Tymczasem brak jej odpowiedniego leczenia i brak stosowania się do zaleceń dietetycznych, przedstawionych przez lekarza, może mieć katastrofalne skutki zdrowotne. Właśnie dlatego jeśli ktoś jest diabetykiem powinien zdecydowanie więcej wysiłku włożyć w komponowanie swojego menu i po prostu przyjrzeć się temu co je i w jakich ilościach.
Oprócz naturalnych (choć niestety ciężkich do zaakceptowania) ograniczeń, istnieją i takie produkty, które można jeść z korzyścią dla swojego zdrowia. Oto kilka elementów, które powinny koniecznie znaleźć się w diecie chorujących na cukrzycę! Jakie to produkty i dlaczego właśnie one?
Warzywa powinny być zawsze podstawą zdrowego odżywiania – bez względu na to, czy ktoś jest zdrowy, czy też chory na cukrzycę.
W przypadku diabetyków zajadanie się nimi jest jednak szczególnie istotne – zwłaszcza gdy chodzi o warzywa zielone, które odznaczają się niskim indeksem glikemicznym. W związku z tym mogą stanowić podstawę do wykonywania wielu ciekawych dań i napojów – na przykład energetycznych koktajli, albo sałatek.
Co ciekawe, zielone warzywa posiadają również sporo błonnika, a on może nie jest przez organizm przyswajalny, ale pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. Dzięki niemu jedząc mniej czujemy się pełniejsi – łatwiej jest więc utrzymać rygor dietetyczny i zjeść tylko tyle, ile można.
Do zielonych warzyw o których mowa należy między innymi jarmuż, szpinak czy brokuły. Zazwyczaj jako dzieci nie dostrzegamy zalet tych produktów, a w wieku dorosłym zajadamy się nimi, jak gdybyśmy chcieli nadrobić stracony czas. Nie warto się opierać - nawet jeśli ktoś choruje na cukrzycę. Zielone warzywa są zdecydowanie dobrym wyborem dla takich osób!
Owoce cytrusowe bezsprzecznie powinny się pojawić w menu diabetyków.
Oczywiście, nie można ich jeść zbyt wiele – wszystko jest kwestią przyswajanych kalorii. Nie można jednak w ogóle ich nie stosować, ponieważ mogłoby to mieć złe skutki dla zdrowia.
W owocach cytrusowych znajdziemy dużo witaminy C – tak potrzebnej każdemu człowiekowi. Szacuje się, że osoby chore na cukrzycę mają obniżony poziom tej witaminy – i to nawet o 30% w stosunku do osób zdrowych.
Należy zatem uzupełniać jej ilość systematycznie, przy okazji też zapewniając sobie słodką, ale zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pomarańcza, mandarynka – to cytrusy na które warto się skusić! Nie można również zapomnieć o cytrynie, która może i z powodu swej kwaśności nie nadaje się do bezpośredniego jedzenia (choć wiele osób ją lubi), lecz może być dodatkiem do wielu deserów i napojów.
Białe pieczywo nie jest uznawane za zdrowe i nawet osobom, które nie chorują na cukrzycę raczej nie zaleca się jego spożywania.
Tym bardziej więc diabetycy powinni uważać na to, co jedzą – decydować się na produkty pełnoziarniste, które kryją w sobie wiele substancji odżywczych. Jak to możliwe? Nieoczyszczona mąka zawiera łupiny nasion, w których kryje się najwięcej substancji odżywczych, a do tego mają one niski indeks glikemiczny, co jest ważne dla osób chorujących na cukrzycę.
W dodatku prowadzone na ten temat badania pokazują wyraźnie, że spożywanie produktów pełnoziarnistych zapobiega powikłaniom cukrzycy związanym z nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem oraz z otyłością.
Ryby to nieodłączny element diety każdego człowieka, który chce być zdrowy.
Zwłaszcza mowa tu o tłustych rybach morskich, które zawierają pomocne kwasy omega-3. Są one korzystne dla naszego zdrowia – również dlatego, że neutralizują wolne rodniki, będąc źródłem silnych antyoksydantów. Są też szczególnie potrzebne chorym na cukrzycę, którzy dzięki nim mogą obniżyć poziom szkodliwych trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi.
