Dostarczane są na tyle szybko, by nie straciły nic ze swojej świeżości i walorów odżywczych. Dlatego istnieją fani różnych ich odmian i gatunków – każdy znajdzie coś dla siebie, czego smak i wpływ na zdrowie najbardziej będzie tej osobie odpowiadać.
Banany są ulubionym owocem wielu osób, zachwycających się nie tylko ich smakiem, lecz również wyglądem oraz walorami zdrowotnymi.
Z bananów można robić zresztą również znakomite maseczki, a ich skórki używać czy to do wybielania zębów, czy też do wybielania przebarwień na skórze. Nie wszyscy znają się na walorach zdrowotnych poszczególnych roślin i owoców. Ci, którzy mają na ten temat stosowną wiedzę uwielbiają banany, ponieważ są prawdziwą skarbnicą zdrowia! Jakie korzyści płyną z ich jedzenia? Co warto o nich wiedzieć?
Nie bez powodu liczne produkty przeznaczone dla osób aktywnych fizycznie zawierają w swoim składzie właśnie banany.
Są one idealne dla tych, którzy dużo ćwiczą – ale z powodzeniem mogą się nimi zajadać również i ci, którzy prowadzą raczej siedzący tryb życia. Banany są dobre dla osób odchudzających się i dla tych, którzy prowadzą bardzo stresujące życie.
Prawda jest taka, że nadają się dla wszystkich i wszyscy z powodzeniem mogą w nich gustować. Bez względu na to, czy ktoś jest młody, czy może starszy, trenuje, czy nie, ma kłopoty ze zdrowiem, czy też jest okazem zdrowia – wszyscy powinni jeść banany.
Oczywiście, między innymi cukrzycy muszą jeść je w odpowiedniej ilości, z uwagi na zawartość cukru, jednak warto wiedzieć, że banany są naładowane między innymi tryptofanem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. Ponadto poprawia nastrój, więc jeśli ktoś jest zdenerwowany, zestresowany, zmęczony – powinien zjeść banana.
To naturalny sposób na poprawę nastroju! Banany są pyszną przekąską, ale mogą występować też w roli głównej - znanych jest wiele przepisów na ich przygotowanie. Choć zwykle stanowią tylko dodatek, warto od czasu do czasu sięgnąć po jakiś ciekawy przepis na nie - nie każdy wie, że nadają się między innymi do przygotowania aromatycznych sosów
.Banany – jak już wspomniano – nadają się także dla osób, które się odchudzają.
Warto wiedzieć, że zapewniają uczucie sytości, które sprawia, że ostatecznie jemy mniej, niż zjedlibyśmy bez bananów. Skrobia oporna nie jest trawiona do cukru prostego – glukozy, tylko jest rozkładana w jelitach, gdzie ulega procesowi fermentacji.
Wypełnia jelito, będąc jednocześnie zdrowym wypełniaczem. Przy tym banany pomagają oczyszczać organizm, jeśli tylko są spożywane regularnie. Warto zatem wzbogacić w nie swoją dietę. To pektyny – nazywane również naturalnymi galaretkami – zwiększają objętość pokarmu, usuwając z jelit złogi pokarmowe.
Takie zdrowe oczyszczanie bardzo sprzyja uzyskaniu odpowiedniej wagi. Tym bardziej, że banany są również skarbnicą błonnika.
Błonnik również pęcznieje w żołądku, tym samym zapewniając nam uczucie sytości. Potrafi jednak także wymiatać z jelit wszelkie złogi i szkodliwe elementy. Razem z pektynami tworzy więc prawdziwy zespół bojowy, który doskonale sobie radzi z zalegającymi w układzie pokarmowym, szkodliwymi substancjami i resztkami.
Błonnik ponadto poprawia pracę układu pokarmowego, a w dodatku przyspiesza metabolizm. Kto zatem się odchudza, powinien koniecznie wykorzystywać tkwiące w bananach zalety – może w ten sposób jeszcze lepiej zadbać o swoją wagę.
Banany to źródło wielu cennych składników odżywczych – w tym wielu witamin oraz antyoksydantów, które dbają przecież o nasze ciało.
Opóźniają procesy starzenia organizmu i szkodliwe przemiany komórkowe, więc jeśli ktoś pragnie dłużej zachować młodość i zdrowie, powinien sięgnąć właśnie po banany. Antyoksydanty to naturalne przeciwutleniacze, więc wszystko dzieje się w sposób bardzo normalny, zgodny z naturą.
Nie trzeba się wspomagać sztucznymi elementami, kiedy natura dała nam tyle zdrowia dostępnego w owocach. Warto zresztą wiedzieć, że wolne rodniki – które są zwalczane przez antyoksydanty – to nie tylko źródło szybszego starzenia organizmu, lecz także kłopotów związanych z nadciśnieniem, cukrzycą, miażdżycą, a nawet nowotworami.
Ponadto banany to cenne źródło witamin – w tym witaminy B6, witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego, czyli prowitaminy A i witaminy B9.
- Witamina B6 (pirydoksyna) wpływa na układ nerwowy człowieka, a zatem powinniśmy utrzymywać jej stan na stałym poziomie, jeśli chcemy zachować zdrowie. Potrzebuje jej również nasz układ odpornościowy, więc jeśli ktoś często zapada na przeziębienia, ma anemię, wypadają tej osobie włosy, albo też jest przesadnie drażliwa i nerwowa, być może oznacza to właśnie zbyt małą ilość witaminy B6.
- Beta-karoten wpływa pozytywnie na wzrok człowieka, ale również na układ odpornościowy, jak też spowalnia procesy starzenia, jakie zachodzą w organizmie. Jeśli zatem ktoś pragnie dłużej wyglądać młodo, a przy okazji zadbać o swoje oczy czy o prawidłowy kolor skóry, powinien przyjmować sporo beta-karotenu. Chociaż głównie z jego zawartości słyną marchewki, beta-karoten jest obecny również w bananach!
- Kwas foliowy polecany jest zwłaszcza przyszłym mamom, ale nie tylko. Tak naprawdę jest potrzebny każdemu, a ponieważ pozytywnie wpływa na układ nerwowy człowieka, kojąc nerwy, uspokajając i odprężając. Nie trzeba zresztą zjadać przesadnie dużej ilości bananów, żeby zapewnić organizmowi właściwy poziom kwasu foliowego. Wystarczy już jeden banan dziennie! W każdym razie należy je jeść regularnie, gdyż wówczas ich zalety są najlepiej dostrzegalne.
- Witamina C jest powszechnie znana – to właśnie po nią sięgamy kiedy jesteśmy przeziębieni, albo kiedy chcemy się przed ów przeziębieniem ustrzec. Dlatego warto wiedzieć, że jest obecna również w bananach i to w dużych ilościach. Witamina C zresztą sama w sobie jest niedoceniana, ponieważ oprócz poprawy odporności ma także wiele innych zalet – między innymi dba o prawidłowy poziom hormonów, biorąc udział w ich syntezie, czy też w poprawie pracy układu nerwowego. Dlatego choć zdecydowanie najwyższą jej ilość można znaleźć w cytrusach, to także i banany są znakomitym źródłem tej witaminy.
Banany odznaczają się posiadaniem również wielu innych, cennych składników.
Znajdziemy w nich na przykład żelazo, mangan, magnez, selen i cynk. To wszystko są elementy, które nie tylko decydują o naszym zdrowiu, ale i o urodzie. Zresztą, także nasze samopoczucie zależy od właściwej ilość tych pierwiastków w ciele. Na przykład magnez wpływa na prawidłową pracę serca, układu krwionośnego, ale i nerwowego. Niektórzy nazywają go nawet minerałem antystresowym, ponieważ potrafi ukoić skołatane nerwy.
Również ze względu na jego sporą ilość banany są tak dobrym źródłem dobrego samopoczucia. Cynk zaś wpływa na zdrowie naszych włosów i paznokci. Często jest suplementowany pod postacią tabletek, a przecież można go w całkowicie naturalny sposób dostarczyć do swojego ciała, jeśli tylko się sięgnie po banany.
Selen poprawia odporność, a mimo że należy do pierwiastków śladowych, to jego całkowity brak lub zbyt mała ilość może doprowadzić do katastrofy. W bananach znajdziemy także między innymi potas, któremu podlega regulacja gospodarki wodnej w naszym organizmie, utrzymywanie w normie ciśnienia krwi, stymulowanie pracy nerek, ale który wpływa też na pracę mięśni, koncentrację i zdolności nauki.
Prebiotyki to wpływają na organizm bardzo pozytywnie.
To właśnie one odpowiadają za zwiększenie populacji dobroczynnych bakterii w naszym ciele. Układ pokarmowy jest wypełniony różnymi bakteriami, a flora bakteryjna zapewnia nam zdrowie i poprawne funkcjonowanie naszego ciała.
Jednak czasami wszystko ulega pewnemu zaburzeniu i na przykład na skutek choroby, infekcji czy zażywania antybiotyków ów flora bakteryjna zostaje zniszczona. Prebiotyki pomagają w jej odbudowie, karmiąc te dobre bakterie.
Banany są znakomitym źródłem prebiotyków, więc warto się na nie skusić po antybiotykoterapii, albo w okresie obniżonej odporności – tym bardziej, że jak już wspomniano wcześniej są także doskonałym źródłem witaminy C. Zawierają również oligofruktozę i inulinę, które przyspieszają ruchy jelit, zwiększają poziom metabolizmu, zapobiegają problemom z zaparciami itp.
Wszystkie te zalety, które zostały wymienione i które dotyczą bananów powinny zostać wzbogacone jeszcze o jedną informację – banany znakomicie dodają energii.
Z tego względu sprawdzą się zdecydowanie jako przekąska dla sportowców, albo po prostu dla osób, które dużo pracują i muszą od czasu do czasu dodać sobie energii. Zamiast pić którąś z kolei kawę, która wypłukuje magnez, o wiele lepiej jest choć raz dziennie sięgnąć po banana, który stanowi źródło tego magnezu.
W ten sposób wszystko się równoważy. Banany są też świetnym dodatkiem do śniadań i deserów. Przede wszystkim pasują do słodkich rzeczy i nie wymaga gotowania, ani też podejmowania żadnych specjalnych wysiłków. Wystarczy go obrać ze skórki i pokroić, chociaż można też skorzystać z innej opcji i na przykład umieścić je na grillu.
Takie banany – zwłaszcza podawane z czekoladą – są może o wiele mniej dietetyczne, ale za to wyjątkowo pyszne! Będą świetnym dodatkiem do spokojnego wieczoru, spędzanego ze znajomymi czy rodziną.
Ponieważ są sprowadzane z ciepłych krajów przez cały rok, możemy się nimi raczyć zarówno wiosną, jesienią, jak i latem oraz zimą. Banany to dodatek do ciast, lodów, przeróżnych kremów - kto nie wie w jaki sposób je stosować, znajdzie w internecie mnóstwo porad w tej kwestii. Można je w sklepach znaleźć nawet w wersji suszonej, choć podobne eksperymenty niekoniecznie udadzą nam się w domu, więc może lepiej nie próbować.
ROZPOCZNIJ I ZAMÓW NA JEDEN Z DWÓCH SPOSOBÓW
DIETA, TRENING:
+48 790-768-482
info@rafalszrajnert.pl
[mc4wp_form id=”468″]
Darmowe Wiadomości o Zdrowiu, Treningu, Suplementacji i Diecie na Twoją Skrzynkę Email!
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz
Cześć,
przygotowałem dla Ciebie fitness QUIZ!
Zobacz jaki plan najlepiej pasuje do Twojej sylwetki: quiz