Tym samym przynajmniej pozbędą się innego problemu, jaki mógłby ich trapić – zatkanych naczyń krwionośnych, które mogłyby prowadzić do udaru czy zawału. Jeśli ktoś chce zachować dobrą formę, ćwiczy i zwraca uwagę na to co je, musi koniecznie włączyć do menu również tłuste ryby morskie, bogate w kwasy omega-3. Najczęściej przy wyborze ryby pada na łosia, będącego ulubioną rybą w ogóle. Warto jednak wybierać również takie ryby jak makrela, sardynki, anchois, czy halibut.
Cukrzyca jest ciężkim wrogiem – trzeba mieć wiele siły woli, żeby stosować się do wszystkich zasad życia, jakich przestrzegania wymaga.
Wielu produktów jeść nie można, albo też trzeba je jeść w zdecydowanie mniejszych ilościach. Trudno się więc dziwić, że diabetycy z wielką ostrożnością podchodzą do niektórych produktów – choćby takich jak awokado. Nie wiedzą, czy w ich przypadku jest w ogóle dopuszczalne.
Warto zatem dowiedzieć się jakie jeszcze elementy spożywcze są wręcz wskazane dla chorych na cukrzycę. Dodajmy od razu, że awokado jest wręcz dla nich szczególnie polecane! Dlaczego? Ponieważ stanowi bogactwo zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dzięki swojej kremowej konsystencji – kiedy już jest dojrzałe, na co należy zwracać uwagę – awokado nadaje się nawet do smarowania pieczywa. To zdrowy dodatek do kanapek, który może zastąpić w tym względzie o wiele mniej zdrową margarynę czy masło. Jeśli zatem ktoś ma ochotę na kanapkę, powinien wybrać miąższ z awokado do jej posmarowania.
Jest to zresztą doskonały dodatek także do sałatek czy dipów, a fani słodkości z pewnością będą zachwyceni wieścią, że po dodaniu kakao oraz miodu, awokado tworzy zdrową, naturalną Nutellę. W normalnej formie byłaby dla cukrzyków zabroniona, ale też dostępna w naprawdę niewielkiej ilości. Zdrową, naturalną, przygotowywaną samodzielnie Nutellą nie można się oczywiście objadać, ale można jej zjeść zdecydowanie więcej!
- Olej kokosowy – świetny dodatek do dań, będący idealnym masełkiem na kanapkę, albo też podstawą do smażenia zamiast zwykłego, na przykład rzepakowego oleju. Olej kokosowy nie tylko obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, ale podwyższa też „dobry” HDL, przy czym jego przyjmowanie podczas kuracji odchudzającej sprawia, że spala się tłuszcz pochodzący przede wszystkim z brzucha, który to głównie decyduje o otyłości i problemach między innymi z sercem. Dlatego nie powinniśmy pomijać ważnej roli oleju kokosowego i koniecznie włączyć go do diety diabetyka.
- Orzechy – wiemy, że są dobre dla pamięci, a więc kojarzymy, że muszą odgrywać ważną rolę dla zachowania w zdrowiu układu nerwowego. Dla diabetyków są jednak ważne również i z innych przyczyn, a mianowicie dlatego, że to kombinacja niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i antyoksydantów. W dodatku orzechy stanowią świetną przekąskę – są alternatywą dla przysmaków dużo mniej zdrowych, na które ma się często ochotę w ciągu dnia. Jeśli już trzeba coś podjadać, niech będą to właśnie orzechy!
- Rośliny strączkowe - bardzo ważne dla zdrowia każdego człowieka, a przede wszystkim dla tych osób, które nie jedzą mięsa. Rośliny strączkowe są istotne także dla zdrowia osób chorych na cukrzycę. To źródło wapnia, żelaza, magnezu oraz witamin – w tym tiaminy, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B. Mają niski indeks glikemiczny, a przy tym powoli uwalniają cukier, zapewniając jego stały poziom i uczucie sytości na długo. Wśród warzyw strączkowych najpopularniejsza jest fasola, ale warto jeść również groch oraz ciecierzycę.
ROZPOCZNIJ I ZAMÓW NA JEDEN Z DWÓCH SPOSOBÓW
DIETA, TRENING:
+48 790-768-482
info@rafalszrajnert.pl
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